De skal løpe langt. Og de vet ikke om de kommer i mål på Bislett. Ti løpere sto på startstreken på ved Lerkendal stadion klokka 10 i dag. Blant dem er fembarnsmoren Merete Vågheim Tellevik (39) fra Øystese utenfor Bergen.

- Jeg anser ikke meg selv som veldig sprek. Jeg er nok det svakeste kortet av de ti løperne, tror hun.

Og legger til:

- Men for meg er dette et eventyr og en egotripp!

Vil slå rekorden

Det er første gang det blir arrangert et løp mellom Trondheim og Oslo. Løpet går gjennom Østerdalen og er 500 kilometer langt. De beste løperne ønsker å slå rekorden til Torleif Rekkebo, som i 1989 løp på tre døgn og 15 minutter.

- Han løp gjennom Gudbrandsdalen og distansen var på 540 kilometer den gangen. Det er ingen som helt skjønner hvordan de skal slå den rekorden, sier pressetalsmann Bjørn Hyjanstorp i Trondheim-Oslo Footrace.

Maks fem døgn

Arrangøren krever at siste løper er på Bislett fem døgn og 14 timer etter start. Og underveis må de holde såpass god fart at de passerer sjekkpunkter på 100 kilometer, 200 kilometer og 300 kilometer.

- Vi vet ikke hvor mange som kommer i mål. Og de som bruker veldig lang tid vil bli tatt ut av løpet, sier Hytjanstorp.

Erik Nossum fra Oslo regner med å miste 1,5 kilo om dagen på veien til Oslo. Han har også løpt Norge på langs og er blant de erfarne.

- Når jeg har løpt i halvannen time, tar jeg en pause på rundt fem-ti minutter. Og så får jeg meg en kort nattesøvn. Ander som er med velger å slenge seg nedpå en time om gangen før de løper videre, sier Nossum.

Dagens tøffeste er Trond Sjåvik fra Mosjøen som starter uten følgebil. Han er også den mest erfarne superultraløperen i Norge.

Ekstremferie

Merete Tellevik har tatt seg en uke gerie fra jobben som hjelpepleier for å slite seg til Oslo.

- Det blir vel en slags ekstremferie dette, konstaterer hun.

Hun har vært med på et maraton, noen ultraløp og et 24-timersløp tideligere.

- Jeg er ikke så interessert i løp der en skal løpe raskest mulig. Det som er fascinerende er å jobbe med seg selv, å bryte sine egne grenser.

Hjemme venter barna som er i alderen fire til 16 år. Mannen er med i følgebil. Han har også med teltet som de skal overnatte i underveis.

Vanskelig å sove

- Det blir ikke lett å sove fordi kroppen kommer til å gjøre så vondt. Men jeg må ha noen timer for å holde meg våken. Og du må være skjerpet når du skal ut på trafikkerte veier, sier Tellevik.

Hun trener på tredemøllen hjemme mens hun ser på TV. I tillegg har hun styrkeapparater i huset. Men hun vil ikke si hvor mange kilometer løping det blir i uken.

- Jeg løper sikkert mye mindre enn det de andre at jeg ikke vil si det høyt, sier Tellevik.

- Hva får deg til å gjøre dette?

- Jeg har alltid hatt en drøm om å prøve meg på et seksdagersløp. Dette er det nærmeste jeg kan finne dette i Norge. Det blir spennende å se hvor sterk psyken min er. Men jeg løper så lenge beina holder. Jeg vet ikke om det holder helt fram til Oslo, men jeg håper det, sier hun.

Initiativtaker til ultraløpet Trondheim-Oslo, Erik Nossum, legger ut fra Lerkendal stadion i Trondheim med kurs for Oslo. Målgang er senest søndag klokka 20.20. Foto: Anne-Marit Dahl
Merete Vågheim Tellevik får god støtte fra ektemannen Tore Tellevik. Han skal gi henne mat og drikke hver femte kilometer etter behov, og så setter han opp teltet slik at det er klart når hun skal samle krefter til neste etappe. Foto: Anne-Marit Dahl
Man kan følge med løperne underveis ved hjelp av gps-tracker. Foto: Anne-Marit Dahl
Erik Nossum fikk ideen til ultraløpet mellom Trondheim og Oslo i fjor høst. - Dette er ikke galskap, mener Nossum. Foto: Anne-Marit Dahl
Sommerfugler i magen: De er forberedt på at det kommer til å gjøre vondt å løpe fra Trondheim til Oslo, men de gleder seg til kraftprøven som venter. Foto: Anne-Marit Dahl
Merete Tellevik Vågheim og Cecilie Karlsen har aldri før løpt så langt. - Dette er nytt for meg, men jeg har stor tro på at jeg klarer det, sier Cecilie Karlsen. Foto: Anne-Marit Dahl