Fra å være en av Norges tyngste, er Rune Glørstad (t.h.) nå nede i 162 kg. Målet er å gå ned 50 kg til i 2015. Her er han på tur med Ronny «Hitman» Fevåg. Foto: Privat

1990:18 år gamle Rune Glørstad har best kondisjon på fotballaget og løfter mer vekter enn de fleste på hans alder. Ingenting tyder på at den topptrente Trondheims-mannen skal ende opp i ekstremfedme-statistikken.

- Livet som ung og topptrent ga meg følesen av å være udødelig. Jeg trodde aldri jeg skulle passere 100 kg, og mobbet min stefar for magen hans. Det går vel ikke an å møte seg selv mer i døra, sier Glørstad.

Sjokolade og pizza

Men så kommer Glørstad i militæret. Selv om han trener en del styrke, gjør et veldig usunt kosthold at kiloene renner på. Ni måneder senere viser vekten 25 kg i pluss.

- Strukturert trening og kosthold ble på en måte fratatt meg i millitæret. I tillegg var jeg kommet i den alderen der fest var veldig gøy. Det hjelper lite med en grei mengde trening hvis kosthold og livsførsel ellers ikke er i orden, sier han.

De neste årene består hverdagen av store doser sjokolade, pizza, hamburgere og annen feit mat. Med unntak av perioder der han tok seg sammen, raste kiloene på.

2007: Glørstads BMI er 69 og vekten viser 225 kg. Han har kroniske knesmerter, søvnapne, diabetes type 2, begynnende astma, impotens og gnagsår flere steder på kroppen. På utsiden er han en humørspreder, på innsiden er det kaos.

- Jeg delte ikke mine innerste tanker for noen. Men jeg følte at livet gikk til helvete, sier Glørstad.

Gikk tur på natten

Han bestemmer seg for at nok er nok. Men det er ikke lett for en som veier nærmere tre ganger så mye som en gjennomsnittlig mann. Han begynner med husarbeid hjemme, men klarer ikke mer enn et drøyt minutt i slengen. Etter hvert går han korte turer, med mange stopp. Alltid om natten, når ingen ser ham. Han kutter også ned på sukkeret. Vekten går ned til 150 kg, men så sprekker han igjen.

Høsten 2014: I over et halvt liv har Rune Glørstad håndtert vektproblemene alene. På 185 kg er det nok. Han bestemmer seg for å søke hjelp og personlig trener, kostholdsveileder og barndomskompis Ronny Fevåg blir redningen.

- Alle som inspirerer meg, får nickname. Da føler de seg spesiell og vi bygger samhold. Ronny kaller jeg bare Hitman. Han stiller veldig strenge krav, men det liker jeg godt. Han er ekstremt godt forberedt til hver eneste økt og tar hensyn til mine skader. Det gir meg stor trygghet i treningsarbeidet. Ellers har han et hjerte av gull når vi er utenfor treningsarenaen, sier 42-åringen.

På Tjukkasbloggen kan du følge Rune Glørstads vei mot et sunnere liv

Bygge en fuksjonell kropp

Nå kombineres styrketrening tre ganger i uken, med turer i skog og mark.

- Vårt viktigste fokus er at vi skal lage en funksjonell kropp som skal klare å gjøre hverdagslige ting, sier Fevåg.

Han forteller at Glørstad følger et blodsukkerstabilt kosthold med mye protein, sunt fett og grønnsaker til lunsj og middag. I tillegg bruker han måltidserstattere til frokost, mellommåltid og kveldsmat, og restitusjonsshake etter hver trening.

- Dette skal forenkle hverdagen hans og gjøre at han får i seg riktig næring hele døgnet, sier Fevåg.

Glørstad unngår kategorisk ferdigmat med hvetemel og tilsatt sukker.

- Hvilke tips har du til andre overvektige som vil i gang med trening?

- Begynn rolig. I starten vil det være vondt, men det er bare kroppens måte å si fra om at den begynner å bli bygget. Det er også lurt å ha en turkamerat og å oppsøke profesjonell hjelp. Dørstokkmilen blir kortere da, sier Fevåg.

Fedme øker dramatisk

Marianne Øksnes jobber som overlege ved Poliklinikk for overvekt ved Haukeland universitetssykehus. Hun forteller at hovedårsaken til at fedme øker dramatisk i Norge, er at vi beveger oss mindre og spiser mer energitett mat enn tidligere.

- I tillegg er det noen veldig få som har bakenforliggende sykdom, genetiske sykdommer eller genvarianter som gjør at de tåler kaloririk mat eller det å være inaktiv dårligere enn andre, og dermed legger på seg lettere. Noen kan også ha en spiseforstyrrelse, sier Øksnes, som presiserer at hun uttaler seg på et generelt grunnlag.

Ofte er det hendelser i livet som utløser at noen går mye opp i vekt. Eksempler på dette kan være graviditet, en livsskrise, medikamenter eller røykeslutt. At noen ikke klarer å stoppe vektøkningen, kan ha flere årsaker.

- Mange får helseplager når de blir ekstremt overvektige. Det kan gjøre det vanskelig å komme i gang med en aktiv livsstil, fordi det er vanskelig eller gjør vondt. Det er vanskelig å holde seg til en streng diett over tid uansett vektklasse, derfor er det viktig å ha langsiktige mål, og heller satse på en varig omlegging av livsstilen, sier Øksnes.

Vil ned 50 kg til

22 kilo har forsvunnet fra Rune Glørstads kropp siden oktober 2014. Forskjellen fra da han veide 225 kg, er enorm. Knærne er ikke like vonde, formen er god, blodsukkeret er stabilisert og han har mindre søvnapne.

Nå er målet er å gå ned 50 kg i løpet av 2015.

- Er du sikker på du vil lykkes med en varig vektnedgang nå?

- Ja. Jeg sier som Ole Einar Bjørndalen sa. Det er ikke tema om jeg skal komme til OL eller ikke. Spørsmålet er plasseringen, sier Glørstad.

18 ÅR: Rune Glørstad var topptrent og normalvektig i 1990. Foto: Privat
TUNG: Rune Glørstad veier 225 kg og har et midjemål på 175 cm. Foto: Privat