Avgjørelsen blir tatt så langt unna ski og kulde som det er mulig å komme – i det meksikanske ferieparadiset Cancún.

- Vi skal kjøre på videre. Neste store milepæl blir å presentere søknaden for FIS. Det skjer i slutten av september og det skal vi forberede oss godt til. Men det skal bli godt å få levert dokumentet fra seg, sier VM-sjef Guri Hetland til Adresseavisen.

Mandag formiddag var hun på statsministerens kontor og fikk Erna Solbergs støtte til søknaden, som består av rundt 60 sider.

Presentasjon og bok

Frem til 9. juni neste år, da de 17 medlemmene i FIS Council skal stemme over hvem som har det beste konseptet av Trondheim og konkurrentene Oberstdorf og Planica, venter en stor jobb for Hetland og VM-komiteen.

Hovedfokus for Trondheim, og det som skal skille trønderne fra konkurrentene, vil hele veien være fokus på fremtidens snøproduksjon og internasjonal kompetansedeling, samt at et VM i Trondheim vil bli et kompakt mesterskap.

- Trondheim er en perfekt VM-by, stor nok til at alle får plass i selve byen og liten nok til at VM vil prege byen og regionen, mener Hetland.

30. september drar trondheimsdelegasjonen, ledet av skipresident Erik Røste og ordfører Rita Ottervik, til Zürich for å presentere prosjektet for FIS Inspection Group.

Kort tid etterpå skal en kort og selgende presentasjon av VM-konseptet ut i bokform, både i norsk og engelsk versjon.

Forsmak på VM

I starten av oktober tar FIS med VM-kandidatene til inspeksjon på kongresshotellet i Cancún – samme sted som der avgjørelsen skal fattes til sommeren.

10. februar får Granåsen mulighet til å gi FIS en forsmak på hvordan et VM i Trondheim vil bli. Da arrangeres det verdenscup i hopp og kombinert i anlegget.

Innen februar er omme skal VM-søknaden ferdigstilles etter innspillene fra FIS Inspection Group og sendes videre til medlemmene av FIS Council, som tar den endelige avgjørelsen.

I dagene før beslutningen fattes, vil alle de tre VM-kandidatene ha hver sin stand under kongressen i Mexico

- Vår stand vil bli bygd opp rundt snø, kompetansedeling, ny teknologi, tradisjon og skikultur, forklarer Hetland.

7. juni skal kandidatene holde en ti minutter lang presentasjon av sitt konsept for FIS Council, før svaret på om Trondheim får ski-VM i 2021 kommer to dager senere.

- «Gøyen» må fordeles

Hetland deltok på møtet med statsministeren mandag sammen med Erik Røste, kommunaldirektør Morten Wolden, FIS-topp Vegard Ulvang og Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland.

- Det er viktig at vi med jevne mellomrom arrangerer slike store mesterskap. Det rekrutterer flere frivillige og vi bør ha slike arrangement flere steder i landet, sier Solberg.

- Jeg bruker å si det at «gøyen» må fordeles rundt omkring i landet og ikke bare skje rundt Oslo. Det dreier seg om hele kulturpolitikken og idrettspolitikken. Det er viktig å ha slike store mesterskap flere steder, legger hun til.

Om Trondheim skulle bli tildelt mesterskapet under kongressen i Cancún til sommeren, vil det raskt bli igangsatt etablering av en VM-organisasjon. Dersom Oberstdorf eller Planica går seirende ut, vil Trondheim søke på nytt om VM i 2023.

Erna Solberg sammen med kommunaldirektør Morten Wolden (til venstre) og skipresident Erik Røste. Foto: Therese Alice Sanne