For mange er det en tradisjon å ta julevasken før kalenderen viser 24. desember. De fleste gjør det for å få huset rent til jul, men visste du at du også får en treningsøkt på kjøpet?

- Julevasken er fin smugmosjon. I forskningsprosjekter hvor vi har hatt på armbånd som leser av hverdagsaktiviteten, ser man ofte et tydelig oppsving i puls under husarbeid. Noen ganger har man sett høyere puls ved husarbeid, enn når de har deltatt på treningstimer, sier Guri Brekke, treningsekspert og grunnleggeren bak Godtrening.

Kalorioversikt

Klinisk ernæringsfysiolog Juliette Kellow ved det britiske helsenettstedet Weightlossresources.co.uk har beregnet hvor mange kalorier man forbrenner om man gjør ulike typer husarbeid i én time.

Dette er oversikten hun har laget:

  • Stryke klær: 113,1kcal

  • Støvtørking: 173,6 kcal

  • Vaske vinduer:180,3 kcal

  • Gange i moderat tempo: 287 kcal

  • Vaske gulv: 193,7 kcal

  • Støvsuging: 193,7 kcal

  • Gå opp og ned trapper: 516,3 kcal

Beregningen Kellow har gjort her, er basert på en kvinne som er 37 år, 1,68 meter høy og 76 kilo. Hvor mye kalorier du forbrenner, avhenger selvsagt noe av din høyde, vekt, fysiske form, samt hvor intensivt du gjør arbeidet. Men oversikten viser hvilke deler av julevasken som gir best effekt på kaloriforbrenningen.

- Det finnes flere utregningsmodeller, så svarene blir nok noe forskjellige. Men tallene ser ut til å gi en god pekepinn, sier Brekke.

Gjør det til en konkurranse

Ønsker du å forbrenne enda mer, samtidig som du har det gøy, har Hallvar Waage noen tips. Han er fagansvarlig for Active Education, en skole som tilbyr PT- og ernæringsstudier.

- Vask hvert deres gulv, også kan dere ha konkurranse om hvem som blir først ferdig. Vask trappen sammen. En kan begynne nede, og en oppe, også ser dere hvem som kommer lengst, sier Waage, og fortsetter:

- Har du lyst å få ekstra mye ut av det, så kan du ta på deg en ryggsekk med litt vekt. Da må du bruke enda mer muskelkraft og energi, sier han.