Han er garantert en av landets sprekeste hundreåringer. Odd Roar Sørbøe fra Vettakollen trener fast tre ganger i uken på Slemdal Fysioterapi. Iført shorts og T-skjorte fra sine aktive dager i Norske Studenters Roklubb balanserer han på puter, bruker romaskin, løfter vekter og styrker kropp og sinn i samvær med andre spreke eldre i gymsalen.

Lørdag 20. september fylte han hundre år. Mandagens trening blir litt utenom det vanlige. Sørbøe blir overøst med klemmer og gratulasjoner i samme øyeblikk som han setter foten inn på senteret. Kake, blomster og sprudlende dråper venter når treningsøkten er over.

Moro å trene

-  Det er så moro å trene, men jeg håper jeg slipper å stå på ett ben, for det er jeg ikke så god til lenger, smiler Sørbøe mens fysioterapeut Espen Hovland gir instrukser og hjelper til så øvelsene blir gjort riktig.

-  Jeg føler meg på topp, men bare i øverste etasje. Det er verre med alt lenger ned, sier Sørbøe og gjør knebøy med ryggen presset inn mot veggen.

-  Hva er oppskriften på å bli en sprek hundreåring?

-  Vær positiv og glad. Gleden er ikke det verste man har. Livet er ikke det verste man har, og om litt er kaffen klar, sier han og siterer fra «Svantes lykkelige dag».

Han ble født i Tromsø, og i 1944 så han det tyske krigsskipet Tirpitz bli bombet. I 1962 var han med å starte dagens Elkjøp. Enkemannen har en datter og et barnebarn.

-  Jeg har alltid vært aktiv. Rodd, gått på ski, syklet og gått tur, sier hundreåringen, som også var en av de første i Norge som begynte med yoga og meditasjon.

Rodde til Sverige

-  En gang etter krigen rodde jeg og noen kamerater fra Halden til Göteborg. Da ble vi arrestert fordi vi slo opp telt på militært område. Svenskene trodde vi var spioner. Dette var under den kalde krigen, forteller Sørbøe, mens han drar i nedtrekksapparatet for å styrke armene.

-  Dette må da være 200 kg?

-  Nei, 15000 gram, svarer Hovland.

-  Jeg som trodde jeg skulle få fri i dag, sier Sørbøe mens han forflytter seg fra apparat til apparat.

-  Han er helt fantastisk, ligger på matte og gjør øvelser jeg ikke klarer, sier Randi Large (85).

Også hun trener fast tre ganger i uken.

-  Det er ikke noe vanskelig å bli gammel. Det er bare å la tiden gå, smiler hundreåringen. Nå har jeg begynt treningen til de neste hundre årene av mitt liv, sier Sørbøe.

30 år yngre

Utdrag fra Folkehelserapporten 2014 viser at effekten av fysisk aktivitet er like god hos eldre som hos yngre.

- Forskning viser at man kan trene seg til å bli 30 år fysiologisk yngre ved styrke-, utholdenhets- og balansetrening. Vi har trent eldre mennesker over 90 år til å bli 30 år yngre. Det er med andre ord aldri for sent, uttalte Astrid Bergland, professor og leder for forskergruppen Aldring, helse og velferd på Høgskolen i Oslo og Akershus nylig i en sak om nordmenn stadig blir eldre .

Hun mener det er svært viktig for eldre å drive tilpasset trening, og anbefaler blant annet styrketrening to ganger i uken og utholdenhetstrening tre ganger i uken.

- Vi har erfart at eldre som har fått et tilpasset og faglig godt treningstilbud har fått bedret gangtempoet og balansen sin, fått bedre livskvalitet og økt tiltro til egen mestring. Det blir en positiv spiral. Øker du tiltroen til egen mestring, så opplever du at kroppen kan brukes på en bedre måte, og du bruker den mer. Mange forteller oss at treningen er det beste som har hendt dem, sier Bergland.

Aldri for sent

Hun forteller at mange av de eldre hun har intervjuet i forbindelse med forskning, forteller at de føler at det er en kosekultur på sykehjemmet, og at de ønsker å være mer fysisk aktive enn de får muligheten til. Bergland mener at regjeringen bør ta tak.

- Jeg er helt sikker på at hvis helsevesenet brukte kunnskapen de har om fysisk aktvitet og trening, så ville de spare mange sykehjemsplasser og unngå mye personlig lidelse, eksempelvis brudd og den type ting, for det viser seg at trening forebygger alle typer fallskader, sier Bergland.

Espen Hovland jobber som fysioterapeut og daglig leder på Slemdal Fysioterapi. Han mener alle over 80 år burde ha sin egen treningsveileder og trene balanse og styrke tre ganger i uken.

- Mange er ikke vant til å trene på samme måte som yngre mennesker. I vår treningssal er cirka 50 prosent over 70 år, og det er ikke uvanlig på de fleste fysikalske instituttene. Trening har stor helsegevinst. Eldre kan redusere antall fall ved styrke- og balansetrening. Eldre som trener får også mindre alvorlige fall, fordi de kan dempe fallet og ta seg for. Det er aldri for sent å begynne, fastslår han.

Odd Roar Sørbøe trener balanse med hjelp fra fysioterapeut Espen Hovland. Foto: Ingar Storfjell, Aftenposten