Petter Northug kjempet godt ved herrenes 15 km i Sandnes fredag kveld, men rett før mål brakk han staven. Foto: Morten Antonsen

Sandnes: Etter den verste perioden i Petter Northugs karriere har familiebåndene fått en skikkelig test.

– I en slik situasjon får du testet om det er slik at familien betyr noe. Det har vi fått bekreftet, selv om vi helst ikke ville ha hatt det bekreftet på denne måten, sier John Northug.

Han og kona May Northug har fulgt sønnene Petter og Even tett de siste dagene. Både under onsdagens kjendiskamp under Norway Cup, Lysebotn Opp torsdag og Blinkfestivalen i Sandnes i går har de stått på sidelinjen. Kort tid før Petter skulle i aksjon i går kveld møtte mor og far Northug Adresseavisen på hotellet hele familien bor på i Sandnes.

På samme måte som Petter har også foreldrene blitt svært godt mottatt både av arrangører og publikum i det som er skistjernens første virkelige møte med rampelyset etter den dramatiske ulykken i mai.

Feiret bryllupsdag

De siste månedene har naturligvis vært svært spesielle også for foreldrene. Både Petter og resten av familien har holdt en lav profil siden mai.

– Det var trøkk mens det sto på og da er det spesielt viktig å bruke tiden innad og ikke utad. Det har vi fått til på en god måte. Nå er vi tilbake alle i hop, sier John Northug.

Onsdag feiret foreldrene 26-års bryllupsdag med båttur i Oslofjorden. Torsdag ble de transportert med helikopter fra Sandnes og inn til Lysebotn Opp, hvor Petter imponerte med 8.plass. Livet er i ferd med å bli normalisert.

– Jeg føler at det er normalt igjen nå. Når en tråkker feil, må en ta konsekvensene av det, og så må en bare videre igjen, sier John Northug.

Den største utfordringen

– Hvordan har sommeren vært for dere?

– Oppi elendigheta så gikk det jo bra. Det er viktig å være støttespiller til han det gjaldt og passe på at Petter klarer å tilgi seg selv. Det er den største utfordringen.

– Vil han noen gang klare å tilgi seg selv?

– En slik episode vil alltid være der, men du kan ta det med deg og bruke det positivt. Det nytter ikke å grave seg ned. Man kan ikke gjøre noe med det som har skjedd.

– Merker man hvem som er ekte venner i en slik situasjon?

– Ja, absolutt. Det er når det røyner på en ser hvem som er der. Det har vi visst også før denne episoden, så det har ikke forandret noe. Det var som forventet, uten at jeg har reflektert mye over det, sier skistjernens far.

Hans egen rolle for tiden vil han ikke si så mye om, annet enn at han jobber med svært interessante saker:

– Jeg synes at jeg lever utmerket. Når alt har normalisert seg, føler jeg at jeg aldri har hatt det bedre. Jeg har en friere tilværelse og kan jobbe med det jeg har lyst til.

Normal endringsprosess

John Northug har vært tett på Petter under hele hans karriere. Under Blinkfestivalen er han og May med som støttespillere for sønnene Petter og Even.

– Har Petter forandret seg etter episoden i mai?

– Jeg vil påstå at han alltid har vært i forandring, og så er det jo slik at alt påvirker deg. Det ser jeg på som en normal sak. Det handler både om aldringsprosess, hendelser og alt i hop. Livet gjør jo noe med deg.

For omverdenen er fortsatt mye uklart rundt Petter. Ikke er det avklart om samarbeidet med Coop fortsetter, hvem som blir med i støtteapparatet og om langrennssirkusets superstjerne blir enig med Norges skiforbund om representasjonsavtalen. Den er han nødt til å signere for å bli VM-klar.

Uansett om Petter Northug blir tatt ut til VM eller ikke vil Northug-familien være representert i Falun.

– Jeg vil reise dit uansett. Det blir en stor opplevelse. Svenskene er gira til tusen, sier John Northug.

PS! Petter Northug brakk staven på 15 km fellesstart under Blinkfestivalen i går, og ble nummer 11. Men han viste god form underveis. Teodor Peterson fra Sverige vant foran Øystein Pettersen og Cyril Gaillard. Slovenske Katja Visnar vant kvinneklassen.

Petter Northug endte på en 11. plass ved herrenes 15 km i Sandnes fredag kveld. Foto: Morten Antonsen