– På nattkonserten får høre Afonso Fesch, min generasjons Oistrakh, sier dirigenten Yoël Gamzou (23). I går spilte de to supertalentene med Arve Tellefsen på Moi.

– Det er godt å være her fordi atmosfæren er så avslappet, samtidig som alle er høyt motiverte. De har entusiasmen sin i behold og har ikke erstattet den med rutine, sier Gamzou, amerikaner født i Tel Aviv, men bosatt i Berlin.

Han er et stjerneskudd på klassiskhimmelen. I den tyske kulturmetropolen leder han sitt eget International Mahler orchestra.

– Flere av musikerne mine er med hit til Rogaland. Dere kan glede dere til å høre Afonso spille.

Fesch fra Portugal er solist i Petri-kirken seint i kveld.

Perfeksjonist

I går møtte Aftenbladet Gamzou og 19 unge musikere da de øvde til gårsdagens konsert i Lund kirke på Moi.

– Det krevende er å tilfredsstille Gamzous forventninger. Han er en perfeksjonist, slik han jo skal være, sier Laurens Weinhold, fiolinist fra Stavanger.

Han er sønn av festivalens kunstneriske leder, Ingrid Geuens. I kveld er 26-åringen solist i et stykke på åpningskonserten i Petri-kirken, som han også var det på Moi i går.

Hva synes så dirigent Gamzou om å bli kalt perfeksjonist?

– Det må enhver musiker være. En konsert kan aldri bli perfekt, men du må alltid prøve. Min oppgave som dirigent er å vise de andre det neste skrittet vi bør strekke oss etter å gå sammen.

Tellefsen

Arrangørene i Lund hadde et skikkelig trekkplaster, selveste veteranen Arve Tellefsen. Han var glad for å delta med Bachs vakre fiolinkonsert i E-dur.

– Det er spennende å møte så begavede unge musikere. De holder er kjempehøyt nivå, mye høyere enn da jeg var ung. Særlig strykerne er blitt mye flinkere.

– Er det forskjell på spillet til en erfaren fiolinist og disse unge?

– Ja. Ungdom liker raske, virtuose stykker av Paganini, og spiller mer aggressivt. Senere i livet får man nok en mer innadvendt, tenksom klang, skjønt dette vil jeg ikke si kategorisk.

Årets musiker

– Det stemmer, det Tellefsen sier. Jeg spiller med stor energi. Med årene vil jeg kanskje framføre musikken mer rolig, modent og klokere, ler 18 år gamle Dana Zemtsov, Årets musiker i hjemlandet Nederland.

Hun deltar for fjerde gang på NYCMF og synes det er flott å spille sammen med Tellefsen.

– Han har en slik utstråling. Jeg skulle gjerne spilt sammen med ham som solist, sier hun.

Blant talentene som deltar fra Hviterussland, Japan, Mexico, Hongkong og andre land er også 23 år gamle Chen Chen Lzu fra Kina, fiolinist som har fått stipend til å studere hos professor Jan Bjøranger i Stavanger.

–Det er flott å være her. Jeg liker kammermusikk, sier hun. Til tross for at regnet høljet i går, var hun lykkelig for et norsk klima: –Det er deilig at det ikke er så varmt som hjemme i Nanjing.

Kvalitet

I kulissene i går jobbet lokale entusiaster for å gjøre konserten i Lund kirke til en suksess:

– Interessen for klassisk musikk er stigende på Moi. At Tellefsen kommer, trekker publikum. Slik blir folk kjent med et nytt repertoar, sier kulturkonsulent i Lund, Kari Reianes Spangen.

– Et solid beløp fra NorDans kulturfond på Moi gjør det mulig å tilby en klassisk konsert med så høy kvalitet her i distriktet. Det er vi svært glade for, sier Egil Normann Eek, oppvekst- og kultursjef i Lund kommune.