Begge de to klubbene er kjent for ha store og til dels voldelige supportergrupper. I fjor smalt det skikkelig i forbindelse med kampen mellom Dnipro og Saint-Etienne.

I følge politirapporten ble 14 franske supportere knivstukket og en rekke andre beskutt med gummikuler og luftgevær. Dette var ukrainernes hevn for at deres supportere ble angrepet av Saint-Etiennes fans i den første kampen.

I forbindelse med RBKs kamp i Saint-Etienne traff undertegnede en supporter som var med i den meningsløse kampen som ble utkjempet i Kievs gater. Han opplevde at fire av hans venner ble knivstukket. En av dem var så hardt såret at han mistet tre liter blod og lå 15 dager på sykehus.

De mest hardbarkede gleder seg over sjansen til revansjeoppgjør. Ukrainerne skal få svi på fransk jord.

Lazios supportere er både beundret blant andre supportergrupper for sin kreativitet og avskydd for sine voldshandlinger som inkluderer knivstikking og molotovcocktails. Gjestene supportere er betraktet som lovlig vilt. Noen av Lazios supportergrupper flagger sin nyfascistiske tilknytning på alle kamper.

Billettene til Lazios kamper selges med navn. For å få adgang til tribunen må man bringe med seg pass eller annen godkjent legitimasjon.

Selv om Rosenborg er kommet i «dårlig» selskap på noen områder, er det ingen som bør være redd for å møte opp på Lerkendal i disse kampene. Det er en lang og kostbar reise til Trondheim og det ventes ikke mange av de hardbarkede supporterne. RBKs bortekamper derimot kan være risikosport. Kjernen skal være advart om det som kan møte uniformerte norske supportere.

Norsk fotball er heldigvis langt unna de ville tilstandene vi opplever hos disse klubbene og Kjernen blir mors beste barn i sammenligning. Det er de vel også, unntatt når Molde er motstander.

Den internasjonale hooligan-kulturen er gjenstand for forskning og analyser og det skrives stadig nye bind om dette fenomenet som både skremmer og fascinerer. Denne kulturen er blitt en viktig plass for sosial identitet og fellesskap.

Hooligan-fenomenet er et sterkt mannsdominert samfunn der vold, alkohol og narkotika er viktige ingredienser. Mens menigmann stiller seg uforstående og avvisende, opphøyer de ekstreme supporterne seg selv som individer med klasse som elsker sitt lag over alt.

Slåssingen og volden kan være et ledd i en maktdemonstrasjon, en måte å utfordre sin egen frykt, en kick i hverdagen eller rett og noe de gjør slett for moro skyld. Å delta aktivt i slåsskamper er en måte å skaffe seg aksept og posisjon i gruppen. Forskerne deler det i reaktiv vold, som er en reaksjon på konkrete hendelser, politiets inngripen, dommeravgjørelser eller provokasjoner, og de proaktive handlingene som er planlagt vold mot andre fans, spillere, politi eller rent skadeverk.

Da engelske hooligans var på sitt verste oppsto den danske motkulturen «Roligans». Mens den vanlige engelskmann avskydde sine brutale supportere, valgte danske kvinner og menn å omfavne sine fargerike, vennlige og støttende supportere.

I den ene kulturen får individene aksept for å sprenge moralske grenser og utøve vold, i den andre vinner de respekt på humor og folkelighet.

En Saint-Etienne-supporter som fikk hard medfart av Dnipro-supporterne i fjor. Foto: OLGA IVASHCHENKO