– Målingene har begrenset verdi hver for seg. Bare ved å sammenligne dem og finne tendensen, kan man si noe sikkert, sier han til NTB.

Det er store avvik mellom partibarometrene som offentliggjøres i mediene. I august noterte Synovate en oppslutning på 23,3 prosent for Fremskrittspartiet. Samme måned hadde partiet støtte fra 34 prosent i Sentios måling. Det er en forskjell på hele 10,7 prosentpoeng.

– Det er klart at dette er forvirrende for velgerne, sier Aardal, som gir følgende forklaring på avviket:

– Velgerne flytter seg i stor grad mellom partiene og til og fra hjemmesittergruppen. Det gjør det veldig vanskelig å måle den reelle oppslutningen om partiene. Dessuten har instituttene ulike metoder for innsamling og veiing, sier han.

Valgforskeren har også funnet ut at enkeltpartier mer eller mindre konsekvent oppnår ulike resultat i de forskjellige meningsmålingene. Mens Synovate ser ut til å gi Frp lavere oppslutning enn de andre, er Opinion for strenge med Arbeiderpartiet og Norstat VL med Høyre. Til gjengjeld synes Synovate å være for «snille» med SV, Sp og Høyre, som alle ligger ca. 1 prosentpoeng over snittet for øvrige målinger.