Benedickte Aasen (22) er en av flere hundre tusen nordmenn som sliter med angst og depresjon. Problemene begynte det siste året på videregående skole. I starten nektet hun å akseptere situasjonen, og var på konstant flukt fra problemene.

- Jeg flyttet fra land til land og fra sted til sted. Jeg bet stadig over mer enn jeg kunne klare, i et noe desperat forsøk på å holde det hele på avstand, sier Aasen.

Lange turer på natten

Men sent på høsten 2013 klarte ikke den Trondheims-bosatte 22-åringen fra Tønsberg rømme lenger. Da en som sto henne nær tok sitt liv, endte hennes årelange kamp for å holde hodet over vann.

- Kjelleren jeg allerede hadde tilbragt lang tid i, ble enda dypere, og til sist vandret jeg rundt som et tomt skall. Kroppen min var fysisk tilstede, men resten av meg var langt, langt borte, sier Aasen.

Hun ble tilbudt hjelp, men synes det var vanskelig å ta imot. I januar 2014 evnet hun ikke lenger å gjøre noe, og ble sykemeldt fra både jobb og studier.

- De neste månedene tilbragte jeg innelåst på mitt eget rom. Jeg ignorerte de rundt meg, og gikk kun ut på nattestid. Da jeg hadde hovedstadens gater for meg selv, og lange spaserturer ble min eneste form for terapi, sier Aasen.

Norge på langs

Det var disse nattlige turene som inspirerte henne til å søke etter andre løsninger på problemene. Ideen ramlet inn i hodet på henne en dag hun var alene på hytten til familien. Hun tilbragte mye tid der, og merket at den vakre naturen og turene i området fikk tankene til å rase. Kanskje naturen og fysisk aktivitet kunne være veien til en bedre mental helse?

- Jeg hadde lenge lett etter en alternativ tilnærming til problemene mine. Noe som ikke involverte antidepressiva. Norge på langs var en av mine eldste pikedrømmer, og på slutten av dagen var jeg fast bestemt på å legge ut på langtur så raskt som overhodet mulig, sier Aasen.

Hun forventet på ingen måte å bli fullstendig frisk av en slik tur. Men hun var på sitt mørkeste punkt i livet, så hun kunne ikke se at hun hadde noe å tape.

- Jeg håpet at turen ville gjøre meg sterkere, gi meg et annet perspektiv på ting, og gi meg motivasjon til å endelig ta til meg hjelp, sier Aasen.

Én måned med forberedelser

Vanligvis krever Norge på langs lange forberedelser. Men i slutten av mai i fjor - bare én måned etter at idéen tok form i hodet til Aasen - satte hun kursen fra Nordkapp til Lindesnes. På rekordtid hadde hun tegnet opp en omtrentlig rute, skaffet sponsorer og fått på plass alle tingene som kreves på en slik tur.

- Tidligere turerfaring, Google og Den Norske Turistforeningen var til stor hjelp. Jeg var også i relativt god fysisk form, så jeg kunne dra i vei uten altfor store utfordringer, sier hun.

Her kan du lese bloggen hennes fra turen.

Turen tok totalt fire og en halv måned. Hun beskriver de i overkant 400 milene hun tilbakela som tøffe, men vidunderlige.

- Jeg har opplevd øyeblikk der folks overveldende snillhet har rørt meg til tårer, og tider der naturopplevelsene har vært så storslåtte at jeg ikke har trodd mine egne øyne. Jeg har også opplevd dager der jeg har vært på nippet til å gi opp. Der depresjonen har fått meg til å gå gråtende og motløs flere dager i strekk. Jeg har stått på toppen av fjelltopper, og angsten har fått meg til å gispe etter luft og gjort det å bevege seg videre til en umulighet, sier Aasen.

20-25 prosent vil få en angstlidelse

20-25 prosent vil få en angstlidelse i løpet av livet, viser flere store undersøkelser. Samtidig har ca. 10 prosent en vedvarende angstlidelse, og mellom 6 og 12 prosent er deprimerte.

- De nyeste tallene våre (fra 2012) kan tyde på at disse tallene har økt noe, særlig blant barn og unge mellom16 og 30 år. Også andre undersøkelser går i samme retning, sier divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Ellinor F. Major.

