- Mamma sa jeg skulle få 60 000 kroner for dette. 30 000 med en gang, og 30 000 senere. Mamma kan ikke få barn, men ville ha flere. Da jeg ble spurt om dette reiste jeg opp for å høre om hun mente det seriøst. Da sa hun at det var NN (eks-samboeren) sin idé, sa 25-åringen i retten tirsdag.

- Hva tenkte du om det, spurte aktor.

- Jeg syns at det var rart at hun spurte meg da, for jeg er jo datteren hennes, svarte kvinnen.

Meldte fra til barnevernet

Ifølge morens (46) eks-samboer (64) ville kvinnen ha et nytt barnebarn som hun kunne forgripe seg på.

- Hun ville ha et barn hun kunne bruke frem til det var 2-3 år gammelt. Hun sa at barnet ikke husket noe hvis overgrepene skjedde før det kom i denne alderen, hevdet han i retten.

Dette ble avvist som oppspinn av kvinnens forsvarer, Steffen Brandstad.

25-åringen som forklarte seg for retten i overgrepssaken i Alvdal tirsdag er halvsøsteren til den hovedtiltalte kvinnens to barn, som er blant de fire ofrene i den omfattende saken.

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen spurte kvinnen om hun hadde vært bekymret for sine to yngre søsken.

- Jeg sendte bekymringsmelding til barnevernet til Alvdal. Men da sa barnevernet (i Gjerdrum, journ.anm) at de ikke kunne prate med meg, fordi de ikke kunne høre utsagnet til en jente på 15 år, sa den nå voksne kvinnen i retten.

På dette tidspunktet var jenta under omsorgen til barnevernet i Gjerdrum. Hun anslo at hun hadde varslet barnevernet i 2002 eller 2003, men sier hun ikke vet hva som skjedde med saken.

Rådmann i Gjerdrum Trine Christensen viser til at saken med kvinnen undersøkes:

- Jeg sitter ikke på detaljene i saken nå, men saken er sendt til Fylkesmannen for vurdering, sier Christensen til adressa.no.

- Hun forteller hvordan hun har opplevd dette. Jeg vil se på bakgrunnen og historikken til denne saken i ettertid, og vurdere om det er grunnlag for en sak mot noen av kommunene i forhold til dette. Her har det vært bekymringer på et tidlig tidspunkt, sier Reiestad Hansen etter kvinnens forklaring.

- Kjenner du noen smågutter

Før 25-åringen startet sin forklaring ble en telefonsamtale mellom mor og datter avspilt i retten. Dette var ifølge datteren en av flere seksualiserte telefonsamtaler fra moren.

46-åringen spurte blant annet:

- Kjenner du noen smågutter som liker damer på over 40 år? Det er jo ikke noe «gærent» i det, da.

Etter avspillingen av telefonsamtalen sa 46-åringens forsvarer Steffen Brandstad kort:

- Min klient husker ikke noe av denne telefonsamtalen.

- Var en spøk

25-åringen forklarte i retten at telefonsamtalene hadde tiltatt etter at moren flyttet inn med den tiltalte 64-åringen. Kvinnens rusproblemer skal også ha blitt mye verre i denne perioden.

Morens forsvarer Steffen Brandstad sier kvinnens forklaring underbygger det moren har sagt om at hun fikk alkoholproblemer etter at stefaren (64) flyttet inn høsten 2003.

Kvinnen avviser at hun har tilbudt datteren 60 000 kroner for å være surrogatmor.

- Hun har forklart tidligere at det med surrogatmor var en spøk. Hun avviser at hun skal ha tilbudt betaling, sier Brandstad til adressa.no.

Etterforsker flere overgrep

46-åringen har innrømmet ett overgrep mot sin sønn, men nektet for alle andre anklager. Hun er også under etterforskning for overgrep mot eldstedatteren. Dette skal ha skjedd på 90-tallet. Disse forholdene er imidlertid ikke tema i saken som nå går for retten.

Familien bodde ikke i Alvdal på denne tiden, men i en annen kommune på Østlandet. Den eldste datteren ble værende igjen i denne kommunen da resten av familien flyttet til Alvdal i 1998. Der ble hun tatt hånd om av barnevernet.

Den 25 år gamle kvinnen har tidligere sagt at hun har blitt utsatt for alvorlige seksuelle overgrep fra hun var et lite barn. Dette har moren nektet.

- Hun har gruet seg

Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen, som representerer kvinnen i den andre saken som etterforskes mot kvinnens mor, sier hun synes hun har klart seg bra.

- Det er jo ikke lett å vitne mot sin egen mor. Hun har gruet seg lenge. Dette gir også moren en mulighet til å ta et oppgjør med datteren, sier Bohinen til adressa.no.

- Det er ikke lett å vitne mot sin egen mor. Hun har gruet seg lenge, sier Anne Kristine Bohinen, som er bistandsadvokat for 25-åringen i en ny sak som etterforskes mot Alvdal-moren. Foto: KRISTOFFER FURBERG
Den tiltalte moren (46) har sagt i retten at det bare var en spøk at den eldste datteren skulle bære fram et barn for henne. Her er kvinnen sammen med sin forsvarer Steffen Brandstad. Foto: KRISTOFFER FURBERG