De to søstrene fra Ytterøya er nummer to og tre i Norge denne sesongen, med lillesøster Emily ett hundredel foran storesøster Tara.

Emily er optimist på både egne og søsterens vegne foran fredagskveldens finale.

- Jeg tror det blir Tara og jeg som kjemper om gullet, sier hun offensivt.

Tenåringen sikter seg ikke bare inn på medalje i senior-NM, men også den 34 år gamle norske juniorrekorden på 53.70.

- Å ta den hadde vært større enn å ta NM-gull, sier Emily, som var bare åtte hundredeler unna rekorden da hun ble nummer fem i junior-EM for to uker siden.LES OGSÅ: 400-kometen fra Ytterøya (pluss)

Skal vise hvem som er sjefen

Storesøster Tara har imidlertid ingen planer om å la noen komme før seg i mål, hverken søsteren eller noen andre. Hun har stått over favorittdistansen i NM de siste par årene for å prioritere å få bedre konkurranse på 100 og 200. Men i år har norsk 400-meter-løping fått et oppsving.

- Nå er det flere i Norge som løper på 53-tallet, så da er det på tide å vise hvem som er sjefen, sier hun lurt.

Hun har tenkt å holde tanken om at hun skal løpe mot lillesøsteren ute av hodet.

- Av banen er Emily lillesøster, men på banen er vi alle konkurrenter og det er ikke viktig hvem de er. Jeg stiller for å vinne, slår hun fast.

Har slått storesøster

Emily tror imidlertid at det å tape for lillesøster er noe Tara vil jobbe veldig hardt for å unngå. På Åpningsstevnet på Steinkjer i mai slo Emily storesøsteren for første og foreløpig eneste gang.

- Jeg tror vel at det betyr mer å ikke tape for lillesøsteren enn motsatt. Det svir nok mer for Tara å tape, sier Emily.

På hjemmebane: Neste gang søstrene Emily (t.v.) og Tara Norum trår ut på samme bane er i Haugesund i dag. Her på Moan i Levanger. Foto: Leif Arne Holme

- Men vi blir begge glad på hverandres vegne om den andre løper bra, legger hun til.

Lillesøster har stor tro på at Tara kan komme til å vise seg som Norges beste 400-løper.

Spent coach

- Hun har vist at hun er stabil på 53-tallet og jeg tror hun har mer inne enn hun har vist så langt. Hun virker bedre trent enn før. Men jeg tror det kan bli jevnt, konstaterer hun blidt.

Emilys trener Eirik Røe var også Taras trener fram til hun i fjor høst tok permisjon fra lærerstudiene og flyttet til London for å satse enda hardere på friidretten. Han gleder seg stort til å se duellen mellom søstrene som så langt i år står med 1-1 i innbyrdes oppgjør.

- Etter Åpningsstevnet da Emily vant, så sa vel Tara at det aldri skulle skje igjen, så jeg tipper hun ikke er særlig interessert i å bli slått av lillesøster, konstaterer Røe, som ikke tør tippe utfallet av duellen.

- Jeg håper de begge blir veldig motivert av duellen og at de bruker det til å få fram det i beste i seg til helgen. Jeg tør ikke si noe om hvem som vinner, jeg bare gleder meg til duellen, sier Røe, som samtidig advarer mot Benedicte Hauge fra Kristiansand, som er den ene i Norge som har løpt fortere enn både Tara og Emily denne sesongen.

Begge to løper på samme stafettlag på søndag. Da tar de seg av de to lengste etappene på 1000 meter-stafetten (etapper på 100-200-300-400 meter) for Steinkjer.