Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Sport / Sprek

Holdt vekten best med lavkarbo

  •   Torunn Aarøy
En studie viser at de som spiste lavkarbo holdt vekta best etter en slankekur. Så kanskje bør man vurdere lavkarbobrød neste gang man skal bake? (Foto: Kjell A. Olsen )

En studie viser at de som spiste lavkarbo holdt vekta best etter en slankekur. Så kanskje bør man vurdere lavkarbobrød neste gang man skal bake? Foto: Kjell A. Olsen

Holdt vekten best med lavkarbo

De som spiste lavkarbo etter en slankekur holdt vekten best.
Dette leses nå:

Selfier kan være uheldig for selvbildet

Det viser forskning. - Det er ganske mange andre ting som er mer uheldig, mener personlig trener Cornelis Elander.

Lena Ronge fryktet legen ville be henne gå ned i vekt

I magen lå det en svulst på størrelse med en håndball.

Sesongens første skiløype i Trondheim

I dag er én kilometer med skiløype av kunstsnø klar på Saupstad.

- Svært mange får store plager av kumelk

Lege og helseforsker mener Melk.no-leder bagatelliserer betydningen av melkeintoleranse.

- Speilene skaper kroppshysteri på treningssentrene

- De bidrar til økt kroppshysteri, mener professor emeritus.

Ikke sunnere enn vanlig knekkebrød

Grovt knekkebrød er et sunt alternativ til lyst brød, fordi det inneholder mer fiber. Mange baker sitt eget knekkebrød, noe som gjør at de kan få et ekstra grovt og sunt knekkebrød.

Linda (35) fikk en morgengave hun sent vil glemme

- Vi får se om det blir stående som et godt eller forferdelig minne, sier ektemann Øyvind Vikan.

- Matintoleranser er blitt en unnskyldning for slanking

Fjerner sentrale matvarer fra kostholdet uten grunn.

- Som å gå skogstur under vann

Bli med fridykkerne Sindre og Truls på vraksafari i Korsvika i Trondheim.

Mye salt og fett i taperne

Ost og kjeks er en klassiker, der man ofte tenker på osten som det som gir kalorier, og at det ikke er så nøye hva slags kjeks man velger

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

En ny omfattende lavkarbo-studie fra USA ble nylig presentert i det anerkjente medisinske tidsskriftet Jama.

I studien gikk 21 overvektige menn og kvinner i alderen 18–40 år gjennom en 12 ukers slankekur der de mistet ti prosent av kroppsvekten eller mer, skriver forskning.no.

Deretter skulle de prøve å holde vekten ved hjelp av tre ulike kosthold i fire uker. De inntok like mange kalorier og var like mye i bevegelse under hele forsøket.

Fulgte tre ulike dietter

I stabiliseringsperioden fulgte de tre ulike dietter. Deltakerne gjennomførte de tre diettene i tilfeldig rekkefølge.

* Én diett var basert på tradisjonelle kostholdsråd med lavt innhold av fett og 60 prosent karbohydrater i form av grove kornprodukter, grønnsaker og frukt.

* En annen diett var basert på prinsippet om lav glykemisk indeks (GI). Her var andelen karbohydrater 40 prosent.

* Den tredje dietten var basert ti prosent karbohydrater og et høyt inntak av fett.

Lavkarbodiett og diett med såkalt lav glykemisk indeks kom best ut. Deltakerne hadde en betydelig lavere forbrenning i hvilemodus og gjennom dagen når de fulgte levde etter de tradisjonelle kostholdsrådene.

Etter en slankekur er forbrenningen lav hos mange. Resultatene antyder at kostholdet etter slankekuren påvirker hvilket nytt nivå kaloriforbrenningen legger seg på.

Dermed er ikke nødvendigvis en kalori en kalori om man skal holde vekten. Det kan se ut som om kosthold med mer fett og mindre karbohydrater gjør forbrenningen blir bedre.

Tror på flere studier

– Dette er en studie som helt sikkert vil stimulere til videre studier, sier førsteamanuensis og overlege Kjetil Retterstøl til forskning.no.

Omregnet i gjennomsnittlig daglig kaloriforbruk innebar forskjellen på lavkarbodiett og tradisjonell diett 300 kcal.

Forskerne sier at de ikke kan annet enn spekulere i hva forskjellene skyldes.

-  Dette er en liten studie som reiser mange interessante spørsmål, sier Retterstøl.

- Studien omfatter få personer og de er fulgt over en kort periode. Resultatene må sees i sammenheng med andre studier, og kan derfor ikke brukes som grunnlag for å anbefale en ekstrem lavkarbodiett som Atkins-dietten, sier Retterstøl til forskning.no.

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus