I julen for tre år siden oppdaget Eline Granne Andresen (22) et lite sår på tungen. I begynnelsen var såret bare litt irriterende, men etter hvert ble det vondt å spise. Hun oppsøkte flere leger, men ingen skjønte at hun var alvorlig syk. I stedet fikk hun råd som å bytte tannkrem og å fjerne ørevoks.

Kreft med spredning

Smertene ga seg ikke, og hun oppsøkte en bekjent som er tannlege. Han sendte henne til spesialist, som henviste henne til Ullevål sykehus. Svaret derfra var sjokkerende. Hun hadde kreft på tungen. Videre undersøkelser viste at kreften også hadde spredd seg til halsen.

- Det var litt skummelt. Jeg følte meg jo ikke syk, sier Andresen.

Hun måtte gjennom 35 strålebehandlinger og seks cellegiftkurer. Det ble noen tøffe uker på sykehus.

- Under behandlingen klarte jeg ikke spise, så jeg levde på næringsdrikker. Samtidig fikk jeg sonde og morfin som gjorde meg kvalm. Jeg gikk ned åtte kg, sier Andresen.

- Var du redd for å dø?

- Ja. Men samtidig var jeg så fornøyd med hvordan jeg hadde hatt det i livet til da, at jeg ikke var engstelig, sier hun.

Løp hytte til hytte

22-åringen fra Ski har alltid vært veldig aktiv, men kreftsykdommen tok fra henne alle krefter. Da hun var ferdigbehandlet 4. januar 2013, klarte hun ikke en gang gå opp en etasje, uten å føle seg helt i ørska.

Slik ville hun ikke ha det, og der og da bestemte hun seg for at hun skulle gå Birkebeinerrennet samme året.

- Da jeg klarte det, fikk jeg blod på tann, sier Andresen.

Hun meldte seg inn i Sjukt Sprek, et treningstilbud for kreftoverlevere mellom 15-35 år. Gruppen har betydd mye for henne.

- Der blir man veldig godt tatt imot, uansett form. Å dele erfaringer med andre som har hatt kreft, har også hjulpet meg veldig. Det setter ting veldig i perspektiv, sier Andresen, som nå tar en master i idrettspsykologi på Norges idrettshøgskole.

Hun bestemte seg for å gripe de mulighetene hun fikk, og å ikke la seg begrense av annet enn penger.

- For eksempel fikk jeg et innfall samme sommer som jeg var ferdigbehandlet. Jeg ville løpe fra hytte til hytte i Rondane, men ingen ville være med. Jeg gjorde det likevel, og angrer ikke et sekund, sier hun.

Har endret henne

Hun opplever at kreftsykdommen har endret henne.

- Jeg er blitt mer glad i å utfordre meg selv mentalt og fysisk. På den måten kjenner jeg litt på hva hodet og kroppen greier. Man kan nemlig få til veldig mye, sier Andresen.

Det er også grunnen til at hun meldte seg på Norseman Xtreme Triathlon i Eidfjord i august. Løpet er kjent som verdens hardeste triatlon og har også kommet inn på listen over verdens 50 hardeste løp. Det består av totalt 226 km med svømming (3.8 km), sykkel (180 km) og løp (42.2 km).

- Det jeg skal gjennom er vanvittig. Men det er sånne typer utfordringer jeg jakter på. Det er litt klisje, men det er sånn jeg kjenner at jeg lever. Jeg drømmer om å bli så sliten, men samtidig så fornøyd med meg selv, at jeg er på gråten, sier hun.

Tøft for alle

Allan Hovda var aller raskest i mål under fjorårets Norseman, med tiden 10.52,07. 28-åringen fra Haugesund bekrefter at Andresen har en svært tøff utfordring i vente.

- Det er regnet som den tøffeste fysiske dagsutfordringen man kan begi seg ut på. Å svømme 3800 meter, sykle 180 km og løpe 42 km, er en ekstremt hard belastning i seg selv. Hiver du på iskaldt vann, veldig kupert sykkelterreng, muligheter for dårlig vær, og en maratonetappe som avsluttes med 1750 høydemeter rett opp, så kan du tenke deg, sier Hovda.

Han synes det står stor respekt av pågangsmotet til Andresen.

- Å være med som deltaker når du har trent noen år og er i god form, er imponerende nok i seg selv. Men når man har gjennomgått 35 strålebehandlinger og seks cellegiftkurer, så er det utrolig tøft å begi seg ut på en sånn oppgave, sier Hovda.

- Alle sier jeg er gal

22-åringen forteller at hun stort sett får den samme reaksjonen fra alle på at hun skal delta i Norseman.

- Alle sier at jeg er gal. Men jeg liker å tro at jeg er det på en allright måte. Man får en helt annen selvtillit og tro på seg selv etter å ha vært gjennom det jeg har vært gjennom, sier Andresen.

- Tror du at du klarer å gjennomføre?

- Legene mine har sagt at jeg ikke må forvente at jeg vil komme i samme form som jeg var. Men jeg er i bedre form nå enn noensinne. Jeg tenker at jeg kan, hvis jeg vil, sier hun.

Her får Eline Granne Andresen strålebehandling. Foto: Privat
Her løper Eline Granne Andresen under Løplabbets Ribbemaraton 3. juledag. Til venstre kjæresten, Knut Hesthammer. I august venter en langt tøffere utfordring - Norseman Xtreme Triathlon. Foto: Privat