Er du også blant dem som tror at våren nå bare kan oppleves i Amsterdam til en weekend-pris på 7800 kroner, tar du feil. Det er bare å gå ut døra...

Det er mye viktig i vårt nye Lykkeland jeg ennå ikke har tatt stilling til. Holder gatekaffe (den nye mote i bybildet) seg like varm i krus av vanlig papp som i krus av ekspandert polyterenskum? Sånt diskuteres så vidt jeg forstår... Og har matskribent og forfatter Erik Fosnes Hansen som mesterlig rent litterært senket «Titantic», rett til så grusomt å torpedere anerkjente Oslo-restauranter? (Følg med, følg med, for her kommer mer: Løssalgsindustriens «Her finner du de beste vorspielene» er fortsatt et åpent spørsmål flere bør ha en mening om).

Vi som er så gamle og våkner så tidlig selv på søndager, at vi av NRK straffes med Nils Abrahamsens «Songtimen», vet ikke riktig hvor vi står – bortsett fra at vi betraktes som en smule akterutseilt både musikalsk og ellers. Hvem lytterne er, vet vi enda mindre om. Men litt sære må de være: For eksempel spilte man sist søndag Færøyenes alternative nasjonalsang «etter gjentatte oppfordringer», som det ble sagt.

Men våren forstår vi oss på. Den har vi dessuten tid til vi som nå ikke trenger bruke timer på å få rubben ut av isen (eller var det omvendt?) og gammel smøring bort fra karbonlagene, før vi remonterer supersykkelen til 30000 kroner. Litt rødt klister, og så er vi der, slik som i en liten, stille glenne ved Kopperdammen lørdag morgen der man faktisk kunne se snøen smelte – og enda mer appelsinskall stige frem i all sin blekhet. En fargerik nøtteskrike angrep et anelsesløst skjærepar med hest «sjræææ». Det var alt som brøt freden... Nei, våren er her, og har vært det reelt i mange uker. I følge kalenderen er vårmånedene nemlig mars, april og mai...

«I love Paris in the springtime» sang Frank Sinatra så innsmigrende at kvinnehjertene smeltet og kastanjene drysset. Hva man spiste til, er ikke godt å si, men man spiste i alle fall ute. Våren er i det hele tatt den tiden da allting snur, matvanene også. «Bedstefar tag dine tænder på/Søbemadens triste tid er ute», siterer danskene en av sine kjente diktere. Vinteren er over. Nå gjelder det å finne noe hardere å bite i. Danskene har vakrere ord for høst og vår– nemlig forår og efterår. Det gir vinteren en mer ussel og ensom tilværelse et sted midt i mellom. Men skal det drikkes til, heter det våren – som i visen «Nu går våren gennem Nyhavn».

Våren nærmest eksploderer når det kommer så sent som i år. Jeg ser det i min egen «zoologiske hage» – Nidelven der vinteren har vært hard og kald som i en reality-serie i fjernsynet. Sildemåkene er aggressive, tyvaktige og garantert upålitelige – som ei skikkelig riksklyse i «Farmen». Snart forsvinner de svarte og hvite kvinendene fra sitt vinteropphold. Det skjer når isen går i de fjellvannene der de har sommeropphold. Da blir det bare noen forstøtte stokkand-mannslinger tilbake. I fugleverden er det nesten alltid slik at det er mannen som har praktdrakten på, men hva hjelper det hvis man ikke har drag på damene?

Mens vi holder oss til ornitologien: Statoil har nylig skutt gullfuglen i Barentshavet. Feltet med navnet «Skrugard» inneholder gass og olje til en foreløpig anslått verdi av 320 milliarder kroner.

Det kan vel komme godt med det også...?