En ny omfattende lavkarbo-studie fra USA ble nylig presentert i det anerkjente medisinske tidsskriftet Jama.

I studien gikk 21 overvektige menn og kvinner i alderen 18–40 år gjennom en 12 ukers slankekur der de mistet ti prosent av kroppsvekten eller mer, skriver forskning.no.

Deretter skulle de prøve å holde vekten ved hjelp av tre ulike kosthold i fire uker. De inntok like mange kalorier og var like mye i bevegelse under hele forsøket.

Fulgte tre ulike dietter

I stabiliseringsperioden fulgte de tre ulike dietter. Deltakerne gjennomførte de tre diettene i tilfeldig rekkefølge.

* Én diett var basert på tradisjonelle kostholdsråd med lavt innhold av fett og 60 prosent karbohydrater i form av grove kornprodukter, grønnsaker og frukt.

* En annen diett var basert på prinsippet om lav glykemisk indeks (GI). Her var andelen karbohydrater 40 prosent.

* Den tredje dietten var basert ti prosent karbohydrater og et høyt inntak av fett.

Lavkarbodiett og diett med såkalt lav glykemisk indeks kom best ut. Deltakerne hadde en betydelig lavere forbrenning i hvilemodus og gjennom dagen når de fulgte levde etter de tradisjonelle kostholdsrådene.

Etter en slankekur er forbrenningen lav hos mange. Resultatene antyder at kostholdet etter slankekuren påvirker hvilket nytt nivå kaloriforbrenningen legger seg på.

Dermed er ikke nødvendigvis en kalori en kalori om man skal holde vekten. Det kan se ut som om kosthold med mer fett og mindre karbohydrater gjør forbrenningen blir bedre.

Tror på flere studier

– Dette er en studie som helt sikkert vil stimulere til videre studier, sier førsteamanuensis og overlege Kjetil Retterstøl til forskning.no.

Omregnet i gjennomsnittlig daglig kaloriforbruk innebar forskjellen på lavkarbodiett og tradisjonell diett 300 kcal.

Forskerne sier at de ikke kan annet enn spekulere i hva forskjellene skyldes.

-  Dette er en liten studie som reiser mange interessante spørsmål, sier Retterstøl.

- Studien omfatter få personer og de er fulgt over en kort periode. Resultatene må sees i sammenheng med andre studier, og kan derfor ikke brukes som grunnlag for å anbefale en ekstrem lavkarbodiett som Atkins-dietten, sier Retterstøl til forskning.no.