Foto: JENS LUND MØLLER

Opprinnelig fremmet forsikringsselskapet et regresskrav på inntil 232 millioner kroner mot det Reitan-kontrollerte Sentrumseiendom Trondheim AS, datterselskapet Nordre 11 AS og daglig leder Olaf Arnstad. På et meglingsmøte i Oslo i går ettermiddag ble partene enige om et forlik, hvor Arnstad og eiendomsselskapene skal betale forsikringsselskapet 8 millioner kroner - bare tre prosent av det opprinnelige kravet.

Bakgrunnen for kravet var flere rapporter, som etter bybrannen i desember 2002 påpekte at ventilasjonsrommet i restauranten News ikke var bygd etter forskriftene. Ettersom brannen startet på kjøkkenet til restaurantene News og Rick, mente derfor forsikringsselskapet eierne selv måtte betale skadene. Arnstad og de to eiendomsselskapene hadde på sin side reist sak mot forsikringsselskapet etter at forsikringssummen ble avkortet med 20 millioner kroner.

Fryktet rettssak

Styreformann i Nordre 11 AS, Geir Melbye, forteller at gårsdagens meglingsmøte ikke var enkelt.

- Til sammen dreide det seg om beløp på over en kvart milliard kroner. Vi har ikke innrømmet noen skyld, og er fornøyd med forliket, forklarer Melbye, som også er administrerende direktør i Reitan-kontrollerte E. C. Dahls Eiendom.

Både Gjensidige NOR Forsikring og eierne av branntomta innrømmer at de fryktet en langvarig rettssak.

- For oss hadde det kanskje kostet rundt 80 millioner kroner bare å få saken reist, og det var berammet tid til en rettssak allerede i januar. Når det dreier seg om så store summer som her, og du ikke er 100 prosent sikker på at en kjennelse vil gå din vei, mener jeg det var riktig å inngå forlik, forteller Melbye.

- Beste løsning

Advokat Sam E. Harris representerer Gjensidige NOR Forsikring, og mener forliket var den beste løsningen for begge parter.

- Både kostnadene ved en eventuell rettssak og et ønske fra forsikringsselskapet om en så enkel løsning som mulig, var med i vurderingen, forklarer han.

Harris vil ikke være med på at forsikringsselskapet nå innrømmer å ha en dårlig sak overfor eierne av branntomta.

- Sånn kan det ikke ses. Gjensidige NOR Forsikring er interessert i å få enkle løsninger med sine kunder, og i dette forliket har ingen av partene innrømmet skyld, understreker advokaten.

Ukjent forsikring

Partene har blitt enige om at beløpet ikke skal betales kontant, men trekkes fra forsikringsoppgjøret eierne får utbetalt. Hvor stort dette beløpet er, vil verken forsikringsselskapet eller eierne ut med.

Odd Reitan eier 51 prosent av aksjene i Sentrumseiendom Trondheim. De øvrige aksjene eies av Olaf Arnstad og Stig Arntsberg. Nordre 11 AS er et heleid selskap av Sentrumseiendom Trondheim. Olav Arnstad er daglig leder i Sentrumseiendom Trondheim og medeier i News.

- Dette har vært en svært komplisert sak, og det har dreid seg om betydelig beløp. Hvor stort forsikringsoppgjøret blir vet jeg ikke nå, men det er godt å få lagt denne saken bak oss, mener Melbye.

Foto: JENS LUND MØLLER