Ekteparet synes det er vanskelig å måle hva turen vil koste. - Utstyret, logistikk og transport utgjør de største utgiftene. Men mye av utstyret hadde vi fra før, og mye skal vi ha lenge etterpå. Samtidig unngår vi bokostnader, forsikringer, etc., sier Andreas. Dette bildet er tatt under reinsjakt i Sunndalsfjella i august. FOTO: Privat

20. august 2014: Sommeren er over og hverdagens hektiske tempo er tilbake for de fleste. Men ikke for Elise Theoline Skagøy og ektemannen Andreas Skagøy. For dem var det dagen da et ett år langt eventyr i naturen startet.

- Vi har hver for oss levd et aktivt friluftsliv før vi traff hverandre, for ca 3,5 år siden. Etter at vi ble kjærester, og begge flyttet opp til Tromsø for jobb og studier, har vi brukt mye tid sammen på turer, jakt, fiske og friluftsliv. Da vi giftet oss sommeren 2012, begynte vi å snakke om å ta et år fri, for å kunne gjennomføre mange av de turene vi drømmer om sammen, sier Elise.

99 prosent var positive

Veien frem, var likevel lang. De måtte planlegge hvor og når de skulle dra, og hva de måtte ha med seg. Elise måtte ta permisjon fra friluftsbarnehagen hun jobbet i, og Andreas ta pause fra studiene i Fiskehelse. Deretter solgte de leiligheten og det meste av innbo, og brukte noe av overskuddet til å finansiere turen.

- Hva var reaksjonene på at dere skulle bo ute i naturen et år?

- 99 prosent var positive. Noen tvilte på finansieringen, men de har og blitt positive siden det økonomiske har gått så bra som det har gjort, sier Andreas.

- Hva har dere med dere på tur?

- Alt for mye til å lage en fullstendig liste. Det varierer mellom sommer, høst og vinter, og er i tillegg avhengig av om vi jakter, fisker, eller vandrer. Vi har med en del fotoutstyr for å filme og fotografere opplevelsene våre. Vi har også med noen bøker og spill som vi koser oss med, sier Elise.

Hun er oppvokst i Bud utenfor Molde, Andreas er født i Finnmark, men har bodd halve livet sitt i Ålesund.

Fuglejakt og luftambulanse

20. august startet turen med reinsjakt i Dovrefjell og Sunndalsfjellene.

- Her var vi i 12 dager, før vi fikk gleden av å felle en rein sammen. Andreas skadet seg, og måtte ut av fjellet noen dager, for å sy et kutt i foten og komme seg igjen, men heldigvis kom vi oss raskt inn i fjellheimen igjen, mye takket være at luftambulansen kom og gjorde at vi fikk legehjelp raskt, sier Elise.

Deretter kjørte de nordover til Pajala i Sverige, hvor de var noen uker på fuglejakt.

- Dette var fine dager, men jaktterengene lå slik til at vi ikke fikk den villmarksfølelsen vi hadde håpt på, så vi dro videre til Pasvik. Der har vi jaktet rype og hare, opplevd dype furuskoger og karrige kystklipper, sier hun.

Så langt har de ikke angret på at de fulgte drømmen.

- Det har vært fantastisk. Vi nyter å kunne besøke de stedene vi har drømt om sammen, og å få så god tid til å finne hverdagslivet ute i naturen. Det er selfølgelig en superbonus å få gjøre dette sammen med ektefellen sin.

Utfodrende å bo tett

- Hvordan er det å bo så tett på hverandre som et par?

- Det er først og fremst en stor velsignelse å få dele dette med den du elsker. Det er til tider utfordrende å være så tett på hverandre over så lang tid, men de aller fleste dagene er bare gode, sier hun.

De har for det meste bodd i gapahuk og telt mens de har vært på tur, samt i åpne koier og gammer. De elsker å lage mat ute, og prøver å ha et så fullverdig kosthold som mulig. Et av målene for turen, er å høste så mye som mulig fra naturen.

- Det har vi gjort ved å plukke bær, jakte og fiske. Vi prøver også å skaffe kjøtt selv når vi er på turene, og det har egentlig stort sett gått bra. Så får vi se utover vinteren. Blir det for tøft, så får heller ta med oss litt kjøtt, sier Andreas.

Resten av tiden frem til neste høst skal de bruke på vintertur i Indre Troms, mer alpine våruker i Troms-fjellene og en lang padletur i blant annet Lofoten. I tilegg håper de å få med seg andre små eventyr underveis. Neste høst skal de tilbake til Tromsø for videre jobb og studier.

Mulig for andre?

Den Norske Turistforeningen (DNT) synes det er fantastisk at Skagøy-ekteparet har valgt å bo ett år ute i naturen.

- De gjør det andre drømmer om å gjøre, men ikke gjør fordi de er bundet opp av hus, jobb og andre forpliktelser, sier assisterende generalsekretær i DNT, Anne Mari Aamelfot Hjelle.

Hun anbefaler andre å følge drømmen sin.

- Men finn det nivået som passer deg og din familie. Alle er ikke Lars Monsen. Men kanskje man har en liten Lars Monsen i seg. Gå tur hytte-til-hytte, lei et gårdsbruk, gå Norge på langs, eller gjør noe annet du eller du og din familie har drømt om, sier Hjelle.