- Vi går for medalje i OL 2022.

To selvsikre gutter sitter på andre siden av bordet med armene i kors. De virker ikke det minste bekymret for at de ikke skal lykkes i årene fremover.

Gull er målet

- Vi ligger blant de beste i vår årsklasse, og er blant de fem beste på 500-meter, sier Bjørn Magnussen. Gutten er født 2. januar 1998, som gjør at han kan delta i Junior-OL på Lillehammer neste år. Målet er krystallklart; Gull.

Odin By Farstad er født måneden før og kan ikke delta i junior-OL neste år. For han er det deltakelse i OL i Pyongyang 2018 som gjelder.

- Jeg håper selvfølgelig å bli tatt ut til å delta i Pyongyang, men da er det hovedsakelig for å få erfaring, sier han.

Skøytesportens Northug

Helt fra Hjalmar «Hjallis» Andersen til Eskil Ervik har det vært en stor tradisjon i Trondheim for skøytesporten, men da Ervik la opp i 2008, var det ingen der til å ta opp arven og prestere i verdenstoppen. En det ventes mye til og som har lagt press på seg selv, er Aleksander Waagenes, som tidligere i vinter uttalte at han er skøytesportens svar på Petter Northug.

Han har muligheten til å lykkes, men har slitt med sykdom denne sesongen og har ingen internasjonale prestasjoner og viser til. Guttene i Falken mener de har forutsetninger for å lykkes.

- Vi har trent mye rett og hatt mye fokus på teknikk hele veien. Ikke så mye trening på å gå for å gå, men på teknikken i hvordan man kan få mest mulig kraft i skøytene og gli best over isen. Det går litt i perioder, men vi trener rundt to økter per dag, seks dager i uka. Så er det viktig med en hviledag der vi bare kobler ut og gjør noe helt annet, sier guttene.

Avhengig av hverandre

Guttene har vokst opp sammen. De er lagkompiser, men også gode venner av skøyteisen. De føler det har vært viktig for å beholde motivasjonen.

- Det er viktig at vi får trene sammen slik at vi får pushet oss hver eneste trening, for om vi trener alene kan vi gå litt lei, sier Odin og ser bort på lagkompisen som nikker bekreftende.

- Jeg er rimelig sikker på at jeg hadde ikke vært like god om ikke han var med å trene sammen med meg. Det er utrolig flott at vi to som jevngamle kan utvikle oss sammen. Motivasjonen hadde nok ikke vært like stor da, og det er greit å ha en kamerat å støtte seg til om det ikke går helt som en selv ønsker, sier Bjørn.

Ingen optimal treningshverdag

Mange av istreningene i vinter foregikk i Bjugn.Treningssituasjonen har ikke vært optimal for guttene i Falken. Kommunen lovte at banen skulle stå ferdigstilt i november, men ble ikke ferdig før i 2015. Reisingen har vært belastende. Guttene har vært sliten mentalt. De kunne trent enda mer teknisk trening på is, men har måttet trene basisøvelser.

- Det har skapt en del stress og vi har gått glipp av en del skole fordi vi har dratt ut til Bjugn for å trene. Vi taper en del energi på å reise helt dit og jeg er usikker på om vi får igjen like mye av treningen som vi får på og faktisk reise dit. Heldigvis har det kommet is hit nå så det blir kort reisetid til trening, sier Bjørn Magnussen.

- Det har nok vært et lite handikap i førte halvdel av sesongen. Det har ikke akkurat vært en positiv inngang når du forventer is i november, også kommer den først i januar. Vi har vært mye sliten av reisingen, og det hadde helt klart vært en fordel om vi kunne trent her hele vinteren. Da kunne vi trent oftere og fokusert i større grad på teknisk trening, sier Odin By Farstad.

Oppfølging betyr alt

Den nye kunstisbanen står klar på Leangen. Den kalde brisen brer seg over sletten med gravemaskiner durende i bakgrunnen. Skøytetalentene beveger seg ut på det glatte underlaget. De har på seg boblejakke over skøytetrikoten for å holde varmen.

Ved siden av banen står trener og pappa, Rune Farstad og instruerer gutten sin Odin. Sammen med han er Bjørn Magnussen, mannen som kan det meste om skøyter. Han er farfar og trener til Bjørn, og følger tett opp barnebarnet. Guttene mener oppfølgingen er utrolig viktig i en idrett som skøyter.

- Det er utrolig viktig med god oppfølging. Det betyr egentlig alt, sier Bjørn junior og utdyper.

- De må følge med på det aller meste, at vi har god teknikk på trening. Har vi ikke med oss noen på trening, er det fort gjort å glemme teknikken. Da er det viktig at de er der og retter opp. I tillegg er det viktig i forhold til kosthold, at vi får i oss næringsrik mat slik at vi får overskudd.

- Det er også viktig i forhold til det økonomiske. Miljøet er ikke så stort, så det blir mye reising, og da er vi avhengig av sponsorer og penger for å drive på med det her, sier Odin.

De glir bortover isen side ved side. De konverserer hvordan de skal bygge opp neste runde. De tar av seg boblejakken. Takten på skøytene stiger. De fyker bortover isen. En foran og en bak driver de bortover den raske kunstisen. Når de kommer til svingen skjærer de inn på mesterlig vis. I førti kilometer i timen glir de rundt banen på to enorme barberblad. Skøytesporten er en fascinerende idrett.

Bjørn Magnussen instruerer junior for hver runde han går.

- Bestefar, jeg begynner å bli sliten. Nå har jeg tatt fire runder på høy frekvens, sier junior.

- Ja, men gå et par til nå. Vær nøyere på teknikken, sier senior. De har et tett bånd de to. Senior sitter på enorme kunnskaper om skøyting. Om junior følger rådene til senior vil han lykkes.

Forutsetningene er der. Guttene har talentet, motivasjonen og oppfølgingen til å gli inn til edelt metall når det virkelig gjelder.

Unge skøyteløpere (fra 12 år og oppover) trener på Leangen. Vi lager reportasje om skøyesporten som taper i forhold til andre vinteridretter, og ønsker et reportasjebilde som illustrerer det som er av fortsatt aktiviitet. Odin By Farstad, Spkl. Falken (midten) BDO Aleksander Waagenes, TSK (faller) Bjørn Magnussen, Falken (fremst) DNB. Foto: OLE MARTIN WOLD
Bjørn Magnussen har gull i siktet. Foto: Emil Johansson