Hvis industrifremstilte karbonadekaker var som mors hjemmelagde karbonader; laget av ren karbonadedeig, ville karbonadekaker vært både magert, proteinrikt og ikke altfor kaloririkt. Men butikkfremstilte karbonadekaker består slett ikke bare av rent kjøtt. En del av dem inneholder relativt lite kjøtt og mye salt.

Følg adressa.no på Facebook

Greit med litt rødt kjøtt

I følge helsemyndighetene bør vi holde inntaket av rødt kjøtt, som jo produkter laget av kjøttdeig og karbonadedeig er, under 500 g per uke. Dette tilsvarer 700 gram ferdig tilberedt kjøtt. Grunnen til at vi ikke skal spise for mye rødt kjøtt, er at visse studier tyder på at et høyt inntak av rødt kjøtt kan øker risikoen for kreft. Men, det er ikke dermed sagt at vi bør holde oss helt unna rødt kjøtt. Rødt kjøtt er nemlig en av våre beste kilder til jern, et næringsstoff som mange, særlig kvinner, får i seg for lite av.

Skal du tenke sunnhet, bør du gå for kjøttprodukter som inneholder så mye rent kjøtt som mulig. Enten rene fileter av kjøtt, eller farseprodukter som karbonadekaker og kjøttkaker som inneholder en høy andel kjøtt og en lav andel fett og salt.

Sjekk saltinnholdet

Det er stor fokus på salt for tiden, noe som er vel og bra ettersom mange får i seg langt mer salt enn anbefalt. "Ferdigmat" er en av saltverstingene, for eksempel produkter som fiskekaker, kjøttboller og kjøttkaker. Står du i butikken og har valget mellom to typer kjøttkaker, bør du velge den som inneholder minst salt og fett. Men, hvordan skal du vite om en matvare inneholder mye salt eller ikke? En grei regel å forholde seg til er at matvarer som inneholder 1,25 gram salt eller mer per 100 gram regnes det som mye salt. Dette tilsvarer 0,5 gram Natrium eller mer.

Les mer om salt og omregning fra salt til natrium.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på karbonadekakenes innhold av protein, fett, karbohydrater, salt og prosentandel kjøtt. Mye fett, salt og karbohydrater har trukket ned, mens mye protein og kjøtt har trukket opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

BiffkarbonaderMest kjøtt og minst salt av alle. Les hele testenTERNINGKAST 5

Skikkelige ElgkarbonaderBra med protein, greit med kjøtt og fett. Les hele testenTERNINGKAST 5

Elgkarbonaderlite fett, , greit med protein og salt. Les hele testenTERNINGKAST 4

Karbonader av kalkun og kyllingBra med kjøtt, ikke for mye fett. Les hele testenTERNINGKAST 4

Skikkelige KarbonaderGreit med kjøtt og protein. Les hele testenTERNINGKAST 4

KarbonaderBra med kjøtt,greit med salt. Les hele testenTERNINGKAST 4

Våre Beste BiffkarbonaderBra med kjøtt, greit med protein, men mer fett enn en del av de andre. Les hele testenTERNINGKAST 4

KarbonadekakerMiddels innhold av kjøtt og salt.Les hele testenTERNINGKAST 3

Ferdigstekte karbonaderMiddels innhold av kjøtt og salt. Les hele testenTERNINGKAST 3

Karbonader, håndstekte groveLite kjøtt i forhold til de andre. Les hele testenTERNINGKAST 3

KarbonaderRelativt mye saltLes hele testenTERNINGKAST 3

Karbonader med baconMye salt! Greit med kjøtt. Les hele testenTERNINGKAST 3