Landslagsspilleren husker godt timene han og Espen Oseid Danielsen brukte foran tven til å studere verdens beste håndballspillere.

– Vi så Mesterligaen og «Final Four» og snakket om at vi ville nå dit en gang. Og etterpå dro vi i hallen og øvde på det vi hadde sett, forteller Aalborg-proffen.

Han kjenner seg godt igjen i prestasjonspresset som hviler på unge utøvere.

– Selvfølgelig er det et press. Alle vil være best, og det handler om liv og død der og da. Sånn var det da jeg spilte Petter Wessel-cup i G16 og spilte 6-8 kamper på ei helg. Klart det var en belastning, men det er jo det artigste man gjør, sier han.

Håndball, fotball og ishockey

Han erkjenner at det er vanskelig å holde igjen ivrige idrettstalenter, men mener det er et voksenansvar.

– Treneren må bevisstgjøre spilleren på hva som kreves for å bli god. Det må være en dialog, og treneren må være ærlig på hva han kan og søke kunnskap når han trener. At unge i 10-14-årsalderen skal vite hvordan man trener riktig, blir feil. Det ansvaret ligger på apparatet rundt, sier Sagosen og legger til:

– Jeg ble ikke holdt igjen da jeg var yngre. Jeg trente mye, men på de riktige tingene. Jeg var allsidig. Jeg spilte ishockey til jeg var 14 år og fotball til jeg var 15-16 år. Pappa har fulgt meg opp tett, og jeg har hele tida hatt hatt tillit til ham når det gjelder min trening. Man må ha riktig belastning og skynde seg langsomt, sier Sagosen.

- Ubrukelig

Som profesjonell håndballspiller opplever han at klubben ser behovene han har for å prestere og utvikle seg videre. Sånn er det ikke nødvendigvis i aldersbestemt klubbhåndball.

– Der og da kan en kamp i landsserien for 16-åringer bety alt, men om 14 dager vil den være glemt. Det er viktig å tenke på at skal du lykkes i håndball, er det viktig å ta vare på kroppen. Ikke legg ned alt i Bring-serien slik at du ikke kan spille på høyt nivå som senior, råder Sagosen.

Selv sliter han med jumpers knee og tvinges til å ta det litt rolig, men kommer til Trondheim i juni som planlagt med landslaget.

– Det er tøft å sitte skadet, du føler deg ubrukelig. Men jeg har en god dialog med klubben som holder igjen på belastningen. Det går fint, sier han.