Konsernsjef Finn Haugan i Sparebank1 SMN har tatt på seg et svært viktig samfunnsansvar. Han skal redde breddeidretten og trivselen i regionen. I mange år sørget bankens «M», Marvin Wiseth, for at dette samfunnsansvaret ble ivaretatt. Seinere er Eli Arnstad ansatt som gavesjef og den som deler ut penger gratis til store og små kulturformål, 25 millioner til sammen i året. I tillegg holder banken seg med en egen person som pleier tett kontakt med stjernen i sponsorporteføljen, Petter Northug. De har også Svein Tore Samdal, som kjenner skimiljøet fra innsiden.

Konsekvensene er ifølge Haugan store dersom banken eventuelt slutter å sponse breddeidretten og toppklubber som har banken som hovedsponsor. Foreløpig er det ingenting som tyder på at så vil skje, tvert imot. Når noen innenfor idretten søker sponsorer får de beskjed om å gå til Haugan. Finn Haugan.

Når vi nå nærmer oss det aller øverste sjiktet av makteliten i Trøndelag, er det påfallende å se hvor tette bånd det er mellom de fleste av disse personene. Det viser at miljøet ikke er veldig bredt, og at det er viktig å pleie omgang med de riktige menneskene. Man får nesten assosiasjoner til Mosers tette trekantnett av gridceller, der makten finner hverandre gjennom en slags indre GPS.

TIPS OSS: Har du innspill til vår maktserie? Ta kontakt her

Noen ganger blir båndene så tette at tuppen og lillemor-begrepet er lett å ty til. For Haugan blir dette litt latterlig. Det er rett og slett slik tette nettverk fungerer, i alle fall i perioder. Før nye allianser dannes avhengig av hvilke saker som er på agendaen, og hvem som bekler stillingene. I øyeblikket har Haugan ubestridt makt i SMN. Han ser betydningen av å bygge lojalitet til kundene i hele regionen der banken er representert gjennom støtten til breddeidretten. Samtidig er det viktig å være på banen der det skal investeres, og ikke minst sørge for å være på vinnerlagene.

Det er ikke mer komplisert enn som så. I alle fall ikke når du har en velfylt bankboks og millioner som skal deles ut.

I øyeblikket er det Finn Haugan som har rollen som «Goldfinger».