Trym har heldigvis ikke måttet lage posesuppe i mat og helse på skolen igjen. Men suppeepisoden inspirerte ham til å ville lage sin egen kokebok. Dette bildet er tatt i sommer da Trym serverte egenlaget fiskesuppe i Bø i Vesterålen på en lokal festival. Foto: Privat

- Da ble jeg litt sur. Mat og helse skal være et fag der man lærer å lage mat, nettopp for at man skal slippe å lage posesuppe og andre ferdigretter, sier Trym Johnsen Sibeko.

10-åringen har alltid vært over gjennomsnittet interessert i mat og matlaging. For to år siden hadde han matlaging i mat og helse på skolen. Men i stedet for å få utdelt en oppskrift på en hjemmelaget rett, fikk de i oppgave å lage en posesuppe.

Da bestemte han seg for å ta saken i egne hender. Han ville gi ut kokebok.

- Jeg vil bevise at barn også kan lage mat som er god og sunn, som ikke er ferdigmat, sier han.

- Slippe å spise ferdigmat

I fjor vår tok han derfor kontakt med en rekke forlag. Etter hvert fikk han napp hos Kagge Forlag, og Trym begynte å eksperimentere på kjøkkenet. For et år siden sendte han inn sin første oppskrift til forlaget, og de neste månedene leverte han oppskrifter i hjemmelekse hver 14. dag.

I august ble boken med 40 illustrerte oppskrifter utgitt i 4000 eksemplarer. Maten på bildene har Trym selv laget, og han anslår bokas målgruppe til å være 4.-7.-klassinger.

- Hvorfor synes du det er så gøy med mat og matlaging?

- Jeg synes det er gøy å improvisere og finne opp nye ting, sier gutten fra Oslo.

- Burde flere på din egen alder lage mat?

- Ja, for da kan de slippe å spise ferdigmat.

- Hva er det du synes er så ille med ferdigmat?

- Det inneholder veldig mye salt og vi spiser dobbelt så mye salt som vi burde. Dessuten blir ikke ferdigmat like god som hjemmelaget.

Forlagets yngste forfatter

- Hva sier vennene dine om at du har gitt ut kokebok?

- De synes det er OK og at boken er fin. Men jeg er jo meg selv og ikke så spesiell, sier han.

Men spesiell synes Kagge Forlag at Trym er. 10-åringen er nemlig den yngste forfatteren de noensinne har utgitt bok av.

- Vi har hatt en ung forfatter tidligere, men han var 14 år, så Trym er den desidert yngste. Vi synes det er morsomt at et barn kan gi ut bøker for andre barn. Han er en flink, oppvakt og dedikert fyr som viser at det går an å lage sunn og enkel mat med enkle grep. Man skal ta barna like mye på alvor som voksne. Det er like viktig at de får sunn, næringsrik og god mat, sier redaksjonssjef i Kagge Forlag, Nina Tandberg.

- La barn få mestre ting

Mamma Anne Mette Sibeko Johnsen forteller at sønnen alltid har vært veldig interessert i mat og matlaging.

- Jeg husker da han var 1,5-2 år og sto på en stol på kjøkkenbenken og lagde hjemmelagde hamburgere. Han har hatt interessen nesten bestandig. Han har også alltid fått lov. Det er bedre å prøve enn å si at han ikke kan det, sier hun.

- Hva synes du om at han nå gir ut sin egen bok?

- Det har vært kjempegøy. Det er noe med å la barn få mestre ting selv. At de har en idé, starter opp noe, og mestrer det, sier hun.

10-åringen har framtidsutsiktene klare. Og drømmejobben er ikke uventet.

- Jeg vil bli kokk.

- Har du tenkt noe på hvilken type kokk?

- Nei, men det blir ikke McDonalds med det første, sier han.

BILDETEKSTER:

MATGLEDE: Trym har heldigvis ikke måttet lage posesuppe i mat og helse på skolen igjen. Men suppeepisoden inspirerte ham til å ville lage sin egen kokebok. Dette bildet er tatt i sommer da Trym serverte egenlaget fiskesuppe i Bø i Vesterålen på en lokal festival. FOTO: PrivatUNG FORFATTER: Forsidebilde fra boken Kokken Trym. FOTO: Morten Brun, Kagge Forlag

Forsidebilde fra boken Kokken Trym. Foto: Morten Brun, Kagge Forlag