Kjersti Aass (t.h.) hadde planlagt turen i detalj siden i fjor vinter. Da makkeren trakk seg, så det mørkt ut. Men Camilla Ringvold ble med, på fem dagers varsel. FOTO: Privat

Flybillettene var bestilt for lengst. Mat og utstyr var allerede sendt. Ekspedisjonen var planlagt til punkt og prikke. Nå skulle Kjersti Aass' drøm om å krysse Grønland på langs med kite, endelig oppfylles. Men fem dager før avreise, måtte makkeren melde avbud på grunn av jobb. Turen hang i en tynn tråd.

- Jeg innså jeg at kunne bli vanskelig, sier Aass.

«Det meste løser seg»

Men 32-åringen fra Drammen ga ikke opp. I stedet spurte hun flere bekjente i ekspedisjonsmiljøet om de visste om noen som kunne dra på tur på kort varsel. Camilla Ringvold ble nevnt av flere. Den eventyrlystne 34-åringen fra Asker har flere NM-gull i kiting og har også kitet over Atlanterhavet.

- Jeg er nok et ja-menneske. Jeg tenker at «det meste løser seg». For meg var det en større utfordring å sette resten av livet på vent, enn å si ja til en utfordring, sier Ringvold.

Men da kjæresten hennes sa ja, jobben som selvstendig næringsdrivende tillot det, og hun hadde gått noen runder med seg selv og andre, var det ikke noe mer å stusse på. Fem dager senere satt de på flyet til Grønland. De skulle på sitt livs største eventyr, men hadde aldri sett hverandre før.

- Ideelt sett burde vi trent sammen tidligere, for da vet man mer om hva man kan forvente. Men begge er positive og har høy toleranseterskel. Vi ble godt kjent på turen, for å si det mildt, sier Aass.

Hun er sivilingeniør og jobber til daglig med strategi i Yara International, men bruker mye av fritiden sin på ulike turer og kiting

Våpen og Hunger Games

Da de ankom Grønland, måtte de skaffe seg våpen. Det må alle som skal krysse Grønland ha, i tilfelle de møter på isbjørn. For Ringvold var frykten for å møte på verdens største landlevende rovpattedyr, noe av det tøffeste på turen.

- Jeg følte jeg var med på Hunger Games. At det var alle isbjørnene mot meg. Jeg sov ikke så godt og ble litt paranoid. Men jo lenger unna sjøen vi kom, desto mindre ble sjansen for å møte på isbjørn. Da forsvant også bekymringene litt, sier Ringvold.

Det var ikke bare psyken som fikk testet seg på turen. Med to pulker hver og en totalvekt på 80 kg, og 2500 kilometer og 2000 høydemeter som skulle tilbakelegges på 33 dager, var det også tøft fysisk.

- Vi kitet i 12 timer om dagen. Det var blodtungt. Jeg gikk ned åtte-ti kilo på turen, sier Ringvold.

- Deilig liv

Men mest av alt husker de den fantastiske naturen, stillheten og hvordan de mestret og fant løsninger sammen.

- Det er et deilig liv. Vi vet hva vi skal. Vi skal flytte oss nordover, smelte snø, spise og sove. Det er ikke så mange ganger man har muligheten til å koble ut alt annet. Det får deg til å tenke på de store tingene i livet, sier Aass.

Ringvold angrer ikke et sekund på at hun sa ja til turen.

- Denne turen har gitt oss minner for livet, sier Ringvold.

Fakta/GrønlandJordens største øy.Grønland er et selvstyrt land og en del av Danmark.Ligger i det nordlige Atlanterhavet, med størstedelen av arealet nord for polarsirkelen. Grenser mot Canada i øst, mot nord til Nordishavet og mot vest til Grønlandshavet og Danmarkstredet.Det bor 57 714 på Grønland. 88 prosent av disse er inuiter. Resten er hovedsakelig dansker.Er 2670 kilometer langt fra det nordligste punktet, Kap Morris Jessup, til det sørligste punktet, Kap Farvel.Kilde: Store Norske Leksikon