Lørdag 18. april står 12.200 deltakere klare for en 38 km lang skitur fra Finse til Ustaoset. Deltakerantallet kunne vært mye høyere, forteller kommunikasjonssjef for Skarverennet, John Ragnar Aarset.

- Da vi åpnet påmeldingen i oktober, ble plassene revet bort på noen minutter. Vi kunne hatt veldig mange flere tusen deltakere. Men av hensyn til togkapasiteten og sikkerheten i fjellet, har vi satt en grense på 12.200 deltakere, sier Aarset.

Slik har det ikke vært for andre store turrenn. De ca 17.000 startnumrene til Birken blir vanligvis utsolgt på sekunder, men i år gikk rennet av stabelen med bare 13.000 deltakere. Også Holmenkollmarsjen, Sesilåmi og Flyktningerennet har slitt med deltakelsen.

- Lavterskeltilbud

Så hva er det som gjør at interessen for Skarvennet fortsatt er så stor?

- De tiltrekker seg et helt annet publikum og er et lavterskeltilbud uten sidestykke. Det er ikke tidtaking og man legger opp til en skikkelig fest rundt arrangementet, sier Kjell Vigestad.

Han var daglig leder og redaktør for Kondis og Kondis.no i 25 år før han nylig ble pensjonist.

Northug, Bjørgen og Johaug

Skarverennet har eksistert i over 40 år og markerer slutten på skisesongen for mange, også store deler av den norske langrennseliten. I år deltar blant annet Therese Johaug, Petter Northug og Marit Bjørgen. Konkurranseklassen består av 2000 deltakere, mens de 10.000 turløpere utgjør hovedtyngden. I denne gruppen er det ikke tidtaking og hovedfokuset er på det sosiale, ikke hvor fort man går.

- Testosteronnivået er ikke like høyt hos oss som i andre skirenn. Vi har også en jevnere kjønnsbalanse, med over 40 prosent kvinner, sier Aarset.

- Skarverennet som forbilde

Langrennssjef i Norges skiforbund, Åge Skinstad, mener turrennarrangører har mye å lære av Skarverennet.

- Hvis en skal få flere deltakere i norske skirenn, så må man ikke rekruttere blant dem som er mest ivrige, går fortest eller er opptatt av klasseseirer. Jeg tror vi må ha Skarverennet som forbilde og tilrettelegge for dem som ikke er mest aktive, sier Skinstad.

Han tror ikke færre går på ski enn tidligere, men at de minst aktive heller går på skitur på egen hånd enn å delta i renn.

- Det selges mer langrennsski, flere overnatter på langrennsdestinasjoner, det er økt deltakelse blant barn og unge, og større pågang for å være med i skiforeninger, sier Skinstad.

Testosteronnivå

Nicolai Kirkeng har vært med på Skarverennet i mange år sammen med en vennegjeng fra Oslo og omegn.

- Skarverennet oppfordrer i større grad enn andre skirenn til kameraderi og moro, og er ikke så resultatorentert. Det gjør det til en topp avslutning på skisesongen, sier Kirkeng.

I fjor gikk han utkledd som sjeik, kompisen Anders Sørbo som gorilla. Kirkeng går glipp av lørdagens renn, på grunn av en spandert tur til Mararkesh.

- Det var et vanskelig valg å skippe Skarverennet. Men resten av gjengen går, så jeg oppfordrer alle til å se etter en dyrehage på tur, sier Kirkeng og ler.

Anders Sørbo i gorilladrakt og Nicolai Kirkeng som sjeik under Skarverennet 2014. Foto: Marie Havnen