Du hører stadig om folk som går Norge på langs, bestiger Mount Everest, deltar i Norseman eller gjennomfører andre ekstreme ekspedisjoner. Ekteparet Jonar Nynes og Inger Formo, og samboerparet Trond Schwartz og Gunn Midtøy, ønsker å sette fokus på kortreist ekspedisjonsglede. De har bestemt seg for å overnatte ute i telt en gang i måneden i 2015.

- Det er et økende fokus på utilgjengelige ekspedisjoner gjennom tv-serier, YouTube-filmer og blogger. En skal helst sykle i Chile og gå på ski på Baffin. Men disse turene er ofte lange og dyre, og dermed er det bare få personer som har mulighet til å dra på dem. Vi satser på kortreist ekspedisjonsglede, sier Midtøy.

Teltturer i Midt-Norge

De ønsker å sette fokus på at mulighetene, opplevelsene og gleden norsk natur kan gi.

- Man trenger ikke drømme seg til Canada, Grønland eller Alaska. De fleste i vårt land har like fin villmark 30-60 minutters kjøretid fra hjemmet, sier Midtøy.

Hun og samboeren Schwartz bor i Trondheim, Nynes og Formo i Overhalla, drøyt 200 km lenger nord. Alle teltturene skal gjennomføres i Midt-Norge. I januar var de i Overhalla, i februar i Grong.

- Hvordan har det vært så langt?

- Det har virkelig gitt mersmak. Man får mye tid sammen, blir gladere og ser lysere på ting. Det er mental medisin, sier Midtøy.

Billige turer

Midtøy mener dette også er en god måte å få tid til å dyrke sine interesser.

- Når du er på tur på denne måten, begynner dagene tidlig og man får mye tid. Det er ingen ting man «må gjøre», slik det ofte er hjemme. Da kan man bruke dagene på å leke med barna, fiske, trening, fotografering eller andre ting man liker å gjøre, sier hun.

Slike turer trenger heller ikke koste så mye.

- Har man ikke telt, så har de fleste muligheten til å låne et. De fleste har også tilgang på ski og sykkel, sier Midtøy.

Friluftslivets år

2015 er Friluftslivets år. 37 prosent tror de vil være mer ute i naturen enn i 2014, viser en undersøkelse gjort av Norsk Friluftsliv. Tidligere undersøkelser har vist at nordmenn flest (ca ni av ti) bruker naturen, men ikke så ofte som de ønsker.

- Det er viktig for nordmenn å komme ut, men ofte har vi en tendens til å sette veldig høye mål og ambisjonsnivå på vegne av oss selv, familien og barna. Men vi synes det har vært en dreining de siste årene. Nå er det stadig flere som opplever nærfriluftsliv, sier Siri Meland, friluftspolitisk rådgiver i Norsk Friluftsliv.

- Hvilke råd har dere til de som ønsker å bruke naturen, men som ikke har så mye tid og/eller penger til rådighet?

- Bli kjent med nærmiljøet og orienter deg i det som finnes. Få tak i et kart. De fine områdene ligger kanskje nærmere enn du tror. Begynn i det enkle. Gjør turen på barnas premisser, om de er med. Man trenger ikke gå mil etter mil, bare å spise middag ute kan være en kjempefin opplevelse, sier Meland.

Åtte tips for en natt i naturen

1. Sørg for varme klær, så du ikke fryser. Det innerste plagget bør være av ull og sitte tett inntil kroppen. Ull absorberer fuktighet og beholder samtidig varmen. Mellomlaget kan være genser eller jakke i ull eller fleece. Ytterst er det lurt å ha jakke og bukse som er vindtett, men som slipper ut overflødig varme og fuktighet. Lue og votter er obligatorisk på høst og vinter.

2. Ikke legg deg kald. Gå heller en tur, lek eller ta ti spensthopp før du kryper opp i posen.

3. Oppi soveposen er det lurt å ha på et lag med ullundertøy hvis det er kaldt. Føttene kan ofte bli kalde og det er viktig å holde dem tørre. Bytt derfor gjerne til rene ullsokker når du legger deg ned i posen.

4. Liggeunderlaget er kanskje det aller viktigste du har med deg for en natt ute. Det finnes mange ulike typer av nye oppblåsbare underlag og de mer tradisjonelle skummatteunderlagene. Det viktigste for begge typer er tykkelsen, fordi det er viktig å lage et isolerende lag mellom deg selv og bakken. Har du et tynt underlag kan du kombinere flere sammen eller isolere ekstra med granbar eller reinsdyrskinn.

5. Soveposen må passe til årstiden du sover ute. Har du ikke vinterpose, kan du bruke to sommerposer inni hverandre når det er minusgrader.

6. Selskap varmer på tur. Inviter med deg en turkompis eller to, selskap til skogs er veldig hyggelig. Uansett om du er mørkeredd eller ikke kan det være fint å være flere på tur sammen. Og er det kaldt kan man ligge tett og få varme helt gratis.

7. Tenn bål (husk generelt bålforbud 15.april-15.september). Bål gir deg lys og varme og setter en ekstra spiss på opplevelsen.

8. Ha oversikt over tingene dine, når det er mørkt kan det være vanskelig å finne hodelykten eller vannflasken.

Kilde: Silje Beate Fossbråten, 4H Norge.

Gunn Midtøy skal på tur en helg i måneden i hele 2015. Med seg på tur har hun samboeren Trond Schwartz, og Jonar Nynes og Inger Formo. FOTO: Privat