Bjørn Maaseide (46) tar over jobben som norgessjef i Sats Elixia. Han overtar etter Emil Steen, som har hatt et midlertidig engasjement i rollen etter fusjonen mellom treningskjedene i 2014.

- Sport og fysisk aktivitet har alltid vært utrolig viktig for meg. Samtidig synes jeg effekten av å være fysisk aktiv er undervurdert i det norske samfunnet. Jeg vil jobbe for at flere skal få være en del av det, sier Maaseide, og fortsetter:

- Innetrening i en sosial setting er fantastisk produkt. Det har forlenget karrieren min til jeg var 40 år. Hadde det ikke vært for strukturert styrketrening hadde jeg vært utslitt da jeg var 28 år, sier den tidligere sandvolleyballspilleren.

Så ikke Maaseide som en mulighet

Det var ingen selvfølge at det var Maaseide som skulle ende opp i jobben, ifølge Olav Thorstad. Han er administrerende direktør i Health & Fitness Nordic og Sats Elixia Norden.

- Bjørn var eier og satt i styret, så jeg hadde ikke reflektert over ham som en mulighet. Men etter å ha gått en runde og sjekket mange kandidater, slo det meg. Hvorfor kan jeg ikke spørre Bjørn? Han er en tydelig leder som vil bygge et fantastisk engasjement, samtidig som han vil ha et godt driftsfokus, sier Thorstad.

Maaseide drev treningsskjeden Sports Club i syv år, før Elixia kjøpte kjeden i 2007. Siden den gang har han sittet i styret og på eiersiden i Elixia. Når han nå begynner som Norgessjef i Sats Elixia, trer han ut av styret, men beholder aksjeposten i selskapet på 7,5 prosent.

Store utfordringer

- Hvordan vil kundene merke forskjell med deg som sjef?

- Jeg er veldig opptatt av at du må ha engasjement på senternivå, slik at de ansatte er motivert til å dra i samme retning. Derfor skal jeg reise rundt på alle sentrene i Norge og få feedback fra ansatte og medlemmer. Ut fra tilbakemeldingene skal vi lage planer og finne rett medisin for hvert enkelt senter, sier Maaseide.

Sats Elixia har hatt store utfordringer under fusjonsprosessen. Problemer i overgangen fra et datasystem til et annet, skapte klagestorm fra misfornøyde kunder. På et tidspunkt var det en kø på 15 000 medlemmer som ventet på kundeservice.

- Vi har blitt ordentlig kjørt på flere områder, og midten av september til desember var knallharde måneder. Vi er de første til å beklage at vi ikke har levert så bra som vi hadde håpet, sier Thorstad.

- Noe feil skjedde

- Burde dere ikke forutsett at det kunne komme problemer i forbindelse med fusjonen og oppbemannet på et tidligere tidspunkt?

- Vi bemannet opp, men med 200 000 medlemmer bommet vi på tre prosent. Noen feil skjedde og noe informasjon kom ikke godt nok ut. Sånn er det med så mange endringer og et så enormt prosjekt. Men nå er vi back on track, sier Thorstad.

- Så det er ikke slik at Bjørn Maaseide kommer inn for å rydde opp?

- Nei. Emil (Steen, tidligere midlertidig norgessjef i Sats Elixia, red.anm.) sa ja til å jobbe i en tidsbegrenset periode. Det viktigste nå er at alle tar en del av ansvaret som skjedde mot kundene og at vi sørger for at alt blir bedre fremover, sier Thorstad.

Idretts-Norges rikeste

Maaseide ble nylig utropt til Idretts-Norges rikeste. Han har tjent det meste av sin formue gjennom salget av treningsskjeden Sports Club til Elixia i 2007, Altors oppkjøp av Elixia for 2,2 milliarder i 2011, og eiendomstransaksjoner gjennom selskapet hans Maaseide Promotion. Han er ikke så interessert i å tallfeste hvor mye han har tjent de siste årene, men sier dette:

- Maaseide Promotion er investeringsselskapet som eier investeringene for min del. Der har vi en bokført egenkapital på 450 millioner, sier Maaseide.

Det har lenge blitt vurdert å ta Sats Elixia på børs. Det er også noe Maaseide vil skje. Men når og om det skjer, vet ikke de.

- Som eierne sier, det er en av mulighetene for en fremtidig exit. Om det er i 2017-18, det vet man ikke. Kanskje man finner det mer hensiktsmessig å selge det til en annen part? Vi vet at den ene eieren er en tidsbegrenset eier (Altor, red.anm.). Det må vi forholde oss, sier Thorstad.

Langsiktig eier

Maaseide har tidligere sagt til Dagens Næringsliv at han kunne tenke seg å øke aksjeposten han har i Sats Elixia (7,5 prosent). Det holder han fast på.

- Jeg er heldig som kan være investert i en bransje som jeg brenner for. Jeg ser på meg selv som en langsiktig eier. Hvis jeg får mulighet, så blir jeg gjerne større, sier Maaseide.