- Hvis jeg ikke kommer i nærheten av kvalikkravene på bane i løpet av sommeren, må jeg kanskje legge en plan B, konstaterer trondheimsgutten som alltid har vært kjent for å løpe lengre enn de fleste.

Og plan B - maraton - framstår som ganske så sannsynlig å gjennomføre. Steget opp til maraton tar han i så fall flere år før «normalt». Tradisjonelt har man gjerne pleid å vente til 30-årene.

Plan B legger han fordi OL-kravet på maraton ikke er fullt så skarpt som banekravene, ettersom det rett og slett er atskillig romsligere på gate.

I OL i London løp over 100 menn maratonløpet, mens det bare var 29 som kom med på 10 000-meteren.

Én sjanse på 10 000

Å klare OL-kravet på 10 000 ser han riktignok heller ikke som umulig. Men da blir det også en utfordring å finne løp på distansen av topp internasjonal klasse. Det arrangeres nemlig svært få 10 000-metere på toppnivå.

- Om jeg i løpet av sommeren kan komme ned mot persen på 5000 (13.30), så kan jeg kanskje få plass på 10 000m i Diamond League-stevnet i Brüssel. Det er egentlig den eneste sjansen jeg har der i løpet av resten av 2015, poengterer Nordstad Moen.

Hvis ikke han lykkes på den dagen, er neste og eneste reelle gjenstående sjanse først i USA i slutten av april neste år.

De få 10 000-sjansene gjør at han fristes av maraton som plan B - så han ikke risikerer å stå igjen tomhendt og uten OL-plass.

Tror på norsk rekord

Det internasjonale OL-kravet på maraton er 2.17. I Norge blir det trolig strammet inn, men både 2.15 og 2.13 burde gå greit for Nordstad Moen, som har klokkertro på egen maratonkapasitet.

- Hvis kravet blir under 2.10, da kan det være grunn til å bekymre seg. Men vi får se. Jeg får la «fotan» snakke, sier han.

- Jeg tror jeg trenger 10-12 uker med spesifikk trening, konstaterer Nordstad Moen.

Den norske rekorden er 2.10.17 og innehas av trønderen Geir Kvernmo. Samme mann har også halvmaratonrekorden på 1.02.13.

Sammenlignet med halvmaratontiden er Nordstad Moen 19 sekunder bak fra et løp i mars.

- Det halvmaratonløpet var ikke helt optimalt. Men med litt roligere åpning hadde jeg nok løpt 20 sekunder fortere, mener han.

Må være tøff

Men aller først - før både 10 000 og maraton - er det 5000 som teller. Lørdag løper han i Heusden i Belgia, hvor banen er kjent for å være rask. Han håper å få prestert noen hakk bedre enn han har klart tidligere denne sesongen.

- Om jeg skal løpe ned mot pers (13.30) må jeg være innstilt på å være på hugget de siste fem rundene. Da jeg løp på 13.42 i mai mistet jeg hodet etter 3000 meter. Hadde jeg mannet meg opp da, hadde jeg løpt nærmere persen, sier han.

Siste finpuss ble gjort på mandag. Noen 400-metere og 200-metere litt raskere enn 3000-fart skal forhåpentligvis ha gjort kroppen klar for å være i nærheten av 13.30.

- Formen har svingt litt etter det forrige høydeoppholdet, men jeg håper jeg treffer med dagsformen, konstaterer en spent Nordstad Moen.