13. september 2010 var Freddy Ulvseth på bryggen ved elven Otra. Han vasket båten etter høstens båtturer da en kompis og datteren kom forbi. Mens de sto og pratet, kjente Ulvseth at det kriblet i beina. Det var akkurat som om beina holdt på å «sovne». Samtidig merket han at bevegelsene fra venstre arm ble ukontrollerte og kameraten sa at Ulvseth snøvlet da han snakket.

- Jeg hadde impregnert kalesjen til båten, så jeg tenkte at jeg hadde pustet inn noe som hadde påvirket meg. Det slo meg ikke at jeg ble rammet av et slag der og da, sier 39-åringen fra Vennesla i Vest-Agder.

Veide 120 kg

Kameraten så at noe var galt og ringte til samboeren sin, som er sykepleier. Hun skjønte hva som var i ferd med å skje, og 113 ble kontaktet. Kort tid senere kom ambulansen, og han ble fraktet i full fart til Kristiansand sykehus. Der konstaterte de raskt at Ulvseth hadde hjerneblødning.

- De fikk ikke stoppet hjerneblødningen, så jeg ble fraktet til Rikshospitalet. Det var først da jeg våknet opp der at jeg skjønte at jeg hadde hatt et slag, sier Ulvseth.

- Vet du hva som var årsaken til hjerneblødningen?

- Nei, legene kunne ikke si noe konkret. Men jeg veide 120 kg, var i veldig dårlig form, og hadde skyhøyt blodtrykk. Så der har vi nok en medvirkende årsak til det, sier Ulvseth.

Freddy Ulvseth blogget nylig om sin historie i Fædrelandsvennen.

- Jeg hadde to valg

Han ble liggende noen dager ved Rikshospitalet, før han ble overført til slagavdeling på Kristiansand sykehus. Etter cirka en uke der ble han flyttet til Kongsgård, avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering. Der begynte en nærmere tre måneder lang og beintøff opptreningsperiode. Bildet av døtrene Tomine og Silje, som familien hadde hengt opp på sengen, var noe av det som motiverte ham til å klare treningen.

- Det gikk ganske mange tanker gjennom hodet mitt da jeg lå der. Jeg tenkte at jeg hadde to valg. Enten kan jeg bare ligge der og se hva som skjer, eller så kan jeg prøve å gjøre noe med det. Jeg valgte å gi gass og trene for familien min, sier Ulvseth.

Viktig med trening

Hjerneslag rammer hvert år ca. 15.000 personer i Norge. Slagrammede anbefales å sette i gang med trening (fysisk trening og kognitiv stimulering) så snart som mulig. Rehabiliteringen vil forebygge blodpropp, lungebetennelse og vil bidra til at den slagrammede kan klare daglige gjøremål uten hjelp.

- Trening etter et slag er så viktig at det nesten ikke kan beskrives. Helst bør man begynne oppfølgingen allerede første dag. Har man en skade som gjør det umulig, så bør man begynne å trene opp skaden når man er klar for det, sier Roger Amundsen, leder for Landsforeningen for slagrammede (LFS).

Funksjonen i lammede mus­kler kan delvis ”vekkes til live” gjennom trening. Med bedre kondisjon kan også mye i livet bli enklere. Tidligere hjerneslag øker risikoen for nye, men fysisk aktivitet har høyst sannsynlig en forebyggende effekt, skriver Helsedirektoratet.

Skal sykle Styrkeprøven

For Ulvseth har systematisk trening vært alfa og omega. De første tre månedene etter hjerneslaget gjorde treningen, kombinert med sterkt redusert matlyst, at han tok av 40 kg. Fem måneder senere returnerte han til jobben som IT-konsulent i Atea AS. I starten jobbet han bare ti prosent, men økte stillingen etter hvert som han klarte mer og takket være et godt samarbeid med arbeidsgiver og kollegaer. Samtidig ble han fulgt opp av Venneslas ambulerende team. Dagene bestod av trening med fysioterapeut og ergoterapeut, egentrening, jobbing og soving.

De siste to årene har han fortsatt den målrettede treningen - stort sett på egen hånd. Han er fortsatt lammet i venstresiden, og venstre arm fungerer nå bare som en «brevvekt», som Ulvseth sier. Det hindrer ham ikke i å jakte nye mål. I juni skal han, sammen med kollegaer, sykle Styrkeprøven på sin spesialtilpassede trehjulssykkel.

- Første mål var å gå til Preikestolen. Det klarte jeg. Så syklet jeg fire mil fra Kristiansand til Lillesand. Den turen gikk også greit. Så da tenkte jeg, hvorfor skulle jeg ikke klare å sykle fra Eidsvoll til Oslo (57 kilometer), sier Ulvseth.

Her kan du lese Ulvseths personlige blogg!

Vil inspirere andre

Nå håper han å kunne hjelpe andre gjennom Landsforeningen for slagrammede. Der er han blitt foreslått som lokallagsleder og styremedlem i hovedstyret. Et av hovedmålene til Ulvseth er å vise viktigheten av fysisk aktivitet etter et slag.

- Jeg har kjent på følelsen av å først ikke klare noe, for så å få følelsen av å mestre mange ting. Jeg ønsker å formidle til andre at du får veldig mye igjen av å prøve. Etter at jeg begynte med trening har jeg fått mye mer overskudd. Jeg har ikke vært så sprek siden ungdommen, sier Ulvseth.