Lars Christian Larsen har startet på den 500 km lange turen fra Eidsvoll til Eidsvåg. - Det har vært utrolig bra å være på tur så langt, sier Larsen. FOTO: Privat

I januar i år mottok rundt 50 av Lars Christian Larsens nærmeste venner, familie og kollegaer en spesiell bursdagsinvitasjon. Den ble innledet slik:

«Med den største freidighet og muligens frekkhet tillater jeg meg å invitere deg til å gi meg en 50 års «gave» i form av din tid og oppmerksomhet på forskudd.«

Larsen ønsket seg nemlig ikke en tradisjonell feiring eller gave. I stedet ønsket han at de inviterte ble med på en eller flere etapper på en 500 km lang tur fra Eidsvoll til Eidsvåg.

- Jeg har kommet opp i en alder der det materielle ikke betyr noe. Det som gir meg noe, og det jeg husker, er opplevelser sammen med andre og å ha det kjekt sammen med andre, sier Larsen.

- Sier jeg er blitt tussete

Ideen kom i fjor høst, da hverdagen var på det mest hektiske som nybyggsleder for rederiet Dof Management .

- Jeg har ikke følt jeg har fått noe pusterom de 30 årene jeg har vært i arbeidslivet. I fjor høst hadde jeg lyst til å ta meg noen fjellturer, men det ble aldri noe av fordi det alltid var så travelt på jobben. Da tenkte jeg at jeg måtte legge en langsiktig plan og gjøre en avtale med arbeidsgiver for å få noe til, sier Larsen.

Han fikk klarsignal til tre friuker fra 30. august, og planen var å gå og sykle fra Oslo til Bergen. Men siden det er 200-årsjubileum for Grunnloven, bestemte han seg for å begynne på Eidsvoll i stedet. På Larsens 49-årsdag, ble invitasjonene sendt ut.

- Jeg visste at folk trenger tid på å planlegge for å få seg fri fra jobb. Nå kunne i alle fall ikke unnskyldningen være at det kom brått på, sier Larsen.

Interessen viste seg å være stor, og nå har han fått turfølge på 19 av de 21 etappene.

- Halvparten av de inviterte rister på hodet og sier jeg er blitt tussete, mens halvparten kommer med positive tilbakemeldinger, sier 49-åringen og ler.

Ikke aktiv selv

Selv har han ikke alltid vært så aktiv. Etter at han sluttet med fotball da han var 26-27 år, har treningshverdagen bare bestått av sporadiske turer.

- Da jeg gikk Skåla med min sønn for to år siden, skjønte jeg at jeg måtte skjerpe meg. Da kjente jeg at jeg var i veldig dårlig form, sier Larsen.

Han bestemte seg for å begynne med crossfit for å få styrket kjernemuskulaturen. Så pushet en kamerat ham til å melde seg på sykkelrittet Bergen-Voss i år.

- Denne våren har vi syklet mye. I starten slet jeg med å komme i form, men etter hvert kom jeg inn i en positiv spiral der alt ble lettere og kiloene begynte å dette av. Det viser at det går an å komme i bedre form selv om man er nesten 50 år, sier Larsen.

Nå håper han at turen fra Eidsvoll til Eidsvåg kan være med å inspirere andre til å ta tak i livet sitt.

- Det som gleder meg mest er at mange av dem jeg minst hadde forventet skulle bli med på tur, som ikke trener så mye, blir med på tur. Hvis jeg har inspirert en eller to av dem til å bli mer aktiv, så er jeg kjempefornøyd. Man angrer ikke på det man gjør, men man angrer på det man ikke får gjort, sier Larsen.

Har inspirert andre

Barndomskamerat Ivar Strand var med på de to første etappene av turen - på sykkel fra Eidsvoll til Snellingen og Snellingen til Hønefoss.

- Han bryter inn i folks rutiner og hverdagsliv og ber dem stoppe opp og bruke litt tid på hverandre. Det er et veldig godt alternativ til å gi en gave, for vi har det vi trenger i dag. Vi brukte litt av turen til ettertanke, og snakket mye om hvor han er i livet og hvor han vil videre, sier Strand.

Selv har han også fått en annen effekt av prosjektet.

- Jeg har aldri trent før, så jeg skjønte at jeg burde gjøre noe før jeg ble med på tur, for ikke å være en sinke. I juni begynte jeg derfor å sykle til og fra jobb, og på kveldene. Det har jeg tenkt til å fortsette med, sier Strand.

Terje Thomassen er kollega med Larsen, og håper å få med seg en av de senere etappene. Han er imponert over at Larsen feirer bursdagen med en 500 km lang tur.

- Det er friskt satset. Det er jo nesten en måned på tur. Det spørs om jeg hadde gjort det selv, eller hadde fått lov i heimen. Men jeg synes det er kjempeflott at han gjør dette med venner, kollegaer og familie. Tid og opplevelser med andre er mye viktigere enn gaver, spesielt når du begynner å nærme deg 50 år, ler han.

Stadig flere gir alternative gaver

Framtiden i våre hender får ofte telefoner fra folk som vil ha tips og råd til hvilke alternative gaver de kan gi.

- De skal bruke 200-300 kroner, og så lurer de på hva som kan være lurt å gi. Det er ikke så lett å svare på, fordi de fleste er så rike at de har alt de trenger, sier Christoffer Ringnes Klyve, leder av klima- og miljøavdelingen i Framtiden i våre hender.

Han opplever at stadig flere velger å gi opplevelser i stedet for materielle gaver.

- Det har nok sammenheng med at veldig mange opplever at de har nok ting, og at de eier mange ting som ikke betyr så mye, sier Klyve.

Ber folk tenke seg om

En spørreundersøkelse organisasjonen gjennomførte for noen år siden ved hjelp av analysefirmaet InFact, viste at fire av ti nordmenn regnet med å få julegaver de ikke vil ha. Framtiden i våre hender ber folk tenke seg godt om i valget av presanger.

- Gaver er en fin ting å uttrykke at man bryr seg om noen på, men alt som blir laget utgjør en enorm miljøbelastning. Ikke bare skal det produseres, men det skal også ofte eksportere til oss fra andre land, som Kina. Det krever fossil energi, sier Klyve.

Voksende tendens

Jon Bjartnes mener at den aller fineste gaven man kan gi, ikke regnes i kroner og øre, men i timer og minutter. Han har skrevet boken "Shopping og andre fristelser", der det fokuseres på alternativer til shopping og bruk av kredittkortet som inngangsnøkkelen til vår lykke.

- Mange av oss, kanskje særlig de som er rundt 50 år, har ikke så mange materielle behov lenger. Da er det bra at noen er oppfinnsomme og finner nye måter å gjøre ting på. Mitt inntrykk er at det er en voksende tendens til at folk tenker slik, så får vi se om de konkrete virkningene av det kan bli så store at de synes på søppelberget, sier Bjartnes.

- Har du gode ideer til folk som vil gi noe annet enn ting i gave?

- Noe av det hyggeligste vi kan gi hverandre, er måltider. Gå et sted der de serverer noe spennende og legg opp menyen etter egne oppfatninger om kosthold. Eller spander en treningstime av et eller annet slag på noen. Jeg fikk yogatimer en gang. Det var veldig fint, sier han.