«Denne høyintensitetstreningen på bare litt over sju minutter og med lite hvile gir høyere daglig metabolisme og tilsvarer trening i over én time».

Slik presenteres «Sjuminutterstrening» i Apples egen App Store. Dette er årets mest nedlastede betalingsapp på App Store.

Mener det er umulig

Øvelsene i programmet kombinerer aerobic og styrketrening, og alt du trenger er en stol, en vegg og din egen kroppsvekt. Hver øvelse utføres i 30 sekunder, med maksimal intensitet. Deretter skal du ta en pause på ti sekunder før neste øvelse. Programmet er utviklet ved The Human Performance Institute i Orlando i USA, og ble presentert i American College of Sports Medicine Health & Fitness Journal. Artikkelforfatterne hevder at treningen vil tilsvare trening i over én time, og gir like god effekt som hvis du tar en lang joggetur, etterfulgt av en økt med vekttrening.

Dette har Jostein Hallén ingen tro på. Han er professor i fysiologi og leder av Seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole.

- Det er fysisk umulig å forbrenne like mye på syv minutter med dette programmet, som på en times løpetur. Styrketrening gir ikke vesentlig økt energiforbruk. Da må man bruke de store muskelgruppene og forflytte seg, sier Hallén.

- Ikke forskere

I reklame for appen på App Store, står det at treningsprogrammet først ble publisert i «det ledende ACSM-forskningstidskriftet» av «forskere». Dette bestrider Hallén.

- Dette er ikke noe forskningstidskrift og disse forfatterne er ikke forskere, mener Hallén.

- Hvorfor mener du det?

- Jeg finner ikke en eneste forskningsartikkel av de såkalt forskerne om jeg leter i de mest vanlige databasene. Tidsskriftet er en informasjonskanal til fitnessbransjen og artiklene er ikke forskningsartikler. Artikkelen det vises til har ikke testet ut denne modellen, men synser ut fra andre artikler. Det er gjort på en måte man må kunne karakteriseres som svært uredelig. Slik det blir «solgt» i artikkelen, er det ren humbug. Bare synd at verden er blitt slik at man kan bløffe seg til tusenlapper så lett. Det gjør ikke bransjen mer redelig, sier han.

Professoren mener utrente vil ha effekt av å følge programmet, men at gevinsten vil være begrenset og at det ikke kan erstatte en times trening.

- De første ukene blir du sikkert litt bedre på øvelsene i programmet. Men har du ambisjoner om å bli god å løpe, eller i en annen idrett, så er nok effekten av dette programmet minimal, sier Hallén.

- Effekt i forhold til hva?

Fagansvarlig for Olympiatoppen Midt-Norge, Øyvind Sandbakk, er også skeptisk til lovnadene appen gir. Han mener det ikke går an å si at én type trening gir bedre effekt enn en annen type trening.

- Effekt i forhold til hva, tenker jeg da. Syv minutter med styrketrening vil sikkert være bedre enn en times langkjøring, om det er muskelstyrke man måler. Men skal du trene hjertet, så er det bedre å trene høyintensivt i lengre tid enn 30 sekunder, sier Sandbakk.

Sandbakk og Hallén får støtte fra Guri Brekke, treningsekspert og grunnleggeren bak Godtrening.

- Det står at "Sjuminuttersprogrammet tilsvarer trening i over en time", men ikke noe om hvilke type trening som gjøres i en time, med hvilken intensitet, eller på hvilke forhold man mener at man påvirker, sier Brekke.

Hun mener likevel det høyintensive intervalltreningsprogrammet kan være god trening, så lenge man er frisk.

- Jeg synes dette programmet er enkelt og effektivt. Man kan gjerne gjøre syv minutter som en start, men jeg anbefaler at man gjør to-tre runder av programmet, slik jeg har forstått forskerne anbefaler. Man vil få ytterligere helsegevinster om man følger helsemyndighetenes anbefalinger om 150 minutter kondisjonstrening med moderat intensitet og to styrkeøkter per uke, sier Brekke.

Mener kritikken er for hard

Selskapet Health Xperts har utviklet appen Sjuminutterstrening. I en e-post svarer selskapets talsperson, som signerer med navnet Dr. Russell, at de mener at professor Hallén er altfor hard i sin kritikk av appen.

- Høyintensiv intervalltrening har vist seg å gi høyere daglig metabolisme og et høyere vekttap enn tradisjonell cardiotrening som jogging på tredemølle. Hvis du laster ned appen, så står det også at det anbefales å gjøre treningen to-tre ganger på rad. Men utrente bør begynne med å gjøre programmet én gang, skriver Dr. Russell.

Han forteller videre at de på ingen måte er tilknyttet de som har laget rapporten appen baserer seg på, eller deres arbeid.

- I artikkelen refererer de til annen forskning om høyintensiv intervalltrening og bruker prinsippene derfra til å lage øvelsene i Sjuminutterstreningen. Det er ikke noe magisk med det og det hevder vi heller ikke, skriver Dr. Russel, og fortsetter:

- Øvelsene er effektive fordi de tar for seg hele kroppen. Dessuten oppmuntrer og belønner appen deg, slik at du holder oppe motivasjonen. For å se at den virker trenger man bare å se på alle de positive anmeldelsene av appen og alle e-postene vi har fått fra folk som har gått ned i vekt eller har fått endret livene sine. Virker den for alle? Nei. Det hevder vi heller ikke, avslutter Dr. Russel.

  • Har du prøvd Sjuminutterstrening? Hva synes du?