Det foreskrives også langt mer antidepressiva til ungdom mellom 15 og 19 år enn før, viser de nyeste tallene fra Reseptregisteret. Mens 1300 gutter og 2800 jenter brukte antidepressiva i 2004, brukte 1800 gutter og 4100 jenter det i 2013. Blant de som var 20 år og eldre, var økningen på 11 prosent (kvinner) og 13 prosent (menn).

- Hvordan kan fysisk aktivitet påvirke folk med angst og depresjon?

- Stadig flere studier viser at fysisk aktivitet både kan redusere depresjonssymptomer og forebygge depresjon. Noen studier viser en sammenheng mellom hvor mye fysisk aktivitet en har, og nedgang i depresjonssymptomer. Det er også lovende evidens for at ethvert nivå av fysisk aktivitet, også å gå mindre enn 150 minutter i uken, kan forebygge fremtidig depresjon. Fysisk aktivitet kan ha samme effekt som medikamentell behandling ved milde og moderate depresjoner, sier Major.

Det er særlig i forhold til depresjon en har undersøkt effekten av fysisk aktivitet. Foreløpig kan vi ikke si noe like sikkert når det gjelder fysisk aktivitet og angst.

Klar til kamp

Tilbake fra Norge på langs er Benedickte Aasen ikke i tvil om at turen har endret livet hennes til det bedre. Hun har nå valgt å flytte til Trondheim, ett av mange steder hun forelsket seg i på vei gjennom landet. Hun har også søkt om hjelp og blitt tilbudt den.

- Det tok meg 4, nesten 5 år, men nå er jeg endelig klar til å ta opp kampen mot diagnosene mine. Jeg er mer motivert enn noen gang tidligere. Mestringsfølelsen det å gjennomføre en slik tur gav meg, gjør at jeg vet at jeg kommer til å klare å få det bra. På sikt, sier hun.

Hun ønsker å utdanne seg innen psykologi/psykiatri. Hun vil forstå seg selv bedre og hjelpe andre.

- Har du råd til andre med angst og depresjoner?

- I første omgang: Søk – og aksepter - hjelp utenfra. Fra de som står en nær, men også fra lege/psykolog. Det er på ingen måte umulig å takle den slags alene, men veien dit er både hardere og lengre enn hva den bør være. Parallelt med det: Bruk naturen for alt den er verdt. En behøver ikke å gå landet på langs for å få en god turopplevelse, eller oppleve mestringsfølelse. Begynn i det små. Toppturer i nærmiljøet, og etter hvert helgeturer og lignende. Liker du ikke å være alene så tar du med deg en turglad venn, sier Aasen.

Fakta/Angst og depresjonKjennetegn på depresjon:En deprimert person vil føle seg trist, nedtrykt, manglende opplevelse av mening med tilværelsen. Mange vil miste interessen for dagliglivet, for andre mennesker. Selvtilliten reduseres, man opplever ofte skyldfølelse og bebreider seg selv for ulike forhold. Kvinner plages mest av nedstemthet og tristhet, mens menn kan bli mer irritable. Det typiske er også at negative tanker ofte kverner i hodet hele tiden. Kjennetegn på angst: Det er ulike former for angst (for eksempel panikklidelse, generalisert angst, fobier). Det mest typiske er man unngår det som fremkalles symptomer på angst – for eksempel steder eller situasjoner. Symptomer er ofte irritabilitet, muskelsmerter, pustevansker, konsentrasjonsvansker og søvnvansker. Fysiske symptomer er altså typiske for en del angstlidelser – man blir skjelven, svetter, får pustevansker, kan føle seg nummer i hender og føtter.Kilde: Folkehelseinstituttet

Fakta/Norge på langsCa. 280 turer til fots, på ski eller på andre måter av egen kraft, er gjennomført i perioden 1951-2013 (sykkelturer er ikke inkludert, siden det er en litt enklere måte å forflytte seg på).Noen starter om vinteren ute ved fyret på Lindesnes og går til Nordkapp eller til det nordligste fastlandet, Kinnarodden. Andre går om sommeren og starter da gjerne i nord for å unngå snø og vinter ut på høsten.De sprekeste gjennomfører denne turen på 60-70 dager, men de fleste bruker 4-5 måneder.Gunnar Aas, 70 år, er den eldste som har gått turen.Christian Vedeler, 15 år (sommer), Øystein Hallen, 18 år (vinter) er de yngste som har gått turen.Kilde: www.norgepaalangs.info.

Her er Benedickte Aasen i Hardanger. FOTO: Benedickte Aasen.