- Jeg har testet mange damer på din alder tidligere, men jeg er sikker på at du gjør det tusen ganger bedre enn dem, oppmuntrer Dag Rød Hilland.

Avdelingslederen på SIB (Studentsamskipnaden i Bergen) Vektertorget, og ansvarlig for testlaben vi står i, maner til innsats.

På tredemøllen ved siden av ham står Anne Grete Strøm-Erichsen. Den tidligere forsvars- og helseministeren er iført treningsklær og joggesko. Hun ser smånervøs ut. 64-åringen vet hun skal gjennom knallharde løpetester den neste halvtimen. Først skal hun finne melkesyreterskelen gjennom en laktatprofiltest, så skal hun teste maksimalt oksygenopptak gjennom en enda mer intensiv løpetest.

- Jeg er litt spent, sier Strøm-Erichsen.

Ble utfordret

Tredemøllen begynner å rulle.

- Vi begynner på seks kilometer i timen. Så øker vi gradvis, sier Hilland.

Strøm-Erichsen jogger rolig og uanstrengt. Foreløpig.

64-åringen har alltid vært aktiv. Hun har gått over gjennomsnittet mange turer i fjellet, og har brukt utallige timer på styrketrening i treningsstudio. Men løping hadde hun aldri prøvd. Ikke før begynnelsen av februar. Da fikk hun en uventet telefon fra Knarvikmila-general Helge Brekke.

- Han spurte meg om jeg ville løpe Knarvikmila 7. september. Da spurte jeg ham om han var klar over hvor gammel jeg er, ler hun.

Men Strøm-Erichsen er ikke kjent for å si nei til en utfordring, og hun er også en stor tilhenger av å komme seg ut i naturen, så hun bestemte seg for å si ja. Tredemølletestene skal vise hvordan hun ligger an før Knarvikmila, og om hun bør gjøre eventuelle endringer i treningen fremover.

Løper tre-fire ganger i uken

- Pulsen stiger jevnt og fint, så det er kjempebra. Da kan du løfte deg forsiktig av tredemøllen, sier Hilland.

Strøm-Erichsen stikkes i fingeren igjen. Laktatet måles jevnlig for å til slutt finne ut hva som er melkesyreterskelen hennes - altså den intensiteten der kroppens produksjon av melkesyre overstiger kroppens evne til å kvitte seg med den.

Bergenseren har fått hjelp med løpetreningen av dosent i treningslære ved Universitetet i Stavanger, Leif Inge Tjelta. Han la opp et seks uker langt treningsprogram for henne som hun begynte med i begynnelsen av februar.

- Jeg løp tre ganger i uken de første seks ukene. Så fikk jeg et avbrekk på en måned etter et fall på ski. Etter det tenkte jeg at jeg hadde stagnert i treningen, men nå er jeg mer optimistisk igjen. Nå løper jeg tre-fire ganger i uken og trener styrke på treningssenter to ganger i uken, sier Strøm-Erichsen.

Fått mer selvtillit

Pulsen har passert 150 slag i minuttet. 25 minutter etter at tredemøllebåndet rullet i gang, er laktattesten over. Nå venter bare en siste, hard test. En test for å måle maksimalt oksygenopptak.

- Nå er det bare bonustesten igjen. Uansett hvordan det går der, så har du et godt resultat, sier testleder Hilland til Strøm-Erichsen.

Etter en liten pause, går hun opp på tredemøllen igjen. Båndet begynner å rulle i seks kilometer i timen. Så økes det med en kilometer for hvert minutt som går. Hilland vil ikke stoppe testen før 64-åringen er helt utmattet. Hvis ikke hun selv ønsker å gi seg før det, da.

- Fire minutter høres kort ut, men det er ganske lang tid når man løper fort på tredemølle, peser Strøm-Erichsen gjennom masken.

64-åringen er overrasket over hvor gode resultater løpetreningen har gitt siden hun begynte i februar.

- Jeg har hatt en utrolig fremgang. Nå klarer jeg å jogge i 50 minutter uten stopp. Det er jo helt utrolig. I tillegg sover jeg bedre og både knær og hofter er bedre enn de noensinne har vært, sier hun.

Treningen har også gjort noe med henne som person.

- Når man klarer å mestre noe nytt, så gjør det noe med psyken din. Det at jeg har klart å beherske noe jeg aldri trodde jeg ville klare har gitt meg bedre balanse i livet og bedre selvtillit, sier Strøm-Erichsen.

Sprekere enn 64-åringer flest

Båndet ruller i ni kilometer i timen. Strøm-Erichsen ser kjørt ut på tredemøllen.

- Er du klar for ti kilometer, roper Hilland.

Men tommelen går ikke opp. Fem minutter ut i makstesten har hun fått nok. Strøm-Erichsen henger over styret mens hun  himler med øynene og hiver etter pusten

- Det var irriterende å ikke klare ti kilometer. Men det var hardt, sier hun.

Testleder Hilland er likevel fornøyd. Veldig fornøyd. Det er ikke hver dag han møter så spreke 64-åringer.

- Da jeg jobbet i Australia testet jeg mange på hennes alder. Jeg tror jeg bare husker en som var sprekere enn henne. Jeg er kjempeimponert, sier han.

Vil inspirere andre

Testen viser at Strøm-Erichsen har et maksimalt oksygenopptak på rundt 34-35.

- En tyveåring ligger ofte rundt 40, så hun ligger ikke så veldig langt bak det, sier Hilland.

Testen viser også at hun har en terskelfart på 8,5-8,6 km i timen, noe som Hilland mener viser at hun vil kunne løpe i denne farten i en til en og en halv time. Hilland tror derfor Strøm-Erichsen har gode muligheter for å nå målet om å løpe Knarvikmila uten å stoppe.

- Hun må bare være disiplinert under selve løpet og ikke begynne for hardt, sier han.

Han mener flere burde gjøre som den tidligere forsvars- og helseministeren.

- Jeg mener de aller fleste kan begynne å trene bare de har riktig oppfølging og utstyr, sier han.

Strøm-Erichsen er litt overrasket over at testresultatene ble så gode.

- Det betyr at kroppen ikke har hatt vondt av all treningen, ler Strøm-Erichsen.

Hun håper at hun kan være med å inspirere andre til å begynne å løpe.

- Det er lett å tenke at det er for sent eller at du er for gammel. Men klarer jeg det, så klarer alle det. Det er aldri for sent, sier Strøm-Erichsen.

Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk testet kroppen skikkelig på SIB Vektertorget i Bergen fredag. Foto: Jo Hjelle