– Det er nesten umulig å forutsi hvordan laksesesongen vil bli. Det gjelder å være tålmodig og legge forholdene til rette, sier Heggem (bildet).

Han driver lakseturisme med guiding, innkvartering og fiske fra hjemgården Aunan ved elva Orkla. Heggem innrømmer at de siste årene har vært vanskelige.

– Det har vært noen tøffe år for oss som driver med laks i Orkla og Gaula, med lite laks i elvene. Laksefiskerne følger jo med på fangstene, og flere har merket mindre etterspørsel etter fiskeopplevelser.

Merkes godt

Heggem viser også til at det er andre land og regioner i Norge som har hatt bedre fiske enn i Sør-Trøndelag. Blant annet har flere elver i Sverige og i Sør-Norge fått tilbake laksen.

– Ettersom svenskene har vært viktige kunder for oss, merkes det dersom de i større grad velger hjemlandet.

Følger innsiget

Det er likevel ikke helsvart, mener Heggem. Orkla har god vannføring og temperaturen er på vei oppover. Han regner derfor med at laksefiskerne finstuderer NINAs daglige oversikt over lakseinnsiget i Trondheimsfjorden og Namsenfjorden. Prøvefiske, som har pågått i mai, viser at det går storlaks inn i fjorden, men det er foreløpig ingen store mengder.

– Laksefiskerne følger med og innsiget styrer nok også etterspørselen etter plass i elva. Laksen kommer gjerne i elva 1-2 uker etter at den har passert innløpet av Trondheimsfjorden. Jeg er overbevist om at laksen kommer tilbake til Orkla og Gaula, og det skjer kanskje allerede i år. Det er viktig for omdømmet for norsk laksefiske.

Heggem peker på flere årsaker til at laksebestanden har vært lav de siste årene. Han peker blant annet på næringstilgangen i havet.

Litt håp om bedring

– Forskerne vet foreløpig lite om hva som forårsker den store dødligheten i havet i de siste årene. I tillegg har vi de menneskeskapte faktorene, der lakseoppdrett er den største trusselen for villaksen.

Aunan Lodge har hittil i år 70 prosent belegg. Heggem sier det ikke er bra, men at det heller ikke er noen krise. Han håper nå på en god første halvdel av laksesesongen.

– Selv om vi driver med litt langsiktig booking vil mer laks i elvene bety økt etterspørsel, sier Heggem.

Han er derfor spent på resultatene fra lakseåpningen som skjer i de fleste elvene 1. juni. Ifølge historiske tall fra NINAs prøvefiske de siste årene, kommer storlaksen i midten av juni. Forskningsleder Tor Næsje sier innsiget så langt ikke gir noe klar indikasjon på hvordan sesongen blir.

– Situasjonen er ganske likt de foregående årene, men mye smålaks i fjor gir et lite håp om at det blir en del mellomstor laks i år, sier Næsje.

De ansatte på Ikea deltar på både Birken og St.Olavsloppet - i regi av bedriften. (t.h.) Vegard Heggem og Atle Kvålsvold. Foto: Rune Petter Ness