Lillestrøm: Søndag var landslagskapteinen på samling med Pål André Helland og resten av RBK-gutta før kveldens kamp mot Sverige.

Da han høsten 2011 reiste fra Rosenborg til proffspill i Hamburg, opplevde Per Ciljan Skjelbred et treningssjokk. Til Adresseavisen sa han den gang at «Spillerne løper hele tida. Du kan gange alt i Norge med tre. Treningen er langt tøffere enn den var i Trondheim. Jeg kan ikke lyve om det.»

Skjelbreds beskrivelse skapte tendenser til debatt om RBKs treningskultur i Trøndelag.

Nå har Rosenborg virkelig tatt grep på treningsfronten. Etter lørdagens trepoenger i Oslo stormer klubben videre mot seriegull. Hertha Berlin-spilleren er ikke i tvil om at Kåre Ingebrigtsen og hans menn er på riktig spor.

Fikk et treningssjokk

– Det handler om hvor du vil hen. Er du fornøyd med å være best i Norge eller vil du videre. Skal det norske landslaget bli bedre så må vi ta det enda lenger. Vi må være best på det vi kan være best på, sier han til Adresseavisen.

Les også: Vil ikke snakke om Barca eller Bayern München

27-åringen fra Lade utdyper nå opplevelsen fra da han kom til Hamburg for fire år siden:

– Jeg følte det som et sjokk. Det var en stor treningsmessig overgang. Lengre og hardere treninger med mer trøkk. Alt gikk fortere og trenerne hadde stort fokus på at vi skulle ha et høyt tempo. Da visste du også at vi kunne holde høyt tempo i kamp.

I fjor dro RBK-trener Kåre Ingebrigtsen til Berlin for å prate med Skjelbred om hvordan treningshverdagen er i Tyskland. Der fikk han gode råd.

– Vi snakket om akkurat dette. Hvordan vi trener og hvordan treningshverdagen ser ut. Hva vi har fokus på og hva som ikke er viktig, forteller Per Ciljan Skjelbred.

– Kåre har truffet

– Kåre har hatt veldig fokus på dette, å få tilbake grunnprinsippene. Det du gjør på trening har du enklere for å gjøre i kamp. Der har han truffet.

Pål André Helland, som har blomstret til fulle denne våren og storspilte mot Vålerenga lørdag, forteller om en sesongoppkjøring hvor spillerne har vært både grinete og tunge i beina på grunn av de store treningsmengdene.

– Fra januar og frem til nå har vi spilt mer fotball enn i hele 2013 og 2014, frem til Kåre kom. Nå ser vi resultatet av det. Vi merker på slutten av kampene at vi er utrolige sterke og er blitt som et maskinlag. Selv om vi har en dårlig dag der ting ikke flyter helt, så skaper vi sjanser og har et grunnspill som fungerer godt.

Fokus på kondisjon

Skjelbred forteller om det meget sterke fokuset på kondisjon i Tyskland.

– Det er mye løping og alle er utrolig fit. Har du ikke god nok kondisjon, så taper du rett og slett kamper på at du ikke løper nok. Det er stadig mer fokus i tysk fotball på at du må løpe nok.

Les også: RBK opplevde en 30-årskrise

– Hvordan opplevde du treningskulturen i RBK i din tid?

– Jeg var så heldig å komme inn da spillere som Ørjan Berg, Erik Hoftun og Harald Brattbakk fortsatt var på laget. Det var mange spillere fra Eggen-tiden der, og kulturen gikk videre. Da de ga seg og den nye generasjonen kom, tok det tid. Det er naturlig at de nye spillerne må finne seg selv og finne en ny spillemåte.

Vil avslutte i RBK

Med to små barn hjemme i Tyskland og en lang og hektisk sesong for Hertha Berlin har ikke den tidligere RBK-stjernen lenger så mye kontakt med miljøet på Brakka. Men en dag håper han å være tilbake.

Les også: Gikk opp et lys for RBK

– Jeg sier til Tettey at når han drar hjem, så kommer jeg etter. Jeg har lyst til å avslutte i RBK. Klubben har gitt meg alt jeg står for og jeg har også ofret mye for klubben.

– Hvor langt kan dette gå for Rosenborg?

– De har gjort det bra til nå, men ingen vet hvor godt dette er i Europa. Når du ikke har den ukentlige smaken på internasjonalt nivå, så er det vanskelig å si hvor du står. Men RBK har vært i Champions League før, så hvorfor skal ikke det skje igjen?