Trondheimsjenta Ulrikke Langvik på 12 år er en av Norges beste sjakkspillere i sin klasse og kan blant annet vise til deltakelse i ungdoms-VM,

Tirsdag fikk hun gleden av å ta skalpen til Venstre-politikeren Abid Raja. Raja sykler Norge på langs for å sette fokus på «Friluftslivets år» og sykkelen som transportmiddel, men tok seg tid til en liten pause med sjakk på Solsiden i Trondheim.

– Det er fint å trimme hjernecellene også, sier den sjakkglade politikeren.

Etter tapet mot 12 år gamle Ulrikke spilte Raja simultansjakk mot fire motstandere. Betegnende nok var alle fire gutter – for det er veldig få jenter som er rammet av sjakkfeberen som har herjet Norge i kjølvannet av Magnus Carlsens suksess.

– Litt irriterende

– Av ti spillere er vel ni gutter. Sjakk burde jo være morsomt for flere jenter. Men jenter trenger jenter. Det kan sikkert være vanskelig å være den første jenta i et miljø, reflekterer Ulrikke.

Både topp og bredde er mannsdominert. Samtlige av de 24 spillerne i eliteklassen i årets NM er menn.

Selv trives heldigvis Ulrikke godt både med å spille mot gutter og å omgås dem.

– De er jo hyggelige de også, humrer 12-åringen, som også driver litt med taekwondo.

Men likevel liker hun det veldig godt når hun treffer sjakkmiljøet i Oslo. Der er det flere jenter som spiller sjakk, også i hennes årsklasser, og de har blitt veldig gode venner.

– Litt irriterende er det at ingen av dem bor her, konstaterer hun.

Ikke slemme nok?

Moren Marianne Langvik – selv sentral i sjakkmiljøet i Trondheim – kan fortelle at det fra sentralt hold har blitt gjort noen grep for å sikte seg inn på å få med flere jenter, blant annet med egne jentesamlinger.

– Det er greit å slå gutta, men de er ikke alltid det pauseselskapet som passer jenter best.

– Sjakk burde kunne passe like bra for jenter som gutter?– Ja, absolutt, men det kan kanskje ligger noe i at jenter ikke liker å være så «slemme» som man må være for å ta fra andre deres brikker, undrer Marianne Langvik.

I sommer gleder Ulrikke seg til NM i Oslo, hvor hun bryner seg på en tøff klasse.

– Jeg ønsker å spille så godt som mulig. Det blir tøft nok å ta en topp 10-plassering, det er sikkert 15 som kan vinne klassen vår, sier det trønderske sjakkhåpet som i fjor ble nummer seks.