Motstandere av Leangen-salget har saksøkt selgerne og Det Norske Travselskap (DNT), rettsmøtet blir avholdt 17. september i Sør-Trøndelag tingrett.

Tålmodig kjøper

Som Adresseavisen har skrevet tidligere, var det rettslige skritt som gjorde at salget av Leangen Travbane stanset opp.

De planlagte kjøperne er fortsatt Ivar Koteng og brødrene Erling og Anton Jenssen, som i august sa de fortsatt var tålmodige da Adresseavisen snakket med dem.

- Vi har hatt tålmodighet frem til nå, og det er ikke usannsynlig at vi vil ha tålmodighet fortsatt, sa Koteng da.

Minimumsprisen for anlegget skal ligge på 510 millioner kroner hvorav 330 millioner skal betales når avtalen signeres, før kjøperne kan ta arealet i bruk. Arbeidet kan ikke startes før fire år etter kjøpet, grunnet reguleringsarbeid og ferdigstillelse av en ny travbane.

Generalsekretær i DNT, Rune E. Gustavsen, mener at flertallet vil ha travbanen solgt.

- Flertallet vil selge, men et mindretall er uenig i avgjørelsen, sier generalsekretæren.

Ingen indeksregulering

Avtalen skal ikke være indeksregulert, det vil si justert etter prisstigningen, og utbetalingstiden av travbanen er satt til 2029.

- Det er uvanlig at en kjøper må fremskaffe en garanti for 330 millioner fire år før kjøperen kan sette i gang på den kjøpte tomten. Det koster penger for kjøperen ettersom travselskapet forutsatte at den nye travbanen skal være gjeldfri ved åpning. Derfor måtte kjøper akseptere en slik løsning. Alle kan regne renter og indekser, både kjøper og selger. Da ble det denne løsningen, forteller Gustavsen videre.

Nulles ut

Han mener verken kjøperne eller selgerne taper på løsningen ettersom de må betale 330 millioner ved formell overtakelse.

- De betaler en såpass stor sum før de får gjort noe med travbanen, noe som gjør at tallene «nulles ut» til slutt, sier han.

Talsperson for «Redd Norsk Travsport», Ole Martin Woldseth, er motstander av salget og mener at det er pengemangel som bidrar til denne løsningen.

- DNT bidrar rett og slett til at banen blir «stjålet». Det eneste jeg ser for meg som motiv for salget er at de trenger penger raskt, forteller Woldseth.

Han mener også at prosessen med salget har vært rotete.

- Det ble først forespeilet et beløp på én milliard, deretter gikk tallet ned til 510 millioner. Dette tallet er som kjent ikke indeksregulert, understreker han.

Viktige dager

I de kommende dagene forberedes det til den muntlige forhandlingen og Woldseth mener rettsmøtet blir viktig for begge parter. Han håper å få prosessen inn på det rette sporet etter møtet.

- Partene må legge frem sine synspunkter i retten. Vi ønsker at prosessen starter på nytt og at saken går tilbake til generalforsamlingen, sier han og legger til: Det er trasig at vi er nødt til å gå til retten for å få dette inn på rett spor, avslutter Woldseth.

Generalsekretær i DNT, Rune E. Gustavsen, mener at flertallet vil ha travbanen solgt. Foto: Travsport.no