Erik (14), Helene (9) og Christine (11) er minst like aktive som sin mor. FOTO: Privat

2009: Det er tidlig vinter og kaldt. Apeltunvannet er dekket av en tynn ishinne og det er frost på bakken. Pia-Camilla Tømmernes og mannen Arne Grünert dukker under vannet. Det er ikke første gang de isbader sammen. Men denne gangen skjer det noe.

Grünert får problemer i det kalde vannet. Hjertet stopper å slå.

- Det kom plutselig. Vi visste ikke at han var syk en gang. Jeg trodde at han hadde besvimt da han sank under vann, så jeg dukket ned. Jeg trodde at jeg hadde reddet ham, men han var død, sier Tømmernes.

Arne Grünert ble bare 40 år. I ettertid har de fått vite at han hadde noe som heter hypertrofisk kardiomyopati, eller voksende hjerte. Han døde momentant. Tømmernes holdt selv på å drukne i forsøket på å redde mannen.

Problemer med å sove

Tiden etterpå er preget av sorg, frustrasjon, frykt og sinne. Livet er snudd brutalt opp ned. Ikke bare for henne, men for barna Erik (14), Christine (11) og Helene (9). I dagene og ukene som følger har hun store problemer med å sove.

Legene skrev ut sovemedisin. Men Tømmernes ville ikke medisinere seg ut av sorgen. Da venninnene tilbød seg å hjelpe, endte de ikke opp med barnepass, matlaging eller husvask. De ble hennes løpepartnere, og løpingen ble hennes måte å få ut alle de vonde følelsene.

- Jeg var proppfull av adrenalin og hadde et enormt behov for å springe. All frustrasjon, redsel, sorg og sinne måtte få komme ut av en ventil. Venninnene hang på som et slips bak meg. Vi løp faktisk 10 kilometer den første kvelden, sier Tømmernes.

Det var kondis.no som først fortalte historien.

- Får ut alt når du løper

De neste månedene ble det mange løpeturer. Både alene, med barna og med venninnene. Samtidig kom søvnen gradvis tilbake.

- Løping har en kortidseffekt som gjør at du føler deg bra der og da. Samtidig har det en langtidseffekt som gir deg en god følelse gjennom døgnet og hele uken. Er du lei deg, sint og frustrert, får du ut alt sammen når du løper, sier Tømmernes.

38-åringen som aldri hadde løpt noe særlig tidligere, ble nå en lidenskapelig løper. I 2010 flyttet hun nye grenser, da hun fullførte Berlin Marathon med noen venninner.

- Følelsen da jeg passerte mål ved Brandenburger Tor, var bare helt fantastisk. Det var som å vinne OL, sier hun.

Demper uro

Egil W. Martinsen er lege, spesialist i psykiatri og professor ved Universitetet i Oslo. Han forteller at fysisk aktivitet kan være en god måte å dempe uro og bekymringer.

- Når kroppen beveger seg, så beveger tankene seg. Når kroppen er stivnet, så er også tankene stivnet, er det et begrep som heter. Noen kan oppleve å få andre tanker når man er i kroppslig bevegelse enn når man sitter og grubler. Samtidig bruker man krefter. Da blir det lettere å sove og dermed samle nye krefter, sier Martinsen.

- Vil alle som har det vanskelig ha god nytte av fysisk aktivitet?

- Det løser ikke alle problemer for alle, men for noen kan det være nok. For andre kan det være en del av flere tiltak. Det er viktig å ikke bare dempe ubehaget, men også få gjort noe med det som skaper problemet. Men noen ganger kan det være sånn at man gjennom aktivitet og trening kan komme inn på andre tankemåter og finne andre løsninger, sier Martinsen.

Barna er med

2014: Det er kaldt. Skyene veksler mellom å sende ned gløtt av sol og hagl. Smøråsfjellet ligger øde foran Tømmernes. Den 38 år gamle saksofonisten og komponisten fra Apeltun i Bergen løper uanstrengt på grusstien.

Her er hun mange ganger i uken. Men det er ikke nok. Kicket hun fikk av å fullføre Berlin Marathon ga henne lyst på mer. Jo mer ekstremt, jo bedre. Siden ulykken for fem år siden har hun fullført 21 maraton, Iron Man, Bislett 24 Hour Indoor Challenge, og to Bergen Ultra-løp. Hun har også syklet Bergen-Voss en rekke ganger, deltatt på mange triatlonløp og vært med på Jernmannen to ganger.

- Jeg måtte ha noe ekstremt som visket ut den vonde siden. Det hjalp ikke å rusle rundt i skogen for min del. Jeg måtte springe. Jeg måtte få følelsen av at hjertet banker og at jeg bruker meg selv. Jeg er evig takknemlig for at jeg valgte å løpe meg videre i livet, sier Tømmernes.

For henne har det også vært viktig å inkludere barna i løpegleden. De er nå minst like ivrige som henne.

- Det er mye fokus på at voksne skal bruke trening for å komme videre i livet. Men det er like viktig for barn. Alle barna mine driver med triatlon, så de løper, sykler og svømmer. De har like mange tanker i hodet sitt som meg. De mistet pappaen sin, sier Tømmernes.