Servelat er et populært pålegg, ikke minst blant barn. Sammenlikner du servelat med salami, er servelat et "sunnere" pålegg fordi det inneholder mindre fett, mer kjøtt, og langt mindre salt enn salami.

Pynt på pølsa

En skive grovt brød med servelat, er noe som må sies å være et rimelig sunt pålegg. Topper du det hele med en skive paprika og agurk, blir det enda litt sunnere.

Skal du ha et pålegg som er magrere og mer proteinrikt enn servelat, bør du heller gå for skinke. Men husk at mange skinker er relativt salte.

Les også: Grovkarbo er et næringsrikt valg for barn

Bruk flere typer pålegg

Spiser du mange brødskiver om dagen, bør du ikke bare gå for den magreste typen servelat, du bør også variere mellom hva slags pålegg du bruker. Servelat og salami smaker godt, men gir deg ikke så mye av de næringsstoffene du trenger. Derfor er det lurt å også bruke andre pålegg slik som ost, leverpostei, egg og fiskepålegg.

Ost er en fin kilde til kalsium, leverpostei gir deg jern, mens egg, makrell, sardiner og laks gir deg proteiner som metter godt. Fiskepålegg er dessuten en viktig kilde til de gunstige omega-3 fettsyrene.

Topper du det hele med litt tomat, agurk eller paprika, og spiser en gulrot eller eple ved siden av, får du et godt og næringsrikt måltid.

Les også: Hvor mye er egentlig 5 om dagen?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på hvor mye mettet fett, protein, salt og andel kjøtt de ulike typene servelat inneholder. Mye mettet fett og salt har trukket ned, mens mye protein og kjøtt har trukket opp.

Vi har valgt å gi servelatpølsene terningkast 3-5, der 3 er det dårligste og 5 er det beste. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Vi presiserer nok en gang at vi ikke tester på smak.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Gilde Go´og mager servelatBra andel kjøtt. Lite fett og ok mengde salt. Les hele testenTERNINGKAST 5

Solvinge KalkunkorvLite mettet fett, ok med salt og bra med protein. Les hele testenTERNINGKAST 5

Finsbråten For alle servelatGrei mengde kjøtt, salt og fett. Les hele testenTERNINGKAST 5

3-Stjernet Kyllinge pølseBra andel kjøtt og fett men saltinnhold burde vært lavere. Les hele testenTERNINGKAST 5

3-Stjernet KødpølseBra andel kjøtt og fett men saltinnhold burde vært lavere. Les hele testenTERNINGKAST 5

Gilde ServelatGreit innhold av salt og kjøtt, litt mye fett.Les hele testenTERNINGKAST 4

Nordfjord ServelatBra med kjøtt. Les hele testenTERNINGKAST 4

Prior Pepper kalkunkorvLite mettet fett, men mest salt av alle. Les hele testenTERNINGKAST 4

Smart 365 ServelatMindre kjøtt og mer fett enn vinnerne. Les hele testenTERNINGKAST 4

Best Pris ServelatGreit med kjøtt, litt mer mettet fett enn vinnerne.Les hele testenTERNINGKAST 4

First Price ServelatMer fett enn vinnerne.Les hele testenTERNINGKAST 3

Folkets ServelatMer fett enn vinnerne.Les hele testenTERNINGKAST 3

X-tra ServelatMest mettet fett av alle. Greit med kjøtt. Les hele testenTERNINGKAST 3