I Odda i Hardanger bor Ingebjørg Eitrheim Nondal (30) sammen med ektemannen Torgeir (33), og barna Andreas (7), Ida (6) og Ingrid (1). For et år siden var hverdagen preget av mye innetid, PC og TV.

- Etter at barna ble født, vokste det frem en lengsel etter å være mer ute. Men vi har ikke fått det til, og har i stedet endt opp med å sitte mye inne med Ipad og TV. I romjulen i fjor ønsket jeg å ta grep og snu dette, sier Nondal.

- Skjer noe magisk

Hun tenkte derfor at de måtte sette seg et mål. Et litt vanskelig mål som de måtte strebe etter. Derfor ble de enige om at familien skulle gå 100 turer i løpet av 2014.

- Mannen min synes først at det hørtes litt mye ut, så han var litt lunken, sier Nondal.

11 måneder senere har familien gått 92 turer. De har ikke angret et sekund.

- Det er nesten som det skjer noe magisk når vi kommer ut. Ungene krangler mindre og vi voksne føler vi har fått mer energi. Vi ser også at vi fungerer godt som en familie når vi er ute, sier Nondal.

Det viktigste for dem er ikke hvor langt de går, eller at de skal nå et bestemt mål. Hovedfokus er at barna skal ha det kjekt.

- Vi ser at barna trives bedre når de får styre farten, så de har fått lede an og fått tid til å leke underveis. Vi tar oss også tid til å utforske og oppdage naturen sammen med dem, sier Nondal.

Hun er for tiden hjemme i permisjon med det yngste barnet, mens mannen Torgeir jobber som controller ved Boliden Odda.

Forberede og planlegge

Trebarnsmoren forteller at det ikke alltid er like lett å få med barna ut på tur.

- Derfor har vi prøvd å forberede dem og tatt dem med på planleggingen. Dessuten er dørstokkmilen ofte verst for oss voksne. Det er vi som tenker at det er mest tiltak å komme seg ut, sier Nondal.

Hun merker stor forskjell på barna etter at tiden de brukte på PC, smarttelefon og TV, ble redusert.

- Det er ikke noe galt med skjermtid i seg selv og det er mye bra man kan holde på med. Men de ble rastløse, irritable og kranglete, og skjermtiden gikk på bekostning av andre ting. Nå ser vi at innetiden vi har etter å ha vært på tur, er bedre, sier trebarnsmoren.

Tar middagen ute

Oddingen har også en blogg der hun skriver om familiens prosjekt, utetid og lavterskelfriluftsliv. Hun er opptatt av å formidle at friluftsliv ikke trenger å være vanskelig og at det passer for alle.

- Vi har travle hverdager, men på dager vi har anledning, så prøver vi å finne rom til en tur. Vi bytter ofte om på middag og kvelds, og tar middagen ute. Da lager vi gjerne suppe, har med gryterett på termos, eller griller laks i folie eller pølser. Vi prøver å tenke at det skal være enkelt og er fornøyd bare vi kommer ut, sier hun.

Ekteparet fra Odda hadde ikke friluftsliverfaring før de fikk barn. Kunnskapen de nå sitter med, har de fått fra YouTube, Google og Barnas Turlag.

- Man trenger ikke så mye kunnskap eller dyrt utstyr for å gå turer i nærområdet. Det viktigste er å komme seg ut. En halv time på ettermiddagen er mye bedre enn ingenting, sier hun.

- Gjør ting jevnlig

Fagsjef i Barnas Turlag i Den Norske Turistforening, Kristin Oftedal, håper at familien fra Odda kan inspirere andre familier til å være mer ute i naturen.

- Mange vil tenke at det er en ambisiøs målsetning. Men det er gøy med folk som drar det litt langt og setter drømmer i sving hos folk, sier Oftedal.

Hun synes det er smart å sette seg mål, men råder folk til å justere målene til det som er overkommelig for seg selv.

- Dere trenger ikke gå høyt til fjells eller langt. En liten tur for å spise kvelds ved et vann, eller en tur i skogen, skal være mulig å få til for langt flere. Ellers er det viktig å gjøre ting jevnlig, om man skal vekke turgleden hos barn. Da blir de vant til å være ute og glad i å være ute, sier Oftedal.

Ingebjørg er i permisjon med datteren Ingrid. Foto: Gunn Gravdal Elton
Andreas (7) og familien er stadig vekk på tur i nærmiljøet. Foto: Privat