Usikker på hva og hvor mye du bør spise? Nå har Mattilsynet og Helsedirektoratet utviklet et verktøy som hjelper deg å planlegge kostholdet ditt.

- De som bruker Kostholdsplanleggeren vil på en enkel måte se hvordan de kan sette sammen det de spiser i løpet av en dag, opp mot behov ut fra alder og aktivitet. Den forklarer på en god måte sammenhengen mellom aktivitet og maten vi spiser, sier helseminister Bent Høie.

Registrere retter

Han lanserte verktøyet tirsdag, under åpningskonferansen av Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet i Bergen.

 Her kan du sjekke ut Kostholdsplanleggeren!

Med Kostholdsplanleggeren kan du beregne summen av næringsinnhold i mat, og sammenlikne med norske anbefalinger for inntak av energi og næringsstoffer. Du kan også sammenligne innhold for inntil tre retter eller matvarer.

I tillegg kan du registrere egne retter, menyer og ukemenyer og dele de med andre på sosiale medier. Rettene eller menyene som legges inn kan sammenlignes med anbefalt kosthold for ulike grupper inndelt etter kjønn, alder, livssituasjon og aktivitetsnivå.

- Passer ikke for alle

Planleggeren er beregnet til bruk i mat og helse-faget i skolen, men også for folk flest som vil planlegge sitt eget kosthold. Den erstatter det gamle programmet Mat på data, som i lang tid har vært i bruk for helsepersonell, blant annet.

Klinisk ernæringsfysiolog og Bramat-gründer Cathrine Borchsenius har i flere år benyttet seg av Mat på data.

- Mat på data ble aldri komplett, fordi det ikke ble lagt inn nye matvarer. Det gjorde at det var vanskelig å gjøre næringsberegning av dagsbehov. Det var også veldig tregt å bruke. Jeg er spent på om dette programmet er bra nok, sier Borchsenius, som ikke har prøvd det nye kostberegningsverktøyet ennå.

Hun er usikker på om alle vil klare å bruke Kostholdsplanleggeren.

- En del vil klare å tolke det som står der, men kanskje ikke alle. Dessuten er det en viss fare for at folk som allerede er litt for opphengt i hva de spiser, begynner å registrere matinntaket sitt ved hjelp av Kostplanleggeren, sier Borchsenius, og utdyper:

- Det er en ny trend med folk som er overdrevent opptatt av å spise sunt (ortoreksi). For disse vil det jo være fristende å registrere alt de spiser for å ha kontroll på at de spiser sunt nok, sier hun.

- Ikke en kalorikalkulator

Høie hevder at Kostholdsplanleggeren er langt bedre og mer brukervennlig enn det Mat på data var.

- Det finnes jo allerede i dag en del apper og nettsider - både gratis og de som koster - for kostholdsplanlegging. Hvorfor mener dere at denne er bedre?

- Den er bra fordi den er laget med bakgrunn i rådene om ernæring og fysisk aktivitet fra nasjonale helsemyndigheter. Innholdet er i tråd med oppdatert kunnskap på området og nasjonale anbefalinger fra myndighetene. Dessuten er den veldig funksjonell, mener Høie.

- Klarer vanlige folk å tolke det som står i Kostholdsplanleggeren uten hjelp av en fagperson?

- Ja, det mener jeg. Den kan brukes av folk flest for å danne seg et bilde av eget kosthold, sier han.

- Dere er ikke redd for at noen kan bli for opphengt i å regne på kalorier gjennom dette verktøyet?

- Dette er ikke en kalkulator for å regne kalorier. Denne inneholder også annen informasjon, som salt, jern, kalsium etc., som er viktig i et balansert kosthold. For eksempel dersom en er ung og aktiv, så har en behov for mer næring. Det tar kostholdsplanleggeren hensyn til, sier Høie.

Fakta/KostholdsplanleggerenKostholdsplanleggeren oppdateres med data fra Matvaretabellen en gang i året.Kostholdsplanleggeren inneholder verdier for 36 næringsstoffer.Data fra Matvaretabellen.no, mål og vekt for matvarer, anbefalinger for kosthold og fysisk aktivitet.Utviklet av Mattilsynet og Helsedirektoratet.Vil bli tilgjengelig både på norsk og engelsk.Kilde: Matportalen.no