Du husker kanskje Kondiskalkulatoren? Ved å svare på noen enkle spørsmål, kan du finne ut din kondisjonsalder. Kommer du godt ut på spørsmålene om fysisk aktivitetsnivå og kroppssammensetning, kan kondisjonsalderen din bli lavere enn din reelle alder. Det er nemlig det som har størst betydning for kondisjonen vår.

Kalkulatoren ble utviklet av forskere ved K.G. Jebsen Senter for Hjertetrening (CERG) ved NTNU. Etter omtale i flere store medier i desember i fjor, deriblant New York Times, fikk den 1,4 millioner treff i løpet av kort tid.

- Øk aktivitetsnivået

Nå har forskerne videreutviklet denne kalkulatoren, slik at man også får vite hvilken risiko man har for å dø av hjerte- og karsykdommer.

- Poenget med kalkulatoren er at vi kan skille ut gruppen som har dårligst kondisjon og har behov for å endre aktivitetsvaner. Vi har nå data som viser at denne gruppen har økt risiko for hjerte- og kardødelighet. Mange mindre studier på direktemålt kondisjon har vist det samme, sier Bjarne Nes, postdoktor ved NTNU, og en av forskerne bak Kondiskalkulatoren.

Her kan du regne ut din kondisjonsalder og om du har risiko for å dø av hjerte- og karsykdom.

Kalkulatoren spør bare noen enkle spørsmål, inkludert alder, kjønn, midjemål og treningsrutiner, før den gir deg din nåværende kondisjonsalder og din risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer.

- Hva er de beste måten å endre din kondisjonsalder og redusere din risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer?

- Det er å øke aktivitetsnivået, spesielt intensiteten på deler av aktiviteten, sier Nes.

Halvert risiko

Oppdateringen av kalkulatoren er basert på en studie publisert i Medicine & Science in Sports & Exercise (MSSE) hvor forskerne ved NTNU har vist at en enkel estimering også predikerer fremtidig risiko for hjerte-kardødelighet. Forskerne fant at risikoen for hjerte-kardødelig reduseres med 21 prosent for hver 3,5 ml høyere oksygenopptak.

Dette fant de ut ved å estimere kondisjonen til over 40 000 personer i den første Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, for så å sammenligne med data fra dødsårsakregisteret. Risikoreduksjonen de kom frem til, er den samme som er vist i studier der man har testet kondisjonen direkte på tredemølle, noe som er praktisk vanskelig i de fleste sammenhenger.

- De som var blant de 40 prosent med høyest kondisjon hadde mer enn halvert risiko for hjerte- og kardødelighet sammenlignet med de dårligst trente, sier Bjarne Nes.

- Kondisjonen betyr mer

- Er dere overrasket over funnene?

- Vi vet at kondisjon er den sterkeste prediktoren på fremtidig helse og levealder. Men det som er litt overraskende er at kondisjonen betyr mer enn andre kjente risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, som blodtrykk, kolesterol og tidlig død, sier Nes.

- Er det noen svakheter ved denne kalkulatoren?

- Svakhetene er at det alltid er store individuelle forskjeller på folk, og at det er basert på gjennomsnitt. Dermed kan man ikke ta hensyn til genetikk, og det bestemmer en stor del av kondisjonen din. Kanskje opp til 50 prosent. Noen trener masse uten å få fremgang, andre har medfødt god kondisjon. Der vil mye av unøyaktigheten ligge. Men kanskje vi kan legge det inn i fremtiden, sier Nes.

- Litt rart

Det fins mange såkalte risikoscorer som leger er anbefalt å bruke i møte med pasienter som kan være i faresonen for å pådra seg livsstilssykdommmer. Nes håper at de klarer å utvikle kalkulatoren videre til å bli enda mer nøyaktig.

- Vi synes det er rart at ingen av disse inkluderer noen som helst mål på fysisk aktivitetsnivå eller kondisjon, når vi vet at disse er blant de sterkeste prognostiske faktorene på linje med blodtrykk, kolesterolverdier og overvekt. I framtiden vil vi sammenligne direkte om ikke en slik enkel estimering av kondisjon er like bra, eller bedre, for å si noe om fremtidig risiko som slike «score`er». Foreløpig ser det sånn ut, sier Nes.