Statsministeren spøkte med at det er lett å gi penger til et formål i Trondheim når det ikke er i konkurranse med Bergen. Alt annet enn godt humør og rause bevilgninger ville gjort seg dårlig i valgkampen.

Hvor raus Erna egentlig var, får vi neppe svar på før anleggene står ferdige og VM kan oppsummeres, for det er mange usikre faktorer her.

For det første er ikke beløpet indeksregulert. Det betyr at det er mest verdt hvis Trondheim får VM i 2021 og får brukt pengene før for mye av verdien spises opp av inflasjonen.

For det andre vet man ikke om budsjetteringen på drøyt 800 millioner kroner holder. Som kjent er det usikre grunnforhold i området. Trondheim kan komme til å måtte dekke overskridelsene ene og alene.

Det tredje usikkerhetsmomentet er hvorvidt Trondheim kan være berettiget til noen spillemidler i tillegg til denne bevilgningen. Fotballhallen, som også skal være mediesenter, er holdt utenfor VM-budsjettet, og derfor åpenbart berettiget til spillemidler, men det hersker litt usikkerhet om deler av VM-anleggene også er det.

Sett i forhold til at Oslo fikk 110 millioner kroner til VM i 2011 og nye 40 millioner til kommende vinters skiskytter-VM, kan dette virke som en raus bevilgning. Men det er også kjent at Oslo fikk noen ekstramidler underveis.

Bevilgningen til VM 2011 utløste ingen glede i hovedstaden. Trond Giske var statsråd den gang og møtte anklager om at han var en grådig trondheimspatriot.

Et langt større problem var det for Oslo kommune at utgiftene til den berømte hoppbakken galopperte avgårde. Budsjettet var på i underkant av 800 millioner kroner, men utbyggingen endte på 1,8 milliarder. Mer enn dobbelt så dyrt som anslaget.

I ettertid spiller det kanskje mindre rolle, for silhuetten av Holmenkollen står som et ikon i bybildet og er en av Oslos største turistattraksjoner. Slik sett er den også en pengemaskin.

Erfaringene fra Oslo bør være et varsku til Trondheim om hard kostnadsstyring. Statens bevilgning av et engangsbeløp maner til ekstra forsiktighet. Samtidig er bakkene i Granåsen mer enn hoppbakker. De er en turistattraksjon og en godt synlig del av byens ansikt.

Uansett var statsministerens besøk et tydelig signal om at regjeringen står bak Trondheims søknad med mer enn vakre ord. Nå har Trondheim et håndfast beløp å forholde seg til. VM-komiteen har en dokumentasjon på at Norge mener alvor når de om tre uker drar til Zurich for å legge frem søknaden.

Rådmannen får det litt lettere når han skal legge frem neste års budsjett, for selv om beløpet kommunen fikk var atskillig lavere enn de 200 millioner de søkte om, var det en del bedre enn de mer skeptiske anslagene.

Fremfor alt er det viktig at man ikke bare bygger billig, men med kvalitet. Til VM i 1997 ble det spart på kostnadene og det måtte kommunen betale dyrt for i åren etterpå.