Siri Marte Hollekim-Strand sier intensiteten og innsatsen var høyere under Nils Arne Eggen. Foto: Rune Petter Ness

Sligo: Hollekim-Strand var Rosenborgs fysiske trener i tre sesonger fra 2006 til 2008.

Frem til Per-Mathias Høgmos avgang i oktober 2006 ble hun gitt frie tøyler til å styre lagets fysiske trening utenfor feltet.

Etter Høgmo mener hun intensiteten ble lavere, både på og utenfor feltet.

I dag er hun i ferd med å fullføre sin doktorgrad i treningsfysiologi. Hun ville gjort ting annerledes om hun hadde sine nye erfaringer da.

– Spillerne var i god form da det ble seriegull i 2006, men jeg ville angrepet jobben på en annen måte i dag. Jeg ville kjempet og sloss mye hardere for å få trenerne til å piske opp innsats og intensiteten på trening, sier hun.

80 prosent

Hollekim-Strand mener spesifisitetsprinsippet er viktig innenfor all prestasjonsbasert trening.

– Fotballspillere må trene på det de skal bli gode på, mest mulig likt det som skjer i kamp. Det må spilles fotball på trening og intensiteten må ofte være høy. Er innsatsen under sprint 80 prosent på trening, blir den på sikt også det i kamp, mener hun.

Hun har ikke fulgt mange av RBKs treninger i det siste, men mener på et generelt grunnlag at alle fotballag kan trene mer. Både mengden og intensiteten kan økes.

– Men økningen i intensitet og mengde må skje gradvis. Fotball er en lagidrett, bestående av individer. Hvert enkelt individ må trenes opp til å tåle nok trening og hente ut det optimale, sier hun.

– Større intensitet under Nils

Hun mener det er en utbredt misoppfatning blant norske fotballklubber at de trener mer enn nok.

– De aller fleste fotballspillere i Norge i dag kan nok trenes til å tåle mer trening, ser hun.

Siri Marte Hollekim-Strand er klar på at dette er hovedtrenerens ansvar.

– Dette handler ikke om Geir Håvard Hjeldes (RBKs fysiske trener) jobb, men hvordan hele klubben ser på treningsarbeidet, sier hun.

Av det hun har fått med seg av Kåre Ingebrigtsens tanker om trening, er hun positiv til trenerskiftet.

– Det er ikke sånn at alt var bedre før, men intensiteten og innsatsen var høyere under Nils Arne Eggen. Jeg vet også at Kåre Ingebrigtsen har mange av de samme tankene, sier hun.

Gode fysiske tester

Dagens fysiske trener Geir Håvard Hjelde er ikke med laget til Irland denne uka, og har ikke rukket å ha fått et detaljert inntrykk av hvordan Kåre Ingebrigtsen ønsker at laget skal trene fremover.

– Alle trenere har sine ideer om hvordan laget skal trene, så er det den fysiske trenerens å gi råd ut ifra dette, sier Hjelde.

Han er opptatt av å se en større sammenheng enn at høy intensitet er roten til alt godt.

– Det er udiskutabelt at deler av treningen må være høyintensiv, men det må tilpasses den enkelte spiller, avhengig av om spilleren tåler mye trening eller ikke. Og så er kampene den viktigste rettlederen. Er det én kamp i uka, må treningene gjennomføres på én måte, er det to kamper, må treningene være mindre intensive, sier han.

– Robben, den best fysisk trente spilleren under VM er en av dem som trener minst i Bayern München, sier Hjelde.

Han understreker også, som han har sagt til Adresseavisen tidligere denne måneden, at Rosenborg-spillerne i år har prestert bedre på de fysiske parametrene målt i kamp ved hjelp av ZXY-systemet enn på mange år.

Det ble tidligere i sommer også gjennomført tiltak for å endre innholdet i treningene.