Selv om han i høst tar farvel med direktørjobben i Trondheim kommune, åpner han for å vende tilbake: I en sentral rolle i et nytt VM.

Han startet opp som typograf, ble deretter journalist og etter hvert både redaktør og daglig leder i Avisa Sør-Trøndelag på Orkanger. Etter å ha sagt farvel med mediebransjen har han tatt stadige kliv på karrierestigen.

LES KOMMENTAR: Slått på målstreken (PLUSS)

I 2010 fikk han jobben som kommunaldirektør. Da var det krisetilstander på flere områder innen idretten i Trondheim.

Granåsen var i ferd med å strøket fra kartet av det internasjonale skiforbundet. Unnarennet raste ut og verdenscuprenn ble flyttet. Fra håndballmiljøet stormet det grunnet mangel på hallflater. Forbilder som Emil Hegle Svendsen, Marit Bjørgen og Therese Johaug forsvant fra byen.

TIPS OSS: Har du innspill til vår maktserie? Ta kontakt her

Godtar ikke hvileskjær

Situasjonen i dag er annerledes. Petter Northug har slått rot i Trondheim, sammen med en rekke andre toppløpere som Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Eldar Rønning. Trondheim Spektrum skal bygges ut, det pågår hallutbygging både i privat og offentlig regi rundt om i byen. Og i tillegg søker Trondheim om ski-VM i 2021.

– Sist Walter Hofer (renndirektør for hopp i det internasjonale skiforbundet) var på verdenscuprenn i Granåsen, ble han sur fordi det var for dårlig servering til hoppere og trenere. Det hadde ikke skjedd for fire år siden. Da var det helt andre ting å ta tak i, sier Wolden.

Skal du knytte forvandlingen av idrettsbyen Trondheim til én mann, er det Morten Wolden som pekes ut. Sitatet over må ikke forstås som at Wolden synes det er greit at FIS-sjefen er misfornøyd.

– Vi tok opp punktet rundt servering etterpå. Slik kan vi ikke ha det. Hvis vi skal ha VM, kan vi ikke ha et eneste hvileskjær.

VM er nemlig noe som opptar ham mer enn kanskje noe annet.

– Jeg er enormt opptatt personlig av at vi skal få ski-VM til Granåsen.

Han blir beskyldt for å ha for sterkt fokus på idretten, og dermed forsømme sine øvrige ansvarsområder, særlig kulturen.

– Jeg hører dette internt av og til.

– Stemmer det?

– De som er inne i kulturlivet, vet at det ikke stemmer. Jeg jobber minst like mye for kultur som for idrett.

Nettverksbygger

Hans evne til å samspille er noe som går igjen. Enten det er med ordfører Rita Ottervik, idrettskretsens leder Kjell Bjarne Helland, VM-sjef Guri Hetland, håndballsjef Svein Olav Øie, RBK-topp Tove Moe Dyrhaug eller skipresident Erik Røste. Eller næringslivstopper som Finn Haugan, Ivar Koteng, Torgeir Skirstad eller Ståle Gjersvold.

Fra sin tid som leder i fotballkretsen fikk han nyttige bekjentskaper på Brakka. Deriblant med den gamle sjefen Nils Skutle, som Wolden har jobbet sammen med for å få supercupfinalen til Trondheim neste år. I arbeidet med å få på plass Toppidrettssenteret var han i jevnlig dialog med Frode Moen. Han er sambygding og godt kjent med Nils Arne Eggen. Stortingsmannen og idrettspolitikeren Jorodd Asphjell har han vært kompis med fra de startet i 1. klasse sammen i 1967.

Wolden blir beskrevet som en Rita Ottervik stoler fullt og helt på.

– Uten Rita og sterk politisk støtte hadde ikke dette vært mulig. Du får til det meste, men noe tar litt lengre tid. Nå er vi ferd med å få til veldig mye i Trondheim. Egentlig startet det i 2010-2011, da vi lå med litt brukket rygg, sier Wolden.

Går til hjemkommunen

Som kommunaldirektør for kultur, idrett og næring råder han over et budsjett på 400 millioner kroner. 100 av disse går til idretten.

– Jeg bruker å si at jeg gjør jobben min. Du kan være passiv eller veldig engasjert og ha vilje til å trø til.

Han er flere ganger blitt spurt om å stille som Arbeiderpartiets ordførerkandidat i hjembygda Orkdal. Hver gang har han sagt nei. Da rådmannsstillingen ble ledig i vår, fristet den langt mer.

– Jeg samarbeider tett med folk fra alle politiske partier, og ville ha blitt en forferdelig dårlig politiker, sier Wolden.

Nå har han takket ja til å bli rådmann i Orkdal. Dermed mister han den innflytelsesrike posisjonen som kommunaldirektør, men nettverket blir beholdt. Morten Wolden har ingen plan om å trappe ned selv om han vender hjem. Hans ambisjon er å fortsatt være en aktør i trøndersk idrett i fremtiden.

– Jeg har fått noen telefoner de siste dagene, både fra nasjonalt og regionalt nivå.

VM-general?

Spørsmålet han får er hvordan han vil engasjere seg i idretten i årene fremover.

– Jeg svarer at jeg selvsagt vil engasjere meg fortsatt, men jeg vet ikke hvordan dette vil se ut om et år. Jeg skal ikke slippe trøndersk idrett, og jeg vil heller ikke slutte å engasjere meg for å utvikle internasjonale arrangement i Trondheim.

– Kommer du tilbake om et par år og blir sjef for ski-VM?

– Det kan nok bli for tidlig. Nå er det rådmannsjobben som gjelder, men hvis tilbudet dukker opp så skal jeg vurdere det. Men det er mange gode kandidater til den jobben.