- Jeg ville følge drømmen min og bevise for meg selv at jeg kunne klare det. Det er utrolig at jeg har gått så langt, sier Rotvær.

På mange måter er Rotvær som 14-åringer flest. Hun liker å være med venninner og er opptatt av film og mote og andre tenåringssysler. Men denne sommeren gjorde jenten fra Drammen noe som de fleste - selv voksne - ikke engang har vært inne på tanken om: Hun og hunden Adorah brukte fem ferieuker på å gå fra Finse i Hordaland til Meråker i Nord-Trøndelag - totalt ca 500 kilometer.

- Jeg har stort sett gått åtte-ni timer hver dag, med en sekk som på det meste veide 20 kg. Jeg ble ganske sliten etter hvert, sier Rotvær.

Fikk nei fra familien

Det egentlige målet var å gå Norge på langs - fra Lindesnes til Nordkapp. For å rekke dette innen sommeren var over, gjorde hun unna etappen fra Lindesnes til Finse på sykkel og til fots i påsken og i tre etterfølgende helger.

Målet var å nå Nordkapplatået før skolestart 18. august. Dessverre fikk hun høy feber med feberkramper da hun kom til Meråker, så hun besluttet seg for å avbryte.

- Tanken var å gå hele veien i sommer, men vi fant ut at det ble litt dårlig tid da jeg ble syk, og for å unngå at det blir så mye stress, fortsetter vi i høstferien og neste sommer, sier 14-åringen.

Hun synes ikke det er et nederlag at hun ikke klarte å gjennomføre turen før årets sommer var over.

- Jeg har funnet ut at jeg skal kose meg når jeg først er på tur. Jeg skal ikke være på tur, bare for å være på tur. Jeg drar på tur for å oppleve Norge, den fantastiske naturen, værskiftet, regnet på teltduken, sola som står opp over fjellene om morgenen, laksen som hopper oppover elva, og ørnen høyt oppe i skyene. Jeg er glad for at jeg kan være lengre på tur og for å slippe dette tidspresset om å klare det på en sommer, sier Rotvær.

Her kan du se kart over Ragnhilds rute så langt!

Allerede da hun var 12 år begynte hun å drømme om å gå Norge på langs. Men familie og venner var ikke like entusiastiske.

- Vennene mine mente jeg ikke burde gjøre det, siden jeg er så ung. Mamma, mormor og morfar var også veldig skeptiske. De likte ikke tanken på at jeg skulle gå alene, så de sa først nei. Da begynte jeg å planlegge turen i skjul. Men til jul, etter mye masing, ga de meg lov, sier Rotvær.

Var aldri ensom

For å avlaste kroppen til Rotvær, tok moren sekken hennes, og fulgte henne i følgebil, i to uker. Hun tok også følge på andre korte etapper av turen, men ellers har Rotvær gått alene med hunden Adorah.

- Var du aldri ensom?

- Nei, jeg følte meg ikke veldig ensom. Jeg hadde det veldig gøy på tur, takket være Adorah. Uten henne hadde jeg ikke klart det, for jeg er mørkredd, ler Rotvær.

Hun hadde lagt opp en plan for hele ruten, men forteller at planen ble endret mye underveis. Hun forteller om fantastiske naturopplevelser, og sier turen i Rondane satt de sterkeste sporene.

- Det var så vakkert der at jeg begynte å gråte, sier hun.

Inspirert av Monsen

Men selv om det er alle de hyggelige menneskene hun møtte og opplevelsene i vakker natur hun husker best, var det også ganger hun følte seg redd.

- Den første dagen jeg gikk helt alene med Adorah måtte vi krysse en elv jeg ikke hadde sett på kartet. På grunn av mye snøsmelting var det masse vann i elven. Da var jeg redd Adorah skulle bite meg, fordi hun var så redd for vannet at hun bare sto og skalv. Jeg har også vært litt redd for at det skal komme dyr, siden jeg så en del forskjellige spor, sier Rotvær.

- Det var også skummelt da jeg og mamma gikk over Hardangervidda. Da var det tåke og det regnet, så vannet hadde gravd seg veier under snøen vi gikk på, sier hun.

Interessen for friluftsliv og natur har hun fått gjennom utallige turer på hytten med mormoren og morfaren.

- Men jeg har bare vært på korte turer tidligere, så dette ble en stor overgang. Men jeg synes jeg har klart meg ganske bra, sier hun.

Opp gjennom oppveksten har hun lest flere friluftslivbøker og sett mange filmer om turer og natur. Favoritten er Lars Monsen.

- Jeg har sett opp til ham fordi han gjør som han selv vil og ikke hører på alle andre. Det er det jeg prøver på også - å gjøre det jeg selv vil og å være meg selv hele tiden, sier Rotvær.

Vil gi ut bok

Nå ønsker Rotvær å gjøre som Monsen - å gi ut bok om turen fra Lindesnes til Nordkapp.

- Jeg vil skrive om turen i en slags dagbokform. I tillegg ønsker jeg å gi tips til andre om hvordan de kan forberede seg til, og gjennomføre, en tur. Det hadde vært utrolig gøy å gi ut bok. Da kunne jeg vært med på å motivere og inspirere andre til å følge sine drømmer, sier Rotvær.

Hun har allerede sendt inn en tekstprøve til, og vært i møte med, Kagge Forlag.

- Vi har ikke fått vurdert teksten ennå, så foreløpig er det for tidlig å si om det blir bok. Men vi er positive til prosjektet hennes uavhengig om det blir bok eller ikke, sier forlagssjef i Kagge Forlag, Anne Gaathaug.

Rotvær angrer ikke et sekund på at hun dro på turen.

- Jeg har blitt mye mer selvstendig enn før jeg dro på tur. Jeg har også lært mye praktisk om å gå på tur, som hvordan man effektivt setter opp et telt. Jeg har også lært at man bør være glad på tur, for det gjør turen så mye bedre, sier hun.

- Blir det flere slike turer fremover?

- Jeg vil nok legge ut på flere turer, men jeg tror ikke de blir like lange som denne, for det tar veldig mye tid og koster mye penger, sier hun.

Rotvær tilbrakte de fleste nettene på turen i dette teltet. Foto: Privat