Mens lagkamerat Mark Cavendish feiret karrierens 27. Tour de France-seier i historiske omgivelser på Utah Beach lørdag, satt Boasson Hagen mørbanket i bussen til Team Dimension Data noen hundre meter unna.

500 meter før mål deiset gudbrandsdølen i bakken etter at en konkurrent hadde veltet noen meter foran ham.

Dermed ble det som kunne blitt en jubelinnledning på sesongens høydepunkt i stedet en særdeles smertefull opplevelse for 29-åringen.

Selv ga han følgende diagnose på egen kropp umiddelbart etter målgang.

– Jeg har skrubbsår i hvert fall. Det føles ikke noe verre enn det, men jeg er forslått. Det er ganske ubehagelig og vondt å krasje i så stor fart.

– Edvald er en tøffing

Det ublide møtet med den franske asfalten kunne ikke ha passet dårligere. Søndagens etappe fra Saint-Lo til Cherbourg-en-Cotentin passer Boasson Hagen meget godt og er på forhånd pekt ut som en gyllen mulighet til en etappeseier for gudbrandsdølen. I så fall overtar han etter all sannsynlighet også den gule ledertrøya.

På spørsmål om hvor mye lørdagens fall kan ha satt ham tilbake med tanke på søndagens oppgave, sa Boasson Hagen:

– Det får vi se. Jeg må se hvordan det kjennes både når jeg kommer i bussen og i morgen. Får håpe det ikke er for vondt.

Team Dimension Datas sportsdirektør Rolf Aldag tar ikke for gitt at Boasson Hagen har rett i at skadene i all hovedsak er overfladiske.

– Edvald er en tøffing, så noen ganger stoler jeg ikke helt på dømmekraften hans. Han sier selv at han er OK og har det fint, og det håper jeg han er, men det er aldri bra å gå i bakken i den farten, sa han til NTB.

Aldag likte ikke det han noen hundre meter før målgang lørdag og ilet til lagbussen.

– Det første jeg gjorde etter å ha sett Mark (Cavendish) på podiet, var å løpe til bussen for å finne ut hvordan det gikk med Edvald, sa han.

Fryktet brudd

At Team Dimension Data har skreddersydd et opplegg som skal munne ut i Boasson Hagen-triumf søndag, er ingen hemmelighet.

– La oss være optimistiske og håpe det går bra, for morgendagens etappe har vi planlagt spesielt rundt ham og for ham, bekrefter Aldag – og påpeker at også Boasson Hagen selv har brukt ekstra tid på søndagens oppgave.

– Edvald var for eksempel villig til å sykle gjennom avslutningen på etappen i regnværet fredag kveld. Vi sa vi kunne gjøre det på et annet tidspunkt, og at det var opp til ham, men han ønsket å gjøre det. Det viser hvor dedikert han er, og det hadde vært fint å kunne gi noe tilbake til han, sa Aldag.

Tyskeren fryktet umiddelbart etter målgang lørdag at Boassons Hagen kunne ha pådratt seg brudd i kragebeinet.

– Ut fra egen erfaring ba jeg han dytte sin arm mot min arm, fordi skulderen hans var hoven, og det kunne han. Da er det neppe noe brudd, sa han.

Bakke-avslutning

Hovedpersonen innrømmer gjerne at han har forventninger til søndagens etappe.

– Den avslutningen kunne ha passet veldig bra, og løypa er jo fortsatt den samme. Vi får bare håpe jeg ikke er satt noe tilbake, sa han.

På spørsmål om den dramatiske velten kan påvirke ham mentalt søndag, svarer 29-åringen:

– Det er ikke noe jeg tenker veldig mye på. Men man vil selvfølgelig ikke gå i bakken.

Sportsdirektør Aldag tror Boasson Hagen rister av seg smellen fort.

– Dere vet jo hvordan Edvald er. Han bekymrer seg sjelden for noe, så det tror jeg kommer til å gå bra, sier han til NTB.

Søndagens etappe avsluttes med en kort bakke som trolig er for tøff for de fremste spurterne. Det åpner for Boasson Hagen.

Foto: Audun Braastad, NTB scanpix