Trodde du at dukommer i bedre form jo mer du trener? Det er ikke nødvendigvis slik, viser enny studie som denne uken ble presentert i Tidsskrift for Den norske legeforening.

- Vi ble ganskeoverrasket da vi så resultatene. Vi trodde at de som trente hyppigst villekomme best ut, sier lege Harald Edvard Mølmen.

Han er tildaglig allmennlege i Åsgårdstrand og er tilknyttet Norges tekniskvitenskapelige Universitet. (NTNU). Denne studien inngår i hans doktorgrad vedKB Jebsen–Senter or hjertetrening.

Medisinstudenterpå hardtrening

Her trentemedisinstudenter 24 økter med intervaller på 4 ganger fire. Studenter av beggekjønn var med. Men gruppen ble delt i to: Den ene gruppen tok 24 treningsøkterfordelt over åtte uker, de andre fordelte den over tre uker.

Det betydde tretreningsøkter i uken for en gruppe og åtte treningsøkter i uken for den andre.

Alle løpintervaller på tredemøller, økter som varer rundt 40 minutter inkludertoppvarming. Etter treningsperioden ble de fulgt med jevnlige tester i enhvileperiode på 8 uker.

- De som trentetre ganger i uken fikk gradvis en fremgangen i kondisjonen. Den andre gruppensom trente åtte økter i uken fikk litt bedre form i starten, men så gikk bådehjertefunksjonen og kondisjonen ned, sier Mølmen.

De som trentetre ganger i uken økte kondisjonen med 12 prosent, mens den andre bare hadde enøkning på 5 prosent.

Formtopp etter12 dager

De totestgruppene avsluttet treningen på samme tid, ettersom de som trente over åtteuker begynte før. Deretter hadde de en hvileperiode på nye åtte uker.

- Det viste segat de som hadde trent hyppigst fikk en formtopp 12–14 dager etter at deavsluttet treningen. Det kan tyde på at kroppen da hadde fått tatt restituertseg nok. Men de kom aldri opp på nivået til de som hadde trent tre ganger iuken over åtte uker, sier Mølmen.

Han har ogsågjort to andre studier sin doktorgrad. Her har han testet intervalltrening treganger i uken på pasienter med høyt blodtrykk. Han har også testetintervalltrening tre ganger i uken på eldre friske over 70 år. Begge gruppeneøkte kondisjonen med 15 prosent. Det viste seg også at intervalltreningenreduserte blodtrykket like effektivt som et blodtrykksmedikament.

Vi trenger hvile

-Vi hadde derforsett at de som trente med en viss intensitet fikk gode resultater. Derfortrodde vi at hyppig trening skulle gi enda bedre resultater, sier Mølmen.

Men slik var detikke.

- Dette viser atvi trenger en viss restitusjon. Trener du for hardt reagerer den med at blirdårlig og overtrent, den klarer ikke å svare på belastningen den er blittutsatt for. En toppidrettsutøver kunne kanskje hatt nytte av så hyppig trening,men ikke en vanlig mosjonist, sier Mølmen.

Det viste seg atogså lungefunksjonen til de som trente 24 økter over tre uker fikk dårligerelungefunksjon som følge av treningen.

- Akkurat det erikke lett å forklare, vi vet ikke hvorfor. Men hjerte- og lungefunksjonennormaliserte seg i løpet av hvileperioden hos alle forsøkspersonene, sierMølmen.

Fortsatt erbudskapet at det er bra med trening som får opp pulsen og gjør at du svetter.Studiene til Mølmen har vist at også eldre over 70 tar til seg trening likegodt som de yngre.

- Så storetreningsdoser som åtte ganger øker i uken kan virke mot sin hensikt og gjørevondt verre. Kroppen klarer rett og slett ikke å gjøre seg nytte av alltreningen, sier Mølmen.

Lege Harald Edvard Mølmen ble overrasket over å finne ut at de som trente minst hadde størst forbedring i kondisjonen. Foto: Privat