I de fleste treningssentre er mange av veggene dekket med speil. Det vil professor emeritus ved Norges idrettshøgskole, Gunnar Breivik, gjerne ha en slutt på. Han mener speilene bidrar til økt kroppshysteri.

- Speilene skaper store problemer. Om du ser deg selv hele tiden, så bidrar det til å øke fokuset på kropp og utseendet, sier Breivik.

- Deilig å slippe

Han mener dette spesielt gjelder dem som har et anstrengt forhold til egen kropp.

- For mange, spesielt dem som har et problematisk syn på egen kropp, er det deilig å slippe disse speilene. Det tar vekk litt av fokuset fra treningen og avsporer blikket ditt på en dårlig måte, mener han.

- Men man trenger vel speil til en del øvelser, så man er sikker på at man utfører dem riktig?

- Vi har hatt undervisning for barn og unge i skolen og for idrettslag, uten speil, og det er heller ikke speil i en gymsal eller håndball- og fotballbane. Så at man trenger speil for å gjøre øvelsene riktig, er et dårlig argument, mener Breivik.

- Få speil

Han oppfordrer treningssenterkjedene til å tenke seg om.

- Man kan ikke nekte bransjen å ha speil. Men jeg oppfordrer dem til å ha veldig få speil, sier han.

- Men om man tar vekk speilene fra treningssentrene, så kan man jo likevel se seg selv i speilet hjemme?

- Alle vet hvordan de ser ut. De har sett seg i speilet hjemme. Men alle speilene på treningssentrene bidrar til et unødvendig ekstra fokus på utseende og kropp. Det er unødvendig i en tid hvor mange sliter med kroppsbildet sitt, sier han.

- Unngå skader

På Sats Elixia Bergen er det tett foran speilene. Manualer løftes, stenger heves og svette siler. Cecilie Engelsen (20) bruker speilene aktivt hver gang hun trener med vekter.

- Jeg bruker speilene til å se at jeg gjør øvelsene riktig. For meg er det viktig for å unngå skader. Samtidig skjønner jeg det med kroppsfiksering, fordi man ser seg selv uansett hvor man snur seg. Men jeg tror at det er viktig at man blir komfortabel med seg selv uansett hvordan du ser ut, sier Engelsen.

Følg Adresseavisen på Instagram

Følg Adresseavisen på Facebook

Hun tror ikke færre speil vil føre til mindre kroppsfokus.

- Jeg tror ikke det har så mye å si. Kroppsfikseringen forsvinner ikke selv om man tar vekk speilene, sier Engelsen.

Alexander Weiss Richter (24) mener speilene er helt avgjørende for å gjøre de tekniske øvelsene riktig.

- En del øvelser krever mye teknikk, og da må man kunne rette på seg selv og egne feil. Ellers er det lett å få uvaner, sier han.

Feilretting

Christine Thune er fagsjef på Stamina. Hun forteller at hun har stor respekt for Breivik, men mener han peker på en alt for snever og lettvint løsning på en kompleks og sammensatt samfunnsutfordring.

- Speil på treningssentrene er ikke årsaken til det Breivik kaller kroppshysteri. Speiling og kroppsfokus skyldes skjønnhets-, film-, mote- og mediebransjen, sosiale medier, bloggere, delings- og synlighetskultur. Fjerning av speil er ikke løsningen eller virkemiddelet for å snu en samfunnstrend, mener Thune.

Hun mener at speilene er viktig for feilretting, tilbakemelding, effektiv læring og kvalitetssikring.

- At idrettslag vanligvis ikke har tilgang til dette, er ikke et argument for at det ikke trengs. Jeg har selv jobbet med blant annet skadeforebyggende trening i idrettslag med opplegg fra Olympiatoppen, der tilgang til speil ville vært nyttig og gitt raskere og bedre læring og mestring, sier hun.

Faggsjefen mener speil er viktig både i styrkerom og gruppetimer.

- På et treningssenter trener mange med tunge vekter i krevende frivekstøvelser, og da er korrekt teknikk og speil for selvkorrigering ekstra viktig. I gruppetimer bedrer speil muligheten for avsjekk av egen teknikk, og gjør det lettere for flere å se instruktøren godt. Fjerner vi speil på treningssentrene, er det bare å gå ut på gata og speile seg i nærmeste glassfasade, i butikken, i offentlige lokaler eller hjemme, sier hun.

Hun mener likevel det er viktig at bransjen har virkemidler som motiverer folk til å trene ut fra andre mer meningsfulle hensyn enn et fint utseende.

- Dette kan være hvordan vi kommuniserer med språk, bilder, forbilder, talspersoner og PR-medievinklinger. Her har også media et samfunnsansvar for kildevariasjon og kildekritikk for å sikre faglige, holdbare og mer allment motiverende budskap, sier hun.

- Utseendet teller mest

Ingela Lundin Kvalem er førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, og har forsket på kroppsbilder og kroppsidealer i en årrekke. Hun forteller at speil er med på å minne folk på hvilket kroppsideal og standard man har - både på godt og vondt.

- Men i og med at mange har veldig tynne kroppsideal, så vil det å se seg selv i speilet minne dem på at de er tykke. Samtidig går mange på treningssenter for å bli tynnere, så da er man allerede oppmerksom på det. Det beste hadde vært om de som trente dreide fokuset fra utseende til helse, sier Kvalem.

Studier har vist at speilene er en av grunnene til at mennesker med fedme unngår å gå på treningssenter.

- De har flere grunner. En av dem er at de ikke orker at folk glor, en annen er at de ikke orker å se seg selv i speilet. Sånn sett hadde færre speil kanskje gjort det lettere for dem å gå på treningssenter. Samtidig kan speilene hjelpe deg til å gjøre øvelsene riktig, sier Kvalem.

- Hvorfor er det så stort fokus på kropp og utseende i dag?

- Det har alltid vært viktig og kommer alltid til å være det. Utseendet er en av tingene man bedømmer hverandre på. Så vil idealet, og hva som tillegges positiv vekt, variere. Nå skal kvinner være slanke, men ikke radmagre. De skal se ut som man har trent litt og se frisk ut. Menn skal være muskuløse og atletiske, men slanke. For menn er det ofte kompetanse (hvor flink du er til noe), sosial status og penger som har høy sosial verdi. For kvinner er det tradisjonelt sett utseendet som teller mest, sier Kvalem.

  • Bør det bli færre speil på treningssentrene?

Professor emeritus Gunnar Breivik. Foto: Privat
Alexander Weiss Richter (24) bruker speil når han trener styrke. - Ellers er det lett å få uvaner, sier han. Foto: Leif Gullstein.