Debatten har rast på sosiale medier etter at medisinprofessor ved NTNU, Jan Hoff, uttalte at «treningsbransjen gir dårlige råd».

- Det er positivt at det finnes mange entusiaster i treningsbransjen som mener masse om trening. Men de fleste opplever jeg gir dårlige råd og råd på sviktende grunnlag, uttalte Hoff.

«Meget uheldig»

Nå tar Martin Norum et oppgjør med medisinprofessoren på sin Facebook-side. Norum er forfatter, foredragsholder og personlig trener i webcoaching.no.

«Jan Hoff sin måte å ta tak i problemstillingen på er etter mitt ståsted imidlertid meget uheldig [...]. Temaet er absolutt ikke kommentert på en måte jeg hadde forventet av en forsker som vet det aller mest om den vitenskapelige metode og burde holde seg for god til å generalisere i så stor grad som det gjøres her.[...] Det skal absolutt nevnes at han ofte har mange gode poenger i det han sier, men han opptrer i stor grad bastant og unyansert», skriver han.

- Utdannelse ingen garanti

Han mener at utdanningsnivået ikke trenger å være avgjørende for om du er en god eller dårlig PT.

«Det er på ingen måte nødvendigvis en garanti at en med mastergraden i orden får de beste kunderesultatene, like sikkert som det er at ikke alle som «bare» er personlig trenere er dårlige av den grunn», skriver han.

Norum forteller at han ble veldig overrasket da han leste utspillet til Hoff.

- Det er bra at det blir mer fokus på kompetanse, faglig kontroll og kvalitetssikring i treningsbransjen. Men det er måten han tar det opp på, jeg reagerer på. Han går hardt og spissformulert ut, og er spydig og bastant, sier Norum.

Vil ikke kommentere

Jan Hoff har lest gjennom hele utspillet til Norum, men ønsker ikke å kommentere det.

- Det faller på sin egen urimelighet og tydelig manglende kompetanse, skriver medisinprofessoren i en e-post.

- Har han belegg?

Norum reagerer spesielt på at Hoff mener at de fleste råd fra treningsbransjen er dårlige, og at et av rådene som går igjen er at trening med lav intensitet over lang tid er det beste hvis man vil ned i vekt.

- Har han belegg for at dette rådet går igjen? Han burde kunne bevise sånne ting når han påstår det? Det gagner ingen å starte en debatt på denne måten. Det kan føre til at mange i treningsbransjen tenker at «jeg gidder ikke høre på forskerne, fordi de er så trangsynte og unyanserte», sier Norum.

For bastant

Han synes også Hoff er altfor bastant når han sier at 4x4 intervalltrening (se faktaboks) er den beste metoden for å gå ned i vekt, og at dette virker som å være et universalråd til alle.

- 4x4 er én av ufattelig mange effektive metoder for å øke oksygenopptaket. Dessuten kan ikke alle gjøre 4x4 intervaller i praksis, og man må ta hensyn til at folk har ulike mål, motivasjon, skader, ernæringsstatus, treningstoleranse, etc, sier Norum.

Han reagerer også på at Hoff ikke tar høyde for kaloribalansen når han gir råd om vektnedgang.

- Forholdet mellom kaloriinntak og kaloriforbruk er den suverent viktigste faktoren for om man går ned i vekt over tid, sier han.