Du husker kanskje Annette Fredskov? Den danske kvinnen som løp 366 maraton på 365 dager. Tidligere i år nådde hun et nytt mål, da hun løp fem maraton i løpet av 48 timer.

- Jeg rakk verken å sove eller spise nok. De to tingene gjorde at det var hardere enn noe annet jeg har gjort, sier Fredskov.

• Følg Sprek på Facebook her!

• Følg Sprek på Twitter her!

Løp i over 22 timer

Maratonene ble gjennomført i Rønne på den danske øyen Bornholm i mai i år. Her er tidspunktene og tidene hun løp på:

Fredag kl. 11.00 - 4.16,29

Fredag kl. 19.00 - 4.25,20

Lørdag kl. 05.00 - 4.23,13

Lørdag kl. 14.00 - 4.24,50

Søndag kl. 03.00 - 4.57,25

Totalt løp hun i 22 timer og 27 minutter i løpet av de 48 timene. De korte pausene mellom maratonene brukte hun til å spise, hvile og sove. Totalt ble det ikke mer enn syv timers søvn, anslår Fredskov.

- Da jeg var ferdig, var jeg trøttere enn du kan forestille deg. Men vi mennesker kan mye mer enn vi tror. Når vi tror vi ikke klarer mer, så klarer vi mer likevel, sier den danske tobarnsmoren.

Fra Paris til Danmark

For henne har løpingen vært en måte å holde seg frisk. 42-åringen fikk nemlig diagnosen multippel sklerose (MS) i 2009, etter å ha slitt med føleforstyrrelser i sin venstre arm og fot i åtte måneder. Det føltes som om armen og foten sov.

I oktober året etter, begynte hun å løpe maraton. Siden hun startet å løpe, har hun ikke hatt noen symptomer på den alvorlige sykdommen.

- Jeg tror at å løpe og å være fysisk aktiv hjelper veldig mye. Men jeg tror innstillingen man har til livet betyr like mye for at jeg ikke har symptomer. Hver morgen våkner jeg og tenker at jeg vil gjøre det jeg kan for å ha det så godt som mulig. Jeg styrer mitt liv, ikke sykdommen. Vi har en kjempestor frihet til selv å skape vårt liv, uansett hvordan vi blir utfordret, mener Fredskov.

Nå leker den danske kvinnen med tanken på å løpe fra Paris til Danmark.

- Jeg er veldig fascinert av å presse kroppen ekstra for se hva man er i stand til, sier Fredskov.

Vil ikke anbefale

I mange år ble personer med MS frarådet å trene. Ekspertene mente det kunne forverre sykdommen og samtidig føre til unødig utmattelse (fatigue). Nyere undersøkelser viser derimot at trening både er ufarlig og oftest har en rekke svært fordelaktige effekter for personer med MS, skriver MS-forbundet på sine hjemmesider.

Forbundet har likevel ingen offisielle anbefalinger knyttet til trening.

- Det kan vi ikke ha, fordi personer med MS opplever sykdommen så forskjellig. Vi kjenner til en del personer som trener mye, og har god nytte av dette, men vi kjenner også til mange som ikke har krefter til å trene i like stor grad, sier generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad.

- Det er drøyt

President i Kondis, Tim Bennett, lar seg imponere over Fredskovs maraton-helg.

- Det er imponerende å løpe 200 km på en helg. Det viser at om man setter seg et mål, er det utrolig hva man klarer, sier Bennett.

Han har aldri tidligere hørt om noen som har løpt fem maraton i løpet av 48 timer.

- Det er drøyt. Det er ikke sikkert jeg hadde klart det heller, sier Bennett, som selv er en ivrig maratonløper.

Annette Fredskov har løpt 536 maraton siden hun begynte å løpe maraton i oktober 2010. Her er hun etter å ha løpt fem maraton i løpet av 48 timer i mai i år. Foto: Ulrich Fredskov