Skjønner dere ikke at dere har et ansvar når de vokser opp og blir overvektige? Når de blir mobbet, har dårlig kondisjon og dårlig motorikk. Når de ender opp med kjempehøy risiko for kroniske sykdommer, undrer Tanya Tveit (23).

Hun er bikinifitness-utøver og blogger, og skrev i desember i fjor en blogg som har provosert mange. Her tar hun nemlig for seg foreldre og deres ansvar overfor barn og unge som er overvektige. Bloggen ble dratt frem igjen denne uken hos Fitnessbloggen, og reaksjonene lar ikke vente på seg. Mange er helt enig med 23-åringen, mens flere foreldre reagerer på det hun har skrevet.

- Jeg tror at de føler pekefingeren blir rettet mot dem, og da går man fort i forsvar. Slik er jo de fleste mennesker, men det er viktig og ta tak i det når barna er unge. De vanene de får på mat i ung alder følger dem gjerne hele livet. Innerst inne vet jo alle at kosen bør holdes til helgene, og at boller ikke er sunt, sier hun til BT.

Tveit mener at man bør slutte med bortforklaringer og heller ta tak i problemet.

- Forklaringen ligger ikke i dårlige gener. Den kjøper jeg ikke. Stort sett er vekten vår et resultat av hva vi pakker i oss, minus hvor mye vi bruker kroppen. Det er ikke genene som gjør deg overvektig av å spise for mye. Det er deg selv, eller i dette tilfellet mamma og pappa.

- Det er et sårt tema

Fitnessutøveren sier dette om bakgrunnen for innlegget;

- Da jeg skrev det var jeg ganske irritert. Jeg jobbet i butikk på det tidspunktet og så barn kjøpe boller hver dag. Når man har kunnskap nok til og vite hvor mye det ødelegger, eller kan ødelegge for disse barna, blir man ganske frustrert, sier hun.

Hun påpeker at kritikken ikke er rettet mot dem som har barn som sliter med sykdom eller andre medisinske årsaker som kan forklare situasjonen. Dette er et spark bak til foreldre flest.

- Jeg skjønner at hverdagen ofte er hektisk, og at tiden ikke alltid strekker til. Men man må da prioritere barnas helse før det meste? Og om man tar seg tid til å se litt på næringsinnhold i matvarer er det jo mye lettvint og godt som er sunt. Hva skjedde med frukten liksom, spør hun.

Tveit ønsker å appellere til sunn fornuft.

- Vi ser alle utviklingen i samfunnet. Folk blir større, og det er ikke fordi genene blir dårligere. Dette tror jeg alle vet. Det er et sårt tema, det er det alltid når man skal ta opp problemer med barn der foreldrene er hovedgrunnen. Det finnes selvfølgelig unntak, men her snakker vi meget få. Folk må slutte å gjøre seg til offer, ta heller ansvar og invester tid i barnet ditt. Skaff deg kunnskap, lag sunn mat og få ræva opp av sofaen, sier til BT.

Mange barn og unge er overvektig

Samira Lekhal er seksjonsoverlege, PhD. ved senter for Sykelig Overvekt i Helse Sør-Øst, seksjon for barn og unge. Hun har fått med seg utsagnene til Tveit.

- Hun har et poeng, foreldre bærer et stort ansvar. De betyr masse for barns evne til å velge riktig. Foreldre er rollemodeller for sine barn og barns kostholdsvaner reflekterer ofte vanene til deres foreldre. Foreldre og deres evne til å sette grenser er helt klart avgjørende, sier Lekhal.

Hele 20 prosent av barn og unge i Norge er overvekt eller har fedme.

- Det er alarmerende høye tall, og det viser hvor viktig det er å ha fokus på dette. Vi må forhindre at flere utvikler det.

Når barn er overvektige eller har fedme må også foreldrene være med.

- Det er ikke bare barna som må endre måten å spise på, også de voksne må være motivert for det. For å endre livsstil er de 3 V viktige; vi må vite hva som er lurt å spise, vi må ville altså være motivert og vi må velge annerledes. De må ville begrense sukker og annet usunt i hverdagen. De må ville ta bort sukkerholdige drikker. De må ville begrense det totale inntaket av usunn mat. Det krever mye. Å endre livsstil er krevende.

- Er det vanskelig å få de voksne med på dette?

- Erfaring og forskning viser at det er ekstremt krevende å behandle fedme hos barn og unge. Dette er fordi det krever å mobilisere og motivere hele familien for endring. En hel familie må endre kostholdsvaner. Det er da vi lykkes.

Sammensatt problem

Men det er ikke bare foreldrenes ansvar eller feil.

- Grunnene er sammensatt. Hvor mye sukker og mettet fett er de i maten man har tilgang på, generell grad av bevegelse i befolkningen, familiestruktur, sosialøkonomisk klasse og lignende.

- Hvordan kan vi gjøre dette enklere?

- Vi vet jo at det fungerer å regulere markedsføring rettet mot barn og unge. Når det gjelder prispolitikk så vet vi også at det virker å gjøre sunn og riktig mat billigere og mer tilgjengelig.

Hun presiserer også at det for mange foreldre er en utfordring med det som skjer utenfor hjemmet.

- Det er vanskelig med forskjellige tilstelninger som tilbyr usunn mat og sukkerholdige produkter. Det er derfor viktig at vi også formidler kunnskap til foreldregrupper, barnehage, skole og SFO. Disse instansene må ta dette innover seg.

Og det er i aller høyeste grad noe man skal ta alvorlig.

- Disse barna har økt risiko for overvekt og fedme som voksne. De har også økt risiko for diabetes, hjerte- og karsykdom, høyt blodtrykk og psykiske lidelser som angst og depresjon.

Enkle råd

Lekhal sier at anbefalingene deres er de samme som for normalvektige. At det går på enkle ting som å spise fisk, frukt og grønt og grove kornprodukter, samt å drikke usukret drikke.

Her er rådene:

– Barna må lære seg å spise regelmessig. (Frokost, lunsj, middag og kvelds).

– De må lære seg å drikke vann når de er tørste heller enn å drikke kalorier gjennom en hel dag. (Saft, jus, brus etc.)

– De må lære seg å smake på frukt og grønnsaker slik at de kan venne seg til å like det.

– De må spise så ren mat som mulig. (Rene fiske- og kjøttprodukter).

– De må lære seg at snacks og godteri ikke er en del av et hverdagskosthold. At det er for helg eller spesielle anledninger